Aktuelno iz kulture

Prvo televizijsko "poluvreme" 2024: Najbolje serije u prvih šest meseci ove godine

Komentari

Autor: Euronews

20/07/2024

-

19:05

Prvo televizijsko "poluvreme" 2024: Najbolje serije u prvih šest meseci ove godine
Prvo televizijsko "poluvreme" 2024: Najbolje serije u prvih šest meseci ove godine - Copyright Printskrin/Youtube/Netflix, Max, Marvel Entertainment

veličina teksta

Aa Aa

Nalazimo se na polovini godine koja je donela izobilje filmskih hitova, ali i interesantnih serija, uprkos tome što je njihova produkcija bila ugrožena prošlogodišnjim štrajkom glumaca i scenarista. 

Od obnovljenih franšiza, crno-belih psiholoških trilera, pa do srceparajućih drama, 2024. ostaće upamćena po mnogim serijama, koje su nas držale prikovanim za male ekrane, a Euronews je sastavio listu deset najboljih. 

10. "Kuća zmaja" (HBO)

Iako se tehnički još emituje, druga sezona "Kuće zmaja" i najavljena je kao jedna od najvećih serija u 2024. godini u kojoj pratimo događaje u Vesterosu koji je na ivici građanskog rata. 

Tenzije između Alisent Hajtauer (Olivija Kuk) i Renire Targarijen (Ema D'Arsi) dostigle su vrhunac u poslednjim epizodama, naročito nakon smti jednog od Renirinih sinova. 

Iako se od igranog programa zasnovanog na knjigama Džordža R. R. Martina uvek očekuju šokantni obrti i impresivne akcione scene, prema mišljenju mnogih, druga sezona bila manje ili više usporena. 

"Možda je to neophodno, kako bismo se emotivno investirali u likove, koji su istini za volju, prilično neupečatljivi, ali možda se najbolje čuva za finale. Osim toga, specijalni efekti, kostimi i scenografija su odlični, a zmajeve je uvek uzbudljivo videti", piše Euronews.

9. "Doctor Who" (BBC)

Britanska naučno-fantastična serija "Doctor Who", u zavisnosti od načina računanja, ima između 14 i 40 sezona, ali je ovogodišnja zvanično označena kao prva, kako bi se odredio početak nove ere. 

Rasel T. Dejvis vratio se u rediteljsku stolicu, a Nkuti Gatva preuzeo ulogu međugalaktičkog vremenskog putnika, zajedno sa Mili Gibson koja igra njegovu pratiteljku Rubi Sandej.

"Serija nije obavezno dostigla euforične visine iz godina Dejvida Tenanta, ali Gatva se pokazao kao harizmatičan junak sa emocionalnim opsegom koji je daleko osetljiviji od prethodnih verzija. Iako su neki fanovi i kritičari bili nezadovoljni zbog blesavih elemenata (kao što su bebe koje pričaju, svemirski brodovi koji ispuštaju gasove i slično), serija je vratila jedan od najvažnijih elemenata koji je nedostajao prethodnim sezonama: zabavu", pišu kritičari Euronews.

8. "Jedan dan" (Netflix)

Zasnovana na romanu Dejvida Nikolsa, serija "Jedan dan" ("One Day") prati vezu dvoje potencijalnih ljubavnika, Eme i Dekstera, koji se svake godine tokom dve decenije 15. jula sreću, bilo gde da se nalaze na svetu. Priča je već 2011. adaptirana u film koji je dobio niske ocene publike i kritike, pa je serija dočegana s podozrenjem.

Međutim, ispostavilo se da je reč o pravom formatu za takav oblik pisanja. Glavna scenaristkinja i kreatorka serije Nikol Tejlor uspela je da izbegne sve klišee i omogući publici da se zbliži s likovima kroz izvanredna glumačka izvođenja Lea Vudala i Amike Mod. 

Velikim delom zbog njihove hemije, gledaoci bivaju uvučeni u priču i sve što nosi njihova budućnost. 

"Ako tražite dirljivu romasu koja će ispuniti prazninu koju je ostavila decenijama duga ljubav u filmu 'Prošli životi', sa fantastično odabranom muzikom, onda je ova britanska drama vaš sledeći izbor. Međutim, ako vam pomisao da sebe izložite emocionalnom ceđenju kroz priču o čežnji, zbog koje će vas srce boleti, deluje previše, prepustite se bez obzira na to. Postoji nešto katarzično u tome da se s vremena na vreme pretvorite u emocionalnu krhotinu", piše Euronews.

7. "Lost Boys and Fairies" (BBC One)

Serija iz tri nastavka govori o procesu usvajanja za gej parove na način na koji ranije nije ispričan. Gabrijel i Endi prolaze kroz niz komplikacija sistema koji je naklonjen heteronormativnim vezama, kako bi usvojili sedmogodišnjeg Džejka. Tokom tog procesa, Gabrijel mora da se suoči sa demonima svog odrastanja u Velsu, gde je bio okružen homofobijom.

"'Lost Boys and Fairies' je divna, saosećajna serija o nesavršenim ljudima, koji žele da poboljšaju sopstveni i tuđe živote ljubaznošću, dobrotom i ljubavlju", navodi Euronews.

6. "Big Mood" (Channel 4)

"Big Mood" je drama sa elementima komedije koja govori o scnaristkinji sa bipolarnim poremećajem sa Nikolom Kolan u glavnoj ulozi. Glumica, koja se proslavila rolom Penelope u hit seriji "Bridžerton", izvanredno oslikava manične epizode, kao i one u kojima njen lik tone u dubine depresije. 

Pored mentalnog zdravlja, serija se bavi i prijateljstvom između dve žene i apsurdima u životu starijih milenijalaca, koji su dobar deo dvadesetih proveli suočavajući se s ozbiljnim problemima. 

5. "Ripli" (Netflix)

Kao i u slučaju "One Day" postojao je ozbiljan rizik u adaptiranju čuvenog psihološkog trilera Patriše Hajsmit "Talentovani gospodin Ripli" (1955), koji je već imao uspešnu filmsku ekranizaciju.

Ovog puta, Netflix se odlučio za mini seriju o hladnokrvnoj, ali ipak šarmantnoj sociopatiji glavnog junaka. 

U glavnoj ulozi je Endrju Skot, a izvanredne crno-bele vizuale u ovom noaru u osam poglavlja, potpisuje direktor fotografije Robert Elsvit. 

"Nikad ne dostiže visine filma Entonija Mingele iz 1999, koji ostaje definitivna adaptacija Riplija. Ipak, ova stilizovana i sofisticirana serija ostaje jedna od onih u ovoj godini koje morate pogledati", kaže Euronews.

4. "Baby Reindeer" (Netflix)

Ljudska trauma oduvek je bila izvor umetničke inspiracije, ali je retko tako ogoljeno predstavljena na ekranu, kao u polubiografskoj seriji Ričarda Gada na Netfliksu. 

Zasnovana na Gadovim stvarnim iskustvima, seksualnom napadu i uhođenju koje je trpeo od strane sredovečne žene po imenu "Marta", glumac/komičar rekreira neke od najgorih trenutaka u svom životu.

Iako su neke scene neprijatne za gledanje, trenuci ekstremne autentičnosti su upravo ono što je čini tako kvalitetnom, zajedno sa briljantnom glumom i prelepo napisanim scenarijem.

3. "True Detective: Night Country" (HBO)

Više od decenije otkako su gledaoci bili očarani prvom sezonom serije "True Detective" u kojoj su igrali Metju Mekonahi i Vudi Harelson, konačno je stigla sezona dostojna slavne prošlosti. 

Mračni "Night Country" odstupa od loše ocenjene druge i treće sezone i ponovo uključuje neke natprirodne elemente koje su prvu učinile tako popularnom. 

U glavnoj ulozi je Džodi Foster, a pridružuje joj se i mlado lice Kali Rajs, u ulogama detektivki Liz Danvers i Evangeline Navaro, koje istražuju nestanak nekolicine muškaraca u Arktičkoj istraživačkoj stanici.

Centralna misterija tokom svih šest epizoda budi osećaj nelagode i istovremeno govori o domorodačkom stanovništvu Aljaske, koje je vrlo retko tema igranih programa u Americi.

2. "Simpatizer" (HBO) 

Serija "Simpatizer" korejskog reditelja Park Čan-vuka govori o korumpiranom licu Sajgona (današnjiHo Ši Min) iz 1975, godine kada je grad pao. 

Priču priča prokomunistički špijun, poznat kao Kapetan (Hoa Sjuande), koji u jednom trenutku biva proteran u Los Anđeles.

Zasnovan na Pulicerom nagrađenom istoimenom romanu Vjeta Tana Ngujena, serija istražuje teme identiteta rastrganog ratom.

1. "X-Men '97" (Disney +)

Ono što je moglo da bude nostalgična zabava za jednokratnu upotrebu iz kuhinje Marvela i Disney +, postalo je jedna od najboljih serija u 2024. 

Reč je o novom nastavku popularne animirane serije iz devedesetih, od deset epizoda, a nastavlja se baš tamo gde je i završena 1997. uspešno objedinjujući zabavne stripske momente sa ozbiljnim temama poput morala, represije i tolerancije.

Svaka epizoda ima 30 epizoda i mnogo linija pripovedanja, ali bez obzira na to što ponekad poželite da duže traje, ova animirana sapunica je obavezno štivo. 

Komentari (0)

Kultura