Aktuelno iz kulture

Aleksandar Sedlar: Počastvovan sam što "Balkan Ekspres" mogu da obojim u nešto novo

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2024

-

11:04

Aleksandar Sedlar: Počastvovan sam što "Balkan Ekspres" mogu da obojim u nešto novo
Aleksandar Sedlar: Počastvovan sam što "Balkan Ekspres" mogu da obojim u nešto novo - Copyright Euronews Srbija/Vuk Belić

veličina teksta

Aa Aa

Kompozitor Aleksandar Sedlar radi na predstojećem mjuziklu "Balkan ekspres" Pozorišta na Terazijama.

Sedlar je rekao da za film "Balkan ekspres" reditelja Branka Baletića iz 1983. godine svi znaju i da će veliki deo "mjuzikla biti baziran na poznatim stvarima koje je pisao Zoran Simjanović".

Na kompozitoru je da to nadogradi, prestilizuje i da dokomponuje neke scene, i ističe da je "počastvovan da oboji već postojeći komad u nešto novo".

"Ansambl Pozorišta na Terazijama je dovoljno 'prevrtljiv' tako da razne neke zvučne slike mogu da se postignu, od 'diznijevskih' varijanti, koje više vuku na klasični orkestar, do manjih kamernih ansambala", naveo je Sedlar.

Primetivši da u filmu ima dosta usne harmonike, on je dodao da mjuzikl mora biti dovoljno asocijativno na muziku iz "Balkan ekspresa", ali da bude "nadograđeno nekim modernijim modelima".

"Znajući ansambl znam da je paleta poprilično široka i optimista sam, pošto je tim jako dobar i tema je svima nama podjednako inspirativna", napomenuo je muzičar.

Sedlar je napomenuo da će njegova dramska opera o koncentracionom logoru Jasenovac "Šum šume preko polja" biti izvedena na festivalu Kustendorf 3. septembra. Prema njegovim rečima, bend Sale i Sedlari ima pesama za novi album koji tek treba da se desi. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura