Aktuelno iz kulture

Preminuo čuveni francuski glumac Alen Delon

Komentari

Autor: Tanjug, RTL.fr

18/08/2024

-

08:32

Preminuo čuveni francuski glumac Alen Delon
Preminuo čuveni francuski glumac Alen Delon - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni francuski glumac Alen Delon preminuo je danas u 89. godini, javljaju francuski mediji.Ovu vest je potvrdilo njegovo troje dece, prenosi RTL.fr.

Porodica je saopštila da je Alen Delon preminuo mirno, u svom domu, okružen svojim najmilijima.

"Molimo vas da poštujete privatnost, u ovom izuzetno bolnom trenutku žalosti", navodi se u saopštenju.

Delon je 2019. godine pretrpeo moždani udar, što je bio samo početak njegovih zdravstvenih problema. Nakon toga je vodio borbu sa kancerom.

profimedia

 

Delon je bio jedan od najpopularnijih glumaca u francuskoj kinematografiji, koji je karijeru započeo 1950-ih kada je imao samo 22 godine. Od tada, glumac je glumio u skoro 90 filmova. 

Svoj prvi film Roko i njegova braća snimio je 1957. godine, a tokom plodne karijere pojavio se u više od 100 filmova, od kojih su najpoznatiji Gospodarica igre, Gepard, Melodije iz suterena, Samuraj, Eklipsa i Nepokoreni.

profimedia

 

Njegovo glumačko umeće stvorilo je od njega prepoznatljiv i jedinstven filmski lik koji se proslavio u ostvarenjima velikih reditelja poput Klimenta, Melvila i Viskontija. Dobitnik je brojnih francuskih i međunarodnih filmskih nagrada i priznanja, a 2005. godine odlikovan je najvišim francuskim odlikovanjem Legijom časti.

Ostaće upamćen kao jedan od najistaknutijih evropskih glumaca tokom 1960-ih i 1970-ih godina prošlog veka.

Komentari (0)

Kultura