Aktuelno iz kulture

Više od Brende Volš iz "Beverli Hilsa": Uloge po kojima ćemo pamtiti Šenon Doerti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

15/07/2024

-

11:52

Više od Brende Volš iz "Beverli Hilsa": Uloge po kojima ćemo pamtiti Šenon Doerti
Šenon Doerti, - Copyright AP/John Salangsang/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Šenon Doerti preminula je u subotu u 53. godini života nakon dugogodišnje bitke sa karcinomom.  Vest o njenoj smrti prvi je preneo magazin "People" navodeći kao izvor njenu saradnicu, publicistkinju Lesli Sloun. Šenon je dijagnozu raka dojke dobila 2015. i iste godine podvrgnuta je mastektomiji, ali je 2020. objavila je da su joj lekari rekli da joj je preostalo samo nekoliko godina života.

U junu prošle godine potvrdila je da joj se karcinom proširio na mozak. "Moj strah je očigledan", napisala je ona tada.

Sa svojim pratiocima na društvenim mrežama, ali i u medijskim gostovanjima, često je delila iskustva sa lečenja i mada je poslednjih godina bila posvećena prvenstveno podizanju svesti o opasnoj bolesti, nema sumnje da će ostati upamćena i po brojnim filmskim i televizijskim ulogama.

Najpoznatija od njih svakako je "Beverli Hils, 90210" u kojoj je glumila Brendu Volš, ali je imala i mnoge druge uspešne projekte. Predstavljamo vam neke od njih:

"Mala kuća u preriji"

Godinama pre "Beverli Hilsa", Doerti je bila dečja zvezda, kojoj je prva uloga u  seriji "Otac Marfi" donela rolu i u jednoj od najpopularnijih serija sedamdesetih i osamdesetih "Mala kuća u preriji". U devetoj i poslednjoj sezoni te serije tumačila je lik malene Dženi Vilder, nećake glavnih junaka, koji počinju da se brinu o njoj, nakon što joj otac umre.

Alison Arngrim, koja je tumačila lik Neli Olson u toj seriji, u svojim memoarima pisala je da se Šenon ugledala na nju, kao i na glavnu glumicu Melisu Gilbert i da su je mnogi smatrali "novom Laurom", odnosno glavnom junakinjom u seriji. 

"Šenon koja je tada imala 12 godina, bila je predivna devojčica i veoma slatka. Sa kikicama i haljinom doslovno je hodala za mnom, pratila me je bliže od moje senke. Želela je da zna kakvu šminku nosim, kakav nakit volim i koje su mi omiljene farmerke. Ugledala se na mene iako sam i sama bila dete na neki način", napisala je ona.

Izuzetne glumačke sposobnosti koje je tada pokazala donele su joj ulogu i u filmu "Little House: Look Back to Yesterday" iz 1983.

"Smrtonosna privlačnost"

Film "Heathers", koji je kod nas preveden kao "Smrtonosna privlačnost", crna komedija reditelja Majkla Lemana, donela je Doerti prvu zvezdanu ulogu. Ona je igrala Heder Djuk, jednu od privilegovanih i okrutnih devojčica koje terorišu ostale đake u srednjoj školi. Delila je kadar sa Vinonom Rajder, Kim Voker i Kristijanom Slejterom u tom ostvarenju, koje se danas smatra kultnim.

Upravo ta uloga otvorila joj je put ka "Beverli Hilsu".

"Beverli Hils, 90210" 

Bez sumnje najpoznatija uloga Šenon Doerti bila je uloga Brende Volš u Foksovoj seriji "Beverli Hils, 90210". 

Njena junakinja se sa bratom Brendonom (Džejson Brisli) doseljava iz Minesote u Beverli Hils i upisuje školu u Los Anđelesu, koju pohađaju samo deca najbogatijih ljudi.  

Romansa sa drugom iz škole Dilanom (Luk Peri) probudila je brojne kontroverze u prvoj sezoni, jer Brenda razmišlja o tome da baš s njim izgubi nevinost. Nakon njihovog raskida, Dilan ulazi u vezu sa njenom najboljom drugaricom Keli (Dženi Gart), a serija postaje jedan od prvih programa namenjenih mladima, u kojima se otvoreno govori o problemima poput narkomanije i rasizma.

"Beverli Hils" bila je izuzetno popularna predstava i mada je u početku javnost najviše bila okrenuta protiv Dženi Gart, nakon nekog vremena, Brenda je postala lik koji je mnogima bio antipatičan. Pored toga, Šenon je u medijima predstavljana kao diva, koja nije bila u dobrim odnosima sa ostatkom ekipe i naposletku je i napustila seriju posle 111 epizoda, navodno upravo zbog neslaganja sa Dženi.

Međutim, godinama kasnije, glumci su izgladili nesuglasice, pa se čak i pojavila u rimejku iz 2000-tih. 

"Mallrats"

Jedna od prvih uloga koju je dobila nakon "Beverli Hilsa" bila je u filmu "Mallrats" Kevina Smita, komediji o mladim ljudima koji se druže u tržnom centru. 

Iako ne igra veliku ulogu, Smit je opraštajući se od Šenon na Instagramu, naveo da je ona bila glavni razlog da film uopšte dobije "zeleno svetlo".

"Šenon je bila jedna od najpoznatijih osoba na planeti i činjenica da je odabrala 'Mallrats' za prvu ulogu posle '90210' dovela je do toga da se taj film desi", napisao je on.

"Čari"

Nakon "Mallrats", ostvarila je i niz drugih filmskih i televizijskih uloga, ali je najviše pažnje privukla u "Čarima" kao najstarija od sestara Halivel.

Naracija serije prati Pru (Doerti), Pajper (Holi Mari Kombs) i Fibi (Alisa Milano) poznate kao Začarane, moćne dobre veštice, koje koriste svoju "Moć trojstva" za zaštitu nedužnih života od zlih natprirodnih bića. Svaka sestra poseduje jedinstvenu magičnu moć, ali paralelno pokušavaju da žive normalan život u San Francisku.

Međutim, uprkos ogromnoj popularnosti serije, Šenon posle treće sezone napušta projekat, a njen lik Pru gine. Godinama nakon toga govorilo se o navodno lošim odnosima između nje i Alise Milano, koji s doprineli njenom odlasku. 

Doerti je režirala tri epizode serije, uključujući i onu u kojoj njen lik gine.

Komentari (0)

Kultura