Aktuelno iz kulture

Zindan kapija postala čuvar tradicije: Etno mreža otvorila novu kulturnu oazu u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2024

-

18:16

Zindan kapija postala čuvar tradicije: Etno mreža otvorila novu kulturnu oazu u Beogradu
Zindan kapija postala čuvar tradicije: Etno mreža otvorila novu kulturnu oazu u Beogradu - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje Etno mreža nakon dve decenije rada dobilo je svoje mesto u Beogradu na Kalemeganu u rekonstruisanoj Zindan kapiji. Nova kulturna oaza prestonice domaćin i stranim gostima ponudiće autentične proizvode ali i jedinstven doživljaj naše tradicije i nasleđa.  

"Zadovoljni smo što posle dve decenije rada dobijamo svoj galerijski prostor na Kalemegdanu, simbolu Beograda i Srbije.  Namera nam je da ovaj prostor postane deo turističkih ruta i da, budemo uvršteni na mapu obilazaka, jer nudimo autentičan suvenir izrađen rukom, čime doprinosimo obogaćivanju turističke ponude i pozicioniranju našeg glavnog grada, i izvoru prihoda za žene na selu", istakla je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a i predsednica Etno mreže.

Ona je rekla da veruje da će Etno mreža dobiti svoje mesto u Ložionici koja izrasta u kreativni hab Beograda. 

"Kulturno nasleđe Srbije zaslužuje i svoj izlog u Knez Mihailovoj i reprezentativan galerijski prostor za posetu državnih delegacija, na ponos svih naših građana", zaključila je Jovanović. 

Promo

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić kazao je da je ideja o ovom prostoru nastala pre nekoliko godina dok je on još bio na funkciji u Gradu Beogradu. 

"Važno je da je tvrđava renovirana i da je Etno mreža ovde jer je Kalemegdan značajna istorijska lokacija i jedno od tri najposećenijih turističkih mesta u Beogradu. Drago mi je da možemo da pokažemo svetu ono što imamo i promovišemo kulturu i tradiciju", poručio je Vesić. 

Promo

 

Ambasada Kanade u Srbiji kontinuirano daje podršku udruženju Etno mreža, a ambasador Džajlz Norman rekao je da je otvaranje izložbeno-prodajne galerije na Kalemegdanu za njega i njegovu porodicu jedan specijalna trenutak. 

"Ovo je veoma posebno mesto za srpsku tradiciju koje pokazuje njenu raznovrsnost i lepotu. Divno je što su u ovaj projekat bili uključeni mnogi akteri te zajedno učinili da se očuva kulturna baština", rekao je Norman. 

Događaju su prisustvovali direktorka Fonda za razvoj Tatjana Matić, ambasadori Slovačke, Norveške, Australije, Grčke, Libana, predstavnici USAID-a i EU delegacije, brojne diplomate i članice Međunarodnog kluba žena.  

Promo

 

Podsetimo, Etno mreža je udruženje koje na autentičan način prikazuje kulturno nasleđe Srbije, a ujedno pomaže ženama koje se bave rukotvorinama u regionu. Rukotvorine sa tradicionalnim motivima koje izrađuju žene okupljene u Etno mreži odraz su našeg kulturnog nasleđa i čine nas prepoznatljivim. Osim što čuvaju tradiciju, autentične rukotvorine su i izvor ekonomske nezavisnosti za mnoge žene. Naime, one najčešće dolaze iz ruralnih sredina i na ovaj način ostvaruju jedine prihode. 

Komentari (0)

Kultura