Aktuelno iz kulture

"Vulkanske slike": Kad se Etna aktivira, probudi se inspiracija sicilijanskih umetnika (FOTO)

Komentari

Autor: Euronews

09/08/2024

-

17:15

"Vulkanske slike": Kad se Etna aktivira, probudi se inspiracija sicilijanskih umetnika (FOTO)
"Vulkanske slike": Kad se Etna aktivira, probudi se inspiracija sicilijanskih umetnika (FOTO) - Copyright Tanjug/AP/Satellite image ©2024 Maxar Technologies

veličina teksta

Aa Aa

Etna, čuveni vulkan na Siciliji, aktivirao se ponovo prošlog vikenda, izbacivši visoke fontane lave i ogromne oblake dima i pepela. 

To je najveći aktivni vulkan Evrope i jedan od najaktivnijih na svetu, a poslednjih pet godina naročito muči lokalno stanovništvo. U svim mestima u blizini vulkana stanovnici moraju svakodnevno da se bore sa debelim slojevima crnog pepela koji se lepi za prozore, terase, ulice, automobile i baštenski mobilijar i uvlači u domove. 

I dok neki pokušavaju da izađu na kraj s tolikom prašinom, kreativci su u tome videli priliku za stvaranje umetničkih dela.

Umetnica Angelika Antonela Finočo iz Katanje od pepela koji se prikupi na ravnim površinama, već godinama stvara upečatljive portrete.

 

 

"Delovalo mi je da je šteta da je čistim. Svaki put kad vidim malo pepela, razmišljam o tome kakve slike mogu da nastanu", rekla je svojevremeno za italijanske medije. 

 

 

Vulkanski pepeo bio je inspiracija i sicilijanskim umetnicama Đuliji Pulvirenti i Danijeli Marino, koje su i same napravile takve slike.

 

 

Postoje i umetnici koji od crne prašine prave i trajna dela, a među njima je Đisu Mintendi, umetnica koja od njega pravi nešto što je između slike i skulpture.

 

 

Ona spaja papeo sa lapilijem - vulkanskim kamenčićima nepravilnih oblika - kako bi svojim slikama dala bogatu teksturu. Materijal skuplja direktno u bašti, a dobija ga i od prijatelja. Za veće kamenje, svrati do Etne.

 

 

Mnogi njeni radovi predstavljaju upravo vulkan, piše Euronews.

"Ja sam Sicilijanka, moja zemlja me hrani", rekla je ona za italijanski sajt "Il Vulcanico". "Moji radovi su napravljeni od vulkanskog pepela Etne. Ja sam kao magna u kontinuiranoj transformaciji", dodala je ona.

Komentari (0)

Kultura