Aktuelno iz kulture

Emilija Gašić, dobitnica "Zlatnog tornja" na Paliću: Sve je počelo od kaseta koje smo snimali tokom bombardovanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/07/2024

-

19:57

Emilija Gašić, dobitnica "Zlatnog tornja" na Paliću: Sve je počelo od kaseta koje smo snimali tokom bombardovanja
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Mlada rediteljka Emilija Gašić moći će da u kolekciju nagrada koje je dobila za svoj dugometražni prvenac 78 dana" doda i "Zlatni toranj" Palićkog festivala.

Ona se na konferenciji za štampu osvrnula na sam nastanak ideje za film.

"Definitivno je krenulo od mog ličnog osećaja, jer sam bila dete i imala sam sedam i po godina. Taj period  pamtim jako dobro. Počelo je od mojih kaseta koje smo snimali tokom bombardovanja, i tokom pandemije vratila sam se tim kasetama. Želela sam da napravim film koji izgleda kao da je snimljen na jednu kasetu, koju nalazite 25 godina kasnije", prisetila se rediteljka, koja je za svoj film nagrađena "Zlatnim tornjem" i nagradom publike Palićkog festivala.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

O specifičnom formatu u kome je snimljen film, Gašić je rekla: "Te kasete i kamere su obeležile taj period. Svi ga se sećamo po VHS-u ili po Hi-8 formatu koji je bio rasprostranjeniji. Ko je imao kameru u kući, velike su šanse da je imao baš tu kameru". 

"Magijsko mišljenje kao način razmišljanja"

Sedmog dana 31. Festivala evropskog filma Palić, u petak 26. jula, na konferenciji za medije i drugi umetnici sumirali su utiske sa ovogodišnjeg izdanja manifestacije. 

Marko Rat, reditelj filma "Osam prizora na jezeru Biva" koji je prethodnog dana prikazan u okviru takmičarskog programa „Paralele i sudari“, o genezi filma je rekao: "Moja početna tačka je bila magijsko mišljenje kao način razmišljanja. Zatim sam počeo da tražim osnovu za sve to. Pronašao sam divnu knjigu sličnog naziva kao i film, koja mi je dala slobodu da postavim te stare japanske ljubavne priče u zapadno okruženje. Te priče su univerzalne". 

Data Čačua, glavni glumac u filmu "Panoptikon" prikazanom u selekciji "Paralele i sudari", govorio je o odnosu sa rediteljem Džordžom Siharulidzeom: "Verovali smo jedan drugom i postali smo dobri prijatelji. Na početku smo razgovarali o jednostavnim stvarima, životu, mom junaku u filmu, pa smo otkrili da su i naši životi slični. Na početku je ova sličnost bila i gotovo zastrašujuća, ali navikli smo se s vremenom". 

Andžej Jakimovski, reditelj filma "Osmeh sudbine" prikazanog u selekciji "Paralele i sudari", ovo ostvarenje zasnovao je na priči svog prijatelja, umetničkog fotografa, koji je se našao u sličnoj situaciji kao i glavni junak filma.

"Priča jeste istinita i zbog toga sam je iskoristio. Ali ona istovremeno priča i pokazuje situaciju moje generacije, mojih prijatelja. Možda je i o mojoj zemlji, o Evropi“, rekao je Jakimovski, koji je film snimao na grčkom ostrvu Nisiros. „Grčki mentalitet je sjajan, i mislim da je dosta sličan srpskom", zaključio je poljski reditelj.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura