Aktuelno iz kulture

Stevo Grabovac dobitnik nagrade "Vladan Desnica" za roman "Poslije zabave"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2024

-

12:27

Stevo Grabovac dobitnik nagrade "Vladan Desnica" za roman "Poslije zabave"
Stevo Grabovac - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Pisac Stevo Grabovac dobitnik je nagrade "Vladan Desnica" za roman "Poslije zabave". Odluka je saopštena na svečanosti održanoj na lokalitetu nekadašnje zgrade Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu.

Primajući nagradu, Grabovac, koji je i laureat ovogodišnje Ninove nagrade, rekao je da je ogromna čast dobiti nagradu koju dodeljuju kolege pisci.

 

 

Grabovac je svojevremeno rekao da je u "Poslije zabave" pisao o strašnom zločinu, koji je prepušten zaboravu, a istakao je da je "otkrivanje zla jedan od u suštini najzahtevnijih poteza u čovekovom životu".

"Dugo vremena je mene kao čoveka proganjala činjenica da je neshvatljivo da kao ljudi možemo da previdimo takve stvari, da nam iz političkih ili bilo kakvih interesa nije zanimljivo. To je bila unutrašnja dilema sa kojom sam se dugo borio. Roman govori o pokušaju pisanja jedne takve priče", naveo je ranije pisac.

U najužem izboru za nagradu "Vladan Desnica" bili su još i Filip Grbić, Nađa Petrović, Vladan Matijević i Sonja Ćirić.

Nagradu "Vladan Desnica", koja podrazumeva novčani iznos od 12.000 evra, ustanovila je Narodna biblioteka Srbije 2022, a prvi laureat bio je Dejan Aleksić za roman "Petlja". Prošlog leta priznanjem je ovenčan književnik koji je preminuo 26. januara – Goran Petrović i to za delo "Ikonostas".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura