Aktuelno iz kulture

Jelena Medaković: Posetioce u restaurisanom Muzeju grada Beograda očekujemo za Expo 2027

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2024

-

10:44

Jelena Medaković: Posetioce u restaurisanom Muzeju grada Beograda očekujemo za Expo 2027
Jelena Medaković - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković izjavila je danas da očekuje da će rekonstruisani muzej u Resavskoj ulici biti otvoren za posetioce za Expo 2027.

Medaković je rekla Tanjugu da su radovi na zdanju muzeja počeli krajem oktobra i očekuju da budu završeni u drugoj polovini naredne godine.

"Kad kažemo završeni mislimo na građevinske radove. Paralelno sada teku radovi na izradi stalne postavke, ali nakon ove faze očekuje nas sređivanje interijera, izrada ogromne stalne postavke, hronološkog niza od 8.000 godina", navela je Medaković.

Prema njenim rečima, očekuje se da "negde 2027. godine posetioci za Expo mogu da uđu u Muzej grada Beograda".

Medaković je napomenula da Muzeja grada Beograda ima jednu specifičnost - izuzetno vrednu nacionalnu kolekciju slikarstva, pa će u stalnoj postavci naglasak biti na njoj, ali i na arehološkim artefaktima poput kostura mamuta i drugog.

Na depoima koji su stari i bili su zaključani sad se radi vrlo sistemski i temeljno, a Medaković je istakla da je njihova konzervacija i restauracija dugotrajan, tehnološki zahtevan proces.

"Paralelno već tri godine radimo uveliko na tome, ali imamo stotine hiljada predmeta koji su u stanju za restauraciju pred tako jednu veliku i važnu izložbu", istakla je Medaković.

Prema njenim rečima, Muzeja grada Beograda priprema niz sadržaja koje imaju svetski muzeji, uz pomoć kolega sa međunarodne scene, "vrlo bitnih, relevantnih imena".

"Ti praktični sadržaji će biti na tom nivou da tri dana možete da budete u muzeju, a da vam nikad ne dosadi i da poželite da svakog vikenda ponovo dođete sa porodicom, sa decom", navela je direktorka.

Medaković je izrazila uverenje da će Muzej grada Beograda u Resavskoj ulici biti mesto gde će svaki posetilac doći mnogo puta, i moći će da "vide značaj naše istorije, dužinu našeg trajanja na ovim prostorima i sve ono što su naši velikani za sobom ostavili". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura