Aktuelno iz kulture

Tanja Brzaković: Film "Kuća" sniman je na fantastičnim lokacijama Stare planine

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2024

-

10:03

Tanja Brzaković: Film "Kuća" sniman je na fantastičnim lokacijama Stare planine
Tanja Brzaković: Film "Kuća" sniman je na fantastičnim lokacijama Stare planine - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Rediteljka Tanja Brzaković radi na filmu "Kuća" o netipičnom gastarbajteru, koji je uspeo da od običnog radnika postane uspešni arhitekta. Inspiracija za ovaj film bila su joj lična iskustva.

"Upoznala sam ženu u Nemačkoj čija me životna priča inspirisala i onda sam dalje to razvijala. Tako je nastala priča o Jovanu, nemačkom arhitekti srpskog porekla, koji nakon infarkta je u dilemi da li da ide u dom ili da živi sa ćerkom", rekla je Brzaković.

Prema njenim rečima, arhitekta se odlučuje da se sa unukom vrati u Srbiju, u selo na Staroj planini odakle potiče, kako bi prodao imanje lokalnom investitorom.

"Međutim, tada u susretu sa seljacima i njihovom željom da sačuvaju svoje selo, potoke i šume rešava da drugačije to reši. To je porodična priča, drama sa puno obrta, veoma emotivna", navela je rediteljka.

Pišući scenario, Brzaković je u jednom trenutku zatrebalo nečije objektivno mišljenje i u to se uključila Hajdana Baletić koja je dala koristan insput i pomogla da svede scenario na današnju formu.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Prema njenim rečima, veći deo filma je sniman ovog leta na Staroj planini, na fantastičnim lokacijama, za kojima se dugo tragalo.

Brzaković je napomenula da su kroz traženje lokacija otkrivali Staru planinu, sela i prirodne resurse kod Pirota, a ekipi je ostalo još snimanje u Beogradu i Berlinu.

U filmu će igrati internacionalna postava: glavnu ulogu Jovana tumači Miralem Zupčević, a tu su i debitant David Stanču kao unuk, Jelena Bosanac, Anica Dobra, Sanja Vejnović, Nika Rozman i mnogi lokalni glumci.

Brzaković je dodala da joj je bilo veliko zadovoljstvo i lepo iskustvo da radi na lokalnom dijalektu, a nada se da će filma biti završen i imati premijeru do leta 2025. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura