Aktuelno iz kulture

"Grad i njegove nestalne zidine": Geopoetika danas objavljuje najnoviji roman Harukija Murakamija

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2024

-

14:04

"Grad i njegove nestalne zidine": Geopoetika danas objavljuje najnoviji roman Harukija Murakamija
"Grad i njegove nestalne zidine": Geopoetika danas objavljuje najnoviji roman Harukija Murakamija - Copyright Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Izdavačka kuća Geopoetika danas objavljuje najnoviji roman slavnog japanskog pisca Harukija Murakamija "Grad i njegove nestalne zidine" u prevodu Divne Glumac, saopštili su iz Geopoetike. 

Zahvaljujući tome što uvek prevodimo sa originalnih jezika, Geopoetika objavljuje novog Murakamija prva u regionu, a čak pet meseci pre engleskog izdanja. 

"Grad i njegove nestalne zidine" prvi je Murakamijev roman nakon šest godina. Srž romana čini istoimena novela objavljena pre četrdeset godina. 

Tri dela knjige koja prate različite faze života neimenovanog naratora (od adolescencije do četrdesetih), odvijaju se na dva nivoa - stvarnom svetu i paralelnom svetu u gradu unutar zidina i obiluju Murakamijevim prepoznatljivim metaforama i motivima: senke, bunari, rupe, snovi...

Tražeći devojku koju je u mladosti voleo, glavni junak zapravo pokušava da otkrije istinskog sebe i pritom prelazi iz stvarnog u nestvarni svet, radeći u oba sveta u biblioteci, jednoj u kojoj se čuvaju snovi i drugoj s knjigama. 

Vreme u gradu unutar zidina ne teče i na satovima nema kazaljki. U stvarnom svetu ono neumitno teče, ali je uprkos tome onoj krajnjoj posledici protoka vremena - smrti - oduzeta konačnost.

Japanski mag magičnog realizma, Murakami, svoje junake odvaja i spaja sa njihovim senkama i time upućuje na promišljanje odnosa tela i duše, srca i razuma. 

On vešto, u svom prepoznatljivom stilu, pripovedački balansira na svim stranicama ovog romana između snova i budnosti, podsvesnog i svesnog. 

Granice nisu tamo gde bi trebalo da budu, jer se zidine, kao simbol fizičke, ali i psihološke i emotivne barijere, koje razdvaju dva sveta, same kreću.

Ovaj roman ima, što je izuzetan kuriozitet za Murakamija, njegov lični Pogovor.

Prvi primerci romana (ograničen broj) Grad i njegove nestalne zidine za 100 prvih kupaca biće u prodaji danas, od 16h samo u knjižari Geopoetika u Ulici Laze Pačua i prodavaće se sa uobičajenim popustom. 

Ponovo će biti dostupni i cegeri i šolje s imenom slavnog japanskog pisca. 

Kao muzička podloga slušaće se pesme o kojima je Murakami pisao u svojim romanima. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura