Aktuelno iz kulture

U Nišu premijerno prikazan dokumentarni film o pevaču Šabanu Bajramoviću

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2024

-

08:11

U Nišu premijerno prikazan dokumentarni film o pevaču Šabanu Bajramoviću
U Nišu premijerno prikazan dokumentarni film o pevaču Šabanu Bajramoviću - Copyright Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Dokumentarni film autora Željka Mirkovića "Moje putovanje", koji govori o pevaču romske muzike Šabanu Bajramoviću, sinoć je premijerno prikazan u okviru Nišvil džez festivala.

Posetioci Letnje pozornice Niške tvrđave mogli su da vide Mirkovićev 55-minutni film u kome o Bajramoviću (1936-2008) govore muzičari Goran Bregović i Mile Petrović, direktor Yurom centra Osman Balić i drugi.

Nakon prikazivanja filma, publika u Nišu je imala priliku da uživa u koncertu pop i rok muzičara Dade Topića, koji je, između ostalih, izvodio kompozicije Bajramovića.

Mirković je više od deset godina radio na filmu o Bajramoviću, koji iz posebnog ugla gledaocima približava muzičarev život i stvaralaštvo, od rodnog Niša do muzeja u Nju Orleansu, gde je nazvan "kraljem romske muzike".

"Moje putovanje" je realizovano u produkciji Optimistik filma i Nišvil džez festivala, uz podršku Filmskog centra Srbije i Fondacije za Otvoreno društvo Zapadni Balkan.

U najavi filma Mirković je ocenio da je Bajramović "zaradio milione i potrošio sve, njega su kroz život vodili ljubav i sloboda".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura