Aktuelno iz kulture

Sve o američkoj izložbi posvećenoj Šabanu Bajramoviću: Počast za kralja balkanskog soula i bluza u Nju Orleansu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/06/2024

-

11:51

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Šaban Bajramović je prvi srpski umetnik kome će biti posvećena izložba u najprestižnijem svetskom džez muzeju u Nju Orleansu. Njegove ploče, lični predmeti, fotografije sa nastupa biće izloženi narednih šest meseci, a otvaranje je zakazano za četvrtak 13. jun, u 18 sati.

Kako su još prošle godine najavili iz Nišvil festivala, Šaban će se naći u društvu svojih idola - Luj Armstronga, Rej Čarlsa i Džejms Brauna, kao neosporni kralj balkanskog soula i bluza i svetski kralj romske muzike.

"Pet godina je trajao naš pregovor i dogovor", kaže za Euronews Srbija Ivan Blagojević, direktor Nišvila, na čiju je inicijativu došlo do ove izložbe. 

Na otvaranju će nastupiti i bend Petera Stana, romskog umetnika koji decenijama živi u Njujorku i koji je imao četiri zajednička nastupa sa Šabanom tokom njegove čuvene turneje po Americi.

E-Stock/Kostadin Kamenov

 

"On će sa svojim bendom svirati Šabanove kompozicije. Inače je pre 20 godina pratio Šabana na čuvenoj turneji na četiri koncerta po Americi. Biće tu predstavnici naše ambasade, dijaspore...", ističe direktor Nišvila.

Deo izložbe biće i fotografije nekih od laureata i dobitnika statuete poput Solomona Barka, Bluz Bradersa, Al Di Meole i Kendi Dalfer i eksponati koji ilustruju Bajramovićevu sponu sa Amerikom, a najviše soulom i bluzom koje je pevao celog života. 

Blagojević kaže da je Nišvil ovom izložbom zaokružio svoju lokal-patriotsko odavanje počasti muzičaru, koji je inače 2006. osvojio i nagradu za životno delo tog festivala. Osim toga, saradnja sa kolegama iz Amerike pruža mogućnost da i novoosnovani Muzej džeza u Nišu dobije podršku iz kolevke tog muzičkog pravca.

"To nam je u početku u stvari bio cilj - da zahvaljujući njima dođemo do nekih bitnih eksponata koji mogu da podignu rejting Džez muzeja. Oni su bili oduševljeni prošle godine i žele ponovno da dođu sa celom ekipom na Niš, pa će to biti trenutak da usavršimo neke stvari i neke nove izložbe", objašnjava direktor.

Tanjug/Zoran Žestić

Ivan Blagojević

Za ovu godinu najavljuje "za nijansu bolji festival".

"Mislim da imamo mali zaokret ka klasičnom i modernom džezu i da će publika biti jako zadovoljna, jer je svako veče iznijansirano. Dolaze Black Uhuru, Teo Kroker, Brooklyn Funk Essential, Arrested Development, Karen Souza, Markus Strikland, Brie Lagrene i mnoge druge zvezde. Publika će imati i šarenoliki program na drugim stejdževima i besplatne sadržaje - od teatra, filma, stripa, književnosti, hip hopa", zaključuje Blagojević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura