Aktuelno iz kulture

Druidi mogu da odahnu: Velika Britanija odustala od kontroverznog plana izgradnje tunela kod Stounhendža

Komentari

Autor: ArtNews

31/07/2024

-

21:46

Druidi mogu da odahnu: Velika Britanija odustala od kontroverznog plana izgradnje tunela kod Stounhendža
Druidi mogu da odahnu: Velika Britanija odustala od kontroverznog plana izgradnje tunela kod Stounhendža - Copyright Tanjug/AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Velike Britanije odustala je od kontroverznog plana izgradnje tunela u blizini praistorijskog spomenika Stounhendž, nakon višemesečnih protesta građana.

Projekat izgradnje tunela trebalo je da promeni trasu A303 saobraćajnice, koja prolazi pored drevnih stena, a oni koji su podržavali taj projekat tvrdili su da bi omogućio originalnije okruženje za legendarni spomenik polji pristup njegovim posetiocima.

Međutim, mnogi su smatrali da bi izgradnja tunela narušila stabilnost tla i dovela do toga da spomenik izgubi zaštitu Uneska. Stounhendž alijansa, koja se više od 20 godina bori protiv izgradnje tunela i drugih infrastrukturnih projekata oko jednog od najvažnijih praistoirjskih lokaliteta u Britaniji, odvela je britansku vladu pred viši sud 2021. godine i tada je utvrđeno da je odluka o izgradnji tunela "nezakonita", jer nisu razmatrane potencijalne alternative. Ipak, sve do sad delovalo je da neće odustati od projekta. 

Iako će članovi Stounhendž alijanse, koju čine arheolozi, ekolozi, istoričari, stručnjaci za transport, seoski aktivisti pa čak i druidi, sada odahnuti, vlasti su donele odluku, ne zbog brige o spomeniku, nego zbog uštede.

Izgradnja tunela koja je trebalo da košta 2,5 milijardi dolara, bila je previše za fiskalni minus od 30 milijardi, pa se u odluci objavljenoj u ponedeljak navodi da je reč o "nepriuštivom" izdatku, piše ArtNews.

Stounhendž je jedna od najvećih atrakcija Velike Britanije, a smatra se da je izgrađen pre 5.000 godina. Iako funkcija ovog spomenika nije do kraja poznata, pretpostavlja se da je imao ulogu drevnog svetilišta. To je i mesto okupljanja modernih spiritualista povezanih sa drevnim keltskim religioznim kultom, naročito u vreme solsticija. 

Komentari (0)

Kultura