Aktuelno iz kulture

Preminula glumica Biljana Kostantinović, prvakinja drame Kraljevačkog pozorišta

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2024

-

11:41

Preminula glumica Biljana Kostantinović, prvakinja drame Kraljevačkog pozorišta
Preminula glumica Biljana Kostantinović, prvakinja drame Kraljevačkog pozorišta - Copyright Prinskrin/Youtube/Regionalna televizija Kraljevo i Ibarske novosti

veličina teksta

Aa Aa

Kraljevačko pozorište potvrdilo je vest o smrti njihove proslavljene prvakinje Biljane Kostantinović, koja je u dva navrata bila i vršilac dužnosti direktora ovog teatra.

"Otišla je tiho i prebrzo, ostavivši ogromnu prazninu u redovima srpskog glumišta", dodaje se u saopštenju Kraljevačkog pozorišta.

Biljana je prve pozorišne korake načinila još kao devetogodišnja devojčica – 1970. godine kao član Pionirskog pozorišta. Samo desetak godina kasnije, tačnije 1983. dobija prve velike role na sceni Kraljevačkog pozorišta, kojem je ostala verna pune četiri decenije. Ostvarila je 45 zapaženih uloga, koje je odigrala više od 1.200 puta.

Gostovala je i na scenama drugih profesionalnih teatara, kao što su Kruševačko pozorište, Regionalno pozorište Novi Pazar, Puls teatar… Takođe, igrala je i na filmu i televizijim u naslovima kakvi su "Šifra Despot" i "Jutro će pormeniti sve".

Dobitnica je mnogih pozorišnih priznanja, među kojima je i Nagrada "Joakim Vujić" za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi "Sumnja", pa "Zoranov brk" za glumca komičara u "Kokoški", dve  "Zlatne maske" za uloge u komadima "Kamen za pod glavu" i "Škola za žene", kao i Novembarsku nagradu za doprinos kulturi grada Kraljeva.

Bila je i osnivač i dugogodišnji dramski pedagog Škole glume "Scena", kroz koju je prošla plejada dece i mladih, od kojih su neki postali profesionalni glumci.

Opelo Biljani Kostantinović biti održano danas u 13 časova na Starom groblju u Kraljevu, dok će o datumu komemoracije Kraljevačko pozorište naknadno obavestiti javnost.

Komentari (0)

Kultura