Aktuelno iz kulture

"Nesvrstani bitovi" u Muzeju Jugoslavije: Matine žurka u Parku skulptura

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2024

-

12:22

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Muzej Jugoslavije organizuje Matine žurku "Nesvrstani bitovi" u muzejskom Parku skulptura, koja će se održati danas, 7. juna, od 17 do 21 sati.

Na ovom jedinstvenom muzičkom putovanju publika će imati priliku da uživa uz ritmove srpsko-tunižanskog DJ dua "Beats Nonaligned" (Nesvrstani bitovi) iz Bazela.

Alica (Afro Lotus) i Srđan (Space Yugo / Uhuru Sound Resistance) svoje nastupe i muzički pravac oblikuju politikom Pokreta nesvrstanih i različitim oblicima otpora imperijalizmu, (neo)kolonijalizmu i rasizmu, kao i kulturnoj hegemoniji "prvog sveta" odnosno "globalnog Zapada".

"Kako su antikolonijalna borba, Pokret nesvrstanih i blokovska podela sveta važne teme za Muzej Jugoslavije, organizujemo ovu matine žurku da bismo se osvrnuli na muzičko nasleđe koje je pratilo ove borbe protiv kolonizatora, ali i dobro se zabavili", poručuju iz Muzeja, naglašavajući da je ulaz slobodan.

Promo/Muzej Jugoslavije

 

Žurka je deo programa "Leto u MuzeYu" koji Dušan Jevtić i Sara Sopić iz Muzeja Jugoslavije uspešno realizuju već sedam godina sa idejom da ga kroz različite događaje afirmišu kao mesto za druženje i zabavu, ali i testiraju mogućnosti interpretacije jugoslovenskog nasleđa kroz saradnju sa relevantnim umetnicima iz regiona.

Od pokretanja programa održano je na desetine koncerata bendova i nastupa drugih umetnika koji su ostavili dubok trag na jugoslovenskoj sceni, kao i mladih bendova koji tek pretenduju da se upišu u istoriju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura