Aktuelno iz kulture

Trijumf Švajcarske na Evroviziji: Glasovi žirija i publike doneli pobedu Nemu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/05/2024

-

20:50

Trijumf Švajcarske na Evroviziji: Glasovi žirija i publike doneli pobedu Nemu
Trijumf Švajcarske na Evroviziji: Glasovi žirija i publike doneli pobedu Nemu - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarski predstavnik Nemo sa pesmom "The Code" pobednik je Evrovizije 2024. odlučeno je večeras glasovima publike i žirija. 

Muzičar je, nakon što je preuzeo čuveni kristalni mikrofon od prošlogodišnje pobednice Lorin, kroz suze rekao da se nada da će Evrovizija dorasti svojim obećanjima da se bori za mir i dostojanstvo svake osobe na ovom svetu. Zatim je izveo pobedničku pesmu na oduševljenje publike.

Podsećamo, Nemo koji se izjašanjava kao nebinarna osoba, pokazao je impresivne vokalne sposobnosti i nedeljama bio u samom vrhu favorita za pobedu.

Iako je hrvatski predstavnik Baby Lasagna osvojio 337 glasova publike, a pobednik 227, prevagnuli su glasovi žirija, koji su Švajcarca tokom saopštavanja glasova nacionalnih timova sve vreme držali na prvom mestu.

Takmičenje je završio sa 591 poenom, dok je hrvatski predstavnik imao 547. 

 

 

Predstavnica Srbije Teya Dora zauzela je 17. mesto na tabeli sa ukupno 54 boda, od čega 32 poena od glasova publike.

Ključni događaji:

Evroviziju pratite uživo u našem LIVE blogu

00.48 Švajcarska trijumfovala u napetoj završnici takmičenja.

Iako je Baby Lasagna nedeljama važio za favorita i osvojio čak 337 poena od publike, to nije bilo dovoljno da mu osigura pobedu.

00.43 Na tabeli trenutno vodi Hrvatska

Glasovi publike ubrzano menjaju stanje na tabeli. Irska dobila 136 poena, a Irska 307. Hrvatska osvojila 337 poena i zauzela prvbo mesto na tabeli.

00.37 Teya Dora od gledalaca dobila 32 poena

Izrael dobio 323 poena od publike i na kratko zauzeo lidersku poziciju na tabeli.

00.32 Srpski žiri 12 poena dao Hrvatskoj

Konstrakta je u ime Srbije glasove žirija saopštila pretposlednja, a dvanaest poena dodeljeno je hrvatskom predstavniku.

Kipar Srbiji dodelio pet poena što znači da Teya Dora trenutno ima 22 i nalazi se na 18. mestu. Švajcarska nakon saopštavanja glasova žirija ubedljivo vodi sa ukupno 365.

00.24 Švajcarska ubedljivo vodi prema glasovima žirija

Švajcarska je do sada dobila najveći broj "dvanaestica" i ima 273 poena. Drugoplasirana Francuska ima 148, a slede Hrvatska sa 135, Italija sa 134 i Irska sa 125. Portugalija jedan poen dala Srbiji i Teya Dora sada ima ukupno 16.

00.20 Greta Tunberg uhapšena u Malmeu tokom propalestinskih protesta

Tokom propalestinskih protesta policija je privela sedam osoba ispred kompleksa Malme Arene među kojima i švedsku ekološku aktivistkinju Gretu Tunberg.  

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Podsećamo, tokom i pre večerašnjeg finala izbilo je nekoliko protesta, a demonstranti su se zalagali za izbacivanje Izraela sa takmičenja i diskvalifikaciju izraelske pevačice Eden Golan.

Policija je u 20 časova uklonila propalestinske demonstrante na železničkoj stanici Hili i saobraćaj je privremeno obustavljen. Takođe je ispraznila i trg ispred arene.
Desetine policijskih automobila patrolira centrom Malmea, navodi švedski list. 

00.16 I dalje vodi Švajcarska

Prvih pet mesta na tabeli trenutno zauzimaju Švajcarska, Francuska, Italija, Irska i Hrvatska. Srbija je trenutno na sedamnaestom mestu.

00.11 Srbija ima 15 poena

Srbija od Jermenije dobila pet poena, a četiri od Slovenije i trenutno ima ukupno 15. Španija i Norveška dodelili 12 poena Švajcarcima, a Nemci su neočekivano 12 poena dali Švedskoj.  Prve dvanaestice dobio je predstavnik Francuske i to od Jermenije i Slovenije.

00.06 Predstavnik Izraela dočekan zvižducima

Češka je 12 poena dala Ukrajini, Malta Švajcarskoj, a Hrvatska Portugaliji. Publika je zvižducima dočekala glasove Izraela, koji je najveći broj bodova dodelio Luksemburgu.

Prema aktuelnom preseku, na tabeli vode Švajcarska (119), Irska (85) i Italija (61) koja je maksimalan broj bodova dobila od Australije.

Srbija od Danske dobila dva poena.

00.00 Prvi poeni za Srbiju 

Srbija je dobila tri poena od Hrvatske i jedan poen od Albanije.

23.58 Vodi Švajcarska

Britanci 12 poena dali Potugaliji, a Luksemburg, San Marino i Azerbejdžan Švajcarskoj, koja trenutno vodi. Srbija i dalje bez poena. 

23.54 Džamala saopštava glasove u ime Ukrajine

Ukrajina je 12 poena dala Švajcarskoj, dok je deset poena osvojila Irska. Švedskoj je dodelila osam poena. Srbija zasad bez bodova.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

23.52 Glasanje je zatvoreno!

Nakon što su proglasile kraj glasanja, voditeljke su povele publiku u čuveni grin rum, gde ovogodišnji takmičari s nestrpljenjem očekuju rezultate. 

23.44 Lorin predstavila novi singl "Forever"

Prošlogodišnja pobednica Lorin, predstavila je pred evrovizijskom publikom svoj novi singl "Forever", praćen upečatljivom "svemirskom" scenografijom.

Inače, pesmu možete poslušati i na njenom zvaničnom YouTube nalogu.

Usledila je i prošlogodišnja pobednička pesma "Tattoo", koja je Švedskoj donela šestu pobedu, ali u nešto drugačijem aranžmanu. Domaćini Evrovizije inače su trenutno izjednačeni sa Irskom po broju pobeda na najvećem muzičkom takmičenju na svetu.

23.27 ABBA virtuelno u finalu

Iako se švedske članovi grupe ABBA, koja ove godine obeležava 50 godina od pobede na Evroviziji nisu pojavili na ovogodišnjem događaju, na sceni su se našli njihovi avatari.

Hologrami, koji su doneli zaradu od 371 miliona evra u prvih godinu dana održavanja takozvanih digitalnih koncerata grupe ABBA u Britaniji, napravili su uvertiru za pesmu "Waterloo" u izvođenju Šveđanki Šarlote Pereli (1999. i 2008) i Karole (1983, 1991. i 2006) uz pomoć Končite Vurst iz Austrije (2014). 

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner,file

 

Hologrami članova benda predstavljeni su u prepoznatljivim svetlucavim kostimima, dok su osvetljenje i specijalni efekti stvorili iluziju švedskih pop zvezda na sceni.

23.24 Grupa "Alcazar" preuzela scenu

Revijalni deo večeri otvorila je popularna švedska grupa "Alcazar" sa svojim velikim hitom "Crying at a Discoteque".

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner,file

 

23.19 Glasanje i dalje otvoreno

Pravi je trenutak da se podsetimo pravila glasanja.

Od prošle godine moguće je glasati već od početka finala, a pravo glasa imaju žiriji i publika iz svih 37 država učesnica. Ovog puta mogu glasati i zemlje koje se ne takmiče, a svi ti glasovi će biti računati kao glasovi dodatne 38. zemlje. U srazmeri 50/50 će biti izabran i ovogodišnji pobednik.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner,file

 

Žiri iz svih zemalja učesnica ovogodišnje Evrovizije je svoje bodove raspodelio tokom druge generalne probe finala prethodnog dana. Publika će za svoje favorite moći da glasa od početka prve pesme, pa sve do 15 minuta nakon završetka poslednje numere. Naravno, i Srbija može da glasa za svoje omiljene pesme.

Glasovi žirija biće objavljeni na tradicionalni evrovizijski način – svaka zemlja će u direktnom uključenju saopštiti bodove od 1 do 12. Glasovi publike će saopštiti voditelji i oni će biti objavljeni u zbirnoj (kumulativnoj) vrednosti.

Međutim, glasovi gledalaca će biti saopšteni na isti način kao i na prethodna tri takmičenja; prvo će biti objavljeno kako je zemlja koja je najlošije prošla kod žirija bila kotirana kod gledalaca, i to će sve tako trajati dok ne bude objavljeno kako je publika kotirala državu koja je najbolje prošla kod žirija.

Za svog favorita možete glasati tako što ćete ukucati redni broj pesme i poslati na broj 1557. Sa jednog broja može da se glasa do dvadeset puta.

23.15 Predstavnica Austrije nastupila poslednja

Takmičarski segment je zatvorila predstavnica Austrije Kalin, sa energičnom pesmom inspirisanom muzikom devedesetih pod nazivom "We Will Rave". 

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner,file

 

Kalin je večeras pokazala i svoje plesno umeće, budući da se njim profesionalno bavila i učestvovala na više od stotinu nacionalnih i evropskih šampionata, kao i pet svetskih.
Takođe je 2021. bila kreativna direktorka Dečje Evrovizije za Španiju i Bugarsku, a bila je uključena i u produkciju tog događaja 2022. godine.

Nakon što je podržavala timove Austrije, Jermenije, Nemačke i Gruzije u njihovim scenskim nastupima na prošlogodišnjoj Evroviziji, konačno je rešila da se i sama oproba.

Zasad se njena pesma "We Will Rave" prema kladionicama nalazi na 15. mestu liste favorita.

23.08 "Ujedinjeni muzikom za ljubav i mir"

Sliman iz Francuske demonstrirao je izvanredne vokalne sposobnosti u svojoj pesmi "Mon amour“ na veliko oduševljenje publike u Malme Areni, a nastup završio rečima: "Ujedinjeni muzikom za ljubav i mir".

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner,file

 

Francuzi su već dobro upoznati s njegovim talentom, budući da je pobedio u njihovoj verziji takmičenja "The Voice" 2016. godine a od tada je prodao dva miliona albuma i stekao dve milijarde strimova širom sveta. 

Sam je napisao tekst za pesmu "Mon amour", a komponovao ju je sa svojim kreativnim partnerima i prijateljima Jakovom i Meirom Salah s kojima sarađuje od 15. godine. Kladionice mu večeras predviđaju peto mesto.

Francuska je od 1956. godine pobedila pet puta na Evroviziji, a poslednji put 1977. 

23.06 Gruzijska "vatra"

Nuca Buzaladze iz Tbilisija pesmom "Firefighter“ izazvala je vatrene reakcije publike.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Predstavnica Gruzije nastupala je na brojnim muzičkim takmičenjima u svojoj karijeri, a najveći uspeh ostvarila prošle godine u američkoj verziji šoua "Idol" gde je ušla u 12 najboljih takmičara. 
Takođe je tom prilikom u duetu pevala sa svetskom zvezdom Kajli Minog. 

Iako je imala uspeha sa obradama pesama, najveću slavu u rodnoj Gruziji stekla je kada je počela da snima svoje pesme.

Sebe opisuje kao vrednu, energetičnu devojku, koja uvek radi ono što voli.
Prema šansama da Gruziji donese pobedu, trenutno je na 16. mestu.

23.02 Favorit podigao Malme Arenu na noge

Hrvatski umetnik Marko Purišić, poznatiji pod scenskim imenom Baby Lasagna izveo je svoj veliki hit "Rim tim tagi dim" koji će mu prema mišljenju velikog broja ljubitelja Evrovizije osigurati pobedu. 

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner,file

 

Umetnik je svojevremeno ispričao da je njegova želja da zabavi ljude, ali da pritom skrene pažnju na društvene i duhovne izazove pojedinaca i društva.

Zanimljivo je da Baby Lasagna prvobitno uopšte nije trebalo da učestvuje na hrvatskom nacionalnom takmičenju Dori i da je uključen kao "rezerva". Umesto njega, na listi je bila Zsa Zsa s numerom "Probudi usne moje", ali je iz privatnih razloga odustala od učešća.

Marko Purišić, kako glasi pravo ime mladog muzičara, ranije je učestvovao na Dori sa grupom Mantra, a poznat je i u Nemačkoj, gde je nagrađen kao najbolji autor pesama grupe Mono Inc.

Ukoliko pobedi, biće to prva pobeda Hrvatske koja se samostalno takmiči od 1993. godine. Do sada je najbolji rezultat osvojila 1996. i 1999. kada je bila na četvrtom mestu.

22.57 Raiven otpevala "Veroniku"

Usledio je nastup "muzičke alhemičarke" Raiven iz Slovenije sa pesmom "Veronika". 
Ona je 2021. osvojila čuveni slovenački muzički festival "Popevku" sa pesmom "Volkovi", ali je paralelno bila aktivna u operi i pozorištu.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Slovenija trenutno deli 23. mesto liste favorita za pobednika Evrovizije sa predstavnicama Srbije i Luksemburga.

22.49 Švajcarac dočekan s oduševljenjem

Nastupio je i predstavnik Švajcarske Nemo, koji je pre skoka Izraela na kladionicama, važio za najveću pretnju pobedi Baby Lasagna-e.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Muzičar, koji se izjašanjava kao nebinarna osoba, izveo je pesmu "The Code" u kojoj pokazuje impresivne vokalne sposobnosti, brzo repovanje, ali i svoje preispitivanje rodnog identiteta.

Švajcarci se nadaju da će im Nemo doneti pobedu, nakon dve neuspešne evrovizijske godine, kada su u finalu zauzeli 17. odnosno 20. mesto. Ako je suditi po ovacijama koje je dobio, postoje osnovane sumnje da će im to poći za rukom.

22.44 Impresivne plesne veštine kiparske predstavnice

Sledeća je nastupila Silija Kapsis sa pesmom "Liar" koja brani boje Kipra. Silija je, inače, pevačica poreklom iz Grčke, a rođena je i odrasla u Sidneju.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner,file

 

Ona se već bavila muzikom u Australiji, a debitovala je pesmom "Who Am I?" koju je napisala i komponovala kada je imala samo 12 godina. Usledili su singlovi "No Boys Allowed" i "Disco Dancer", koje je lansirala početkom prošle godine.

Sarađivala je sa uglednim koreografima iz celog sveta, a čak je učestvovala u snimanju dokumentarnog filma o plesu koji je snimio reper Taboo iz grupe "Black-Eyed Peas".

Kipar je na Evroviziji učestvovao 39 puta, a najbolji rezultat ostvarili su 2018. kada je predstavnica Eleni Fureira sa pesmom "Fuego" u Lisabonu osvojila drugo mesto.

22.40 Ritmovi Balkana uz predstavnike Jermenije

Ladaniva iz Jermenije donela je zvuk Balkana u Malme Arenu sa svojom pesmom „Jako“. Duo čine jermenska pevačica Žaklin Bagadasarjan i francuski multiinstrumentalista Luj Tomas, a veliku popularnost stekli su viralnim hitom "Vay Aman" iz 2020. 

Jermenija učestvuje na Evroviziji od 2006. godine, ali do sada nisu ostvarili nijednu pobedu. 

22.37 Mlada nada potugalske muzičke scene

Portugaliju je predstavila mlada nada muzike Jolanda sa pesmom "Grito“.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Studirala je muziku na Univerzitetu u Saseksu, a prvi album "Cura" napisan tokom pandemije, objavila je prošle godine.

Kladionice joj ne predviđaju visok plasman, a trenutno je 22. na listi favorita. Inače, Portugal je imao samo jednu pobedu u 54 godine dugoj istoriji učešća na Evroviziji i to 2017. 

22.35 Teya Dora se nakon nastupa pomerila na kladionicama

Predstavnica Srbije, koja je pre nastupa u finalu Evrovizije bila na poslednjem mestu prema šansama da osvoji to takmičenje, popela se za dve pozicije i sada deli 23. mesto sa Luksemburgom i Slovenijom.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

22.33 Predstavnik Finske ne pristaje na pravila

Finska, čiji je predstavnik Kaarija prošle godine zauzeo istaknuto drugo mesto, pokušaće da ponovi uspeh sa Windows95man-om, poznatim zabavljačem, plesačem i modelom, koji je veliki zaljubljenih u eurodens i tehno muziku. 

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

On je izveo pesmu "No Rules!" sa pevačem Henrijem Pispanenom, a videli smo njihov u najmanju ruku upečatljiv nastup koji između ostalog uključuje golišavi kostim i ogromnu skulpturu jajeta na sceni. 

Windows95man takođe je jedan od učesnika koji je izjavio da bi učešće Izraela trebalo zabraniti.
Finci su trenutno 10. na listi favorita, a do sada su pobedu odneli samo jednom - 2006. kada je trijumfovala grupa Lordi i njihova pesma "Hard Rock Hallelujah".

22.28 Blistava Teya Dora!

Predstavnica Srbije Teya Dora besprekorno je izvela svoju pesmu "Ramonda" pod rednim brojem 16 i dobila ovacije publike. Zahvalila joj se na engleskom, ali i na srpskom jeziku.

Zvanični sajt Evrovizije najavio ju  je kao umetnicu koja kombinuje moderni pop sa tradicionalnim balkanskim uticajima i dirljivim tekstovima. 

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Ona važi za najslušanijeg balkanskog izvođača na platformi Spotify i ima najstrimovaniju pesmu u regionu, zahvaljujući njenom ranijem hitu "Džanum", koji je snimila za seriju "Južni vetar". 

Teya Dora, čije je pravo ime Teodora Pavlovska, rođena je u Boru, a kao izuzetno talentovana postala je stipendista čuvenog Berkli muzičkog koledža u Bostonu, gde je studirala pevanje. 
Pisala je pesme za mnoge poznate izvođače, a paralelno gradila i svoju karijeru.
Iako su kritičari dali uglavnom pozitivne ocene njenoj pesmi "Ramonda", kladionice joj predviđaju poslednje mesto.

Srbiji je ovo 16. samostalno učešće na Evroviziji, a najbolji rezultat ostvarila je 2007. kada je Marija Šerifović pobedila sa pesmom "Molitva". Takođe, 2004. pesma Željka Joksimovića "Lane moje" zauzela je visoko drugo mesto, a isti izvođač ponovio je uspeh i sa pesmom "Nije ljubav stvar" koja je 2012. završila na trećem mestu. 

22.24 Italijanka podigla energiju

Italiju je predstavila Angelina Mango sa pesmom "La Noia“ koja je u svojoj zemlji je već je velika zvezda sa platinastim tiražima i armijom obožavalaca naročito na TikTok-u.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Potiče iz muzičke porodice, a njen otac Đuzepe za života je objavio više od dvadeset albuma.

Mnogi misle da ima šanse i za pobedu, a trenutno na sedmom mestu liste favorita.

Italija učestvuje od 1956, a do sada su ostvarili tri pobede, od kojih poslednju 2021. 

22.20 Norvežani ostaju verni eskcentričnom metal zvuku

Sledeća je nastupila grupa "Gåte" koja u Norveškoj važi za nacionalno blago. Izveli su svoju pesmu "Ulveham" u kojoj u svom prepoznatljivom stilu kombinuju norveški folk i eksplozivni metal.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Ostvarili su uspešnu karijeru tokom koje su prodali više od 100.000 albuma, ali su ipak odlučili da naprave dugu pauzu, sve do velikog povratka na scenu 2017. 

Trenutno su na 14. mestu liste favorita. Ovo će biti 62. učešće Norveške na Evroviziji, a odnela je pobedu u tri navrata, poslednji put 2009.

22.17 Promenjeno stanje na kladionicama

U međuvremenu je došlo do pomeranja na kladionicama. Irska se popela na četvrto mesto, a Francuska je trenutno na petom. Španija je sada osma, a Grčka na devetom mestu liste favorita. Predstavnica Srbije Teya Dora, koja će nastupiti posle Italije, i dalje je na poslednjem mestu.

22.12 "Vrtoglavi" nastup Olija Aleksandra

Neobični performans u pokretnoj prostoriji-kutiji izveo je afirmisani pop umetnik Oli Aleksander, predstavnik Britanije, koji je pevao svoju pesmu Dizzy.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Nakon nastupa u prvom polufinalu žalio se da je imao problema sa kostimom i da je zbog toga imao teškoće da se usredsredi na pesmu, ali je večeras zvučao sigurnije.

On je jedno od najpoznatijih lica ovogodišnjeg takmičenja, koji je karijeru započeo sa grupom Years & Years. Takođe je i uspešan glumac koji je imao glavnu ulogu u seriji "It's A Sin", za koju je nominovan za BAFTA nagradu.

Sarađivao je sa poznatim imenima poput Eltona Džona, Kajli Minog i Pet Shop Boys.
Britanija učestvuje na Evroviziji od 1957. godine i uz Francusku, Nemačku, Italiju i Španiju čini "veliku petorku". 

Pet puta je odnela pobedu na takmičenju, a poslednji put 1997. sa pesmom "Shine a Light" grupe Katrina and the Waves.

22.07 Marina Sati razmrdala publiku

Afirmisana kantautorka Marina Sati je izvođenjem svoje energične pesme Zari na sceni Malme Arene obeležila 50. godišnjicu učešća svoje rodne Grčke na Evroviziji. 

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Ona je kao i predstavnici Švajcarske i Irske odbila da učestvuje u defileu zastava u susret finalu, a sumnja se da je to takođe posledica bojkota zbog učešća Izraela na takmičenju.

Marina u svojoj muzici kombinuje tradicionalne grčke, ali i arapske uticaje, a prvi album "Yenna" objavila je u maju 2022. Prošle godine eksperimentisala je sa snimanjem dokumentarnih filmova, a njena pesma "Tucutum" o balkanskom trepu postala je viralna.

Kladionice joj trenutno predviđaju osmo mesto na takmičenju. Ukoliko, pak, pobedi, dovešće Evroviziju u Grčku tačno dvadeset godina nakon što je Helena Paparizou dospela na prvo mesto sa pesmom "My Number One". 

22.05 Letonac izveo jednu od retkih balada ovogodišnje Evrovizije

Najnagrađivaniji letonski muzičar Dons izveo je u Malmeu svoju inspirativnu baladu "Hollow" koju je komponovao u saradnji sa irskim producentom Lijamom Gedesom. 

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Inicijalno je trebalo da je izvodi na letonskom, ali se njegov tim na kraju ipak opredelio za engleski.

Letonija je od 2000. kada je prvi put učestvovala na Evroviziji, odnela pobedu jednom i to 2002. 

22.03 Agencije o propalestinskim protestima u Malmeu

Associated Press objavio je detalje o protestima koji se održavaju ispred Malme Arene. 

Tanjug/ndreas Hillergren/TT News Agency via AP

 

Naime, pre početka večerašnjeg spektakla, na hiljade propalestinskih demonstranata prošetalo je gradom, kako bi podigli glas protiv učešća Izraela, a malobrojna grupa uzvikivala je: "Sramota" posetiocima koji su ulazili u Arenu.

Tanjug/ndreas Hillergren/TT News Agency via AP

 

Agencija piše da se u publici tokom subotnje probe kostima na sceni moglo videti nekoliko palestinskih zastava. 

22.00 Irska predstavnica zamračila Malme Arenu

Usledio je šokantni nasup irske predstavnice Bambie Thug i njene pesme "Doomsday Blue". Ona je izazvala brojne kontroverze na ovogodišnjoj Evroviziji i to ne samo zbog svog nastupa ispunjenog satanističkom simbolikom. 

Ona je, naime, u intervjuu za irsku radiodifuznu kompaniju RTE rekla da misli da Izraelu više ne bi trebalo dozvoliti da učestvuje na tom takmičenju.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Naime, tokom prenosa prvog polufinala, u kom je Bambie Thug osigurala prolazak u završnicu takmičenja, izraelski komentator je upozorio decu da sledi najstrašnije izvođene večeri, sa satanističkim elementima, a takođe izjavio da je ona negativno govorila o njihovoj zemlji.

Prema mišljenju irske umetnice, komentari u izraelskoj emisiji krše pravila Evropske radiodifuzne unije (EBU). ''Ljuta sam što drugi timovi krše pravila EBU i još uvek im je dozvoljeno da se takmiče'', rekla je Bambi, koja se izjašnjava kao nebinarna osoba.
Istini za volju, ni pojedini Irci nisu imali lepe reči za njen nastup, budući da je tamo čak 2.000 ljudi potpisalo peticiju da se ona diskvalifikuje zbog "ruganja irskoj nacionalnoj kulturi". 

Bambi Rej Robinson, kako glasi njeno pravo ime, već nekoliko godina ruši rodne, socio-političke i kulturološke stereotipe svojom provokativnom muzikom i imidžom. 
Svoj muzički pravac opisuje kao "ouija-pop", pesmom pruža podršku LGBT zajednici i ne haje za kritike, a da je oduševila i dobar deo publike, govore i kladionice, koje joj predviđaju peto mesto. 

Irska je na Evroviziji do sada učestvovala 56 puta, a ima sedam pobeda. Jedina je zemlja koja je tri puta uzastopno pobedila na ovom takmičenju, doduše u vreme kada su o plasmanu odlučivali isključivo članovi žirija.

21.55 Estonci poručili: "Ne znamo ništa o (ovim) drogama"

Usledila je jedna od najneobičnijih pesama na ovogodišnjoj Evroviziji "(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi" nastala u neočekivanoj saradnji estonskih pop zvezda 5MIINUST-a i zombi-folk sastava Puuluup. 

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Publika u Malmeu, ali i uz male ekrane, mogla je da čuje melodije svirane na izuzetno retkom instrumentu iz porodice harfi, kakav su u dalekoj prošlosti svirali Vikinzi. 
Njihova pesma čiji bi naziv mogao da se prevede kao: "Mi (stvarno) ne znamo ništa o (ovim) drogama" govori o policijskoj raciji u kojoj naši junaci moraju da objasne šta se nalazi u njihovom prtljagu. 

U pesmi kroz humor kritikuju diskriminaciju kojoj su izloženi siromašni ljudi.
Kladionice im ne predviđaju pobedu i trenutno su na 19. mestu, ali niko ne može da ospori da su večeras izgledali kao da se odlično zabavljaju na sceni. Inače, Estonija je do sada samo jednom pobedila na Evroviziji i to 2001.

21.50 Za predstavnicu Španije godine su samo broj

Sint-pop duo iz Alikantea poznat kao "Nebulosa" razdrmao je atmosferu u Malme Areni svojom pesmom "Zorra" koja je nedeljama bila među najslušanijim na striming platformama širom sveta.
Pevačica Meri Bas sama je pisala tekst i svojevremeno rekla da je njim želela da pokaže svoj slobodan duh.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Inače je u muzičke vode uplivala tek posle pedesete godine i želi da inspiriše druge da se oslobode nametnutih očekivanja društva i prigrle sebe onakve kakvi jesu.

"Zorra" je trenutno prema kladionicama na 17. mestu prema šansama za pobedu. Inače, Španci su do sada dva puta pobedili na Evroviziji i to 1968. i 1969. 

21.44 Predstavnik Litvanije: "Širimo ljubav"

Litvaniju je predstavio Silvester Belt sa pesmom "Luktelk" (naziv bi mogao da se prevede kao 'Sačekaj') koja govori o prelaznoj fazi u kojoj ljudi mogu da se nađu u životu, a u kojoj je važno da istraju i uz pomoć muzike i plesa prevaziđu probleme s kojima se susretnu.

Na kraju je poručio publici: "Širimo ljubav". 

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Mladi muzičar je muzičko obrazovanje stekao na prestižnom Univerzitetu u Vestminsteru u Londonu. 

Već ima i evrovizijsko iskustvo, budući da je učestvovao u Dečjoj pesmi Evrovizije 2010. godine. 
Litvanija je prethodno učestvovala na Evroviziji 23 puta, a najbolji rezultat ostvarila je 2006. kada je grupa LT United osvojila šesto mesto sa pesmom "We Are The Winners". Sada je prema kladionicama na 14. mestu prema šansama da pobedi na takmičenju.

21.37 Uprkos svemu, predstavnica Izraela na sceni Malme Arene 

Eden Golan, predstavnica Izraela, izvela je svoju pesmu "Hurricane". Nema sumnje da je ona među takmičarima koji su ove godine bili pod najvećim pritiskom, budući da su mnogi želeli da bude diskvalifikovana zbog rata koji njena zemlja vodi protiv Hamasa u Gazi. Na samom kraju njenog izvođenja mogli su da se čuju i žvizduci, ali i povici podrške.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Sve je počelo time što je EBU tražila da se prvobitna numera pod nazivom "Oktobarska kiša", izmeni zbog političkih poruka u vezi sa terorističkom napadom Hamasa 7. oktobra prošle godine. Tekst je korigovan, ali je gorak ukus ostao, pa su se u Malmeu danima izvodili protesti protiv učešća Izraela na takmičenju. 

Eden se suočila i sa brojnim neprijatnostima, pa je tako izviždana na probama, a savetovano joj je da ostane van vidokruga javnosti sem tokom nastupa.

Neposredno pre nastupa, policija je morala da obuzda jednog od učesnika protesta, a prema pisanjima pojedinih medija, korišten je i suzavac.

Tanjug/Johan Nilsson/TT News Agency via AP

 

Mlada pevačica je inače bila članica ženske grupe i učestvovala je u brojnim festivalima i tv emisijama u Izraelu.

Predviđaju joj uspešno takmičenje, pa je čak na drugom mestu na listi favorita kladioničara. Na to mesto dovela ju je slučajna objava italijanskog javnog servisa RAI, koji je posle drugog polufinala greškom predstavio glasove njihove publike. Prema njihovoj objavi Eden je dobila 12 bodova, a čim su rezultati dospeli u javnost, pozicija Izraela na kladionicama je skočila.

21.33 Veliki povratak Luksemburga na Evroviziju

Sledeća je predstavnica Luksemburga – Tali sa pesmom "Fighter". Njen prolazak u finale veliki je uspeh za zemlju, koja je poslednji put učestvovala davne 1993, a poslednji put pobedila pre 40 godina.

Tali je i profesorka muzike, a sa svojom grupom nastupala je u njujorškim klubovima, pre nego što će objaviti svoj prvi album "Lose You".

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Trenutno radi i na albumu sa svojim novim bendom Blue Stripes, a ostvarila je i uspešne glumačke uloge u lokalnim filmovima i pozorišnim predstavama.

Luksemburg je imao pet pobeda u istoriji Evrovizije i po tom broju je trenutno na trećem mestu u Evropi.

Međutim, Tali je trenutno na pretposlednjem mestu liste favorita.

21.31 Isak pevao "Always On The Run" 

Treći je nemački predstavnik ISAAK sa pesmom "Always On The Run". 

Karijeru je započeo kada je imao samo 12 godina i to kao ulični muzičar, a u međuvremenu je naučio da svira gitaru, klavir, ukulele i bubnjeve.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Takođe je negovao svoj jedinstveni glas, kojim je osvojio srca lokalne publike, osvojivši prvo mesto u nemačkoj emisiji "Pokaži svoj talenat". Ima suprugu Lorin i dvoje dece. 

Nemačka je jedna od zemalja osnivača Evrovizije i učestvovala je čak 66 puta, više nego ijedna druga zemlja.

Takmičenje je osvojila dva puta - 1982. sa pesmom "Ein bißchen Frieden" pevačice Nikol i 2010. pesmom "Satellite" koju je izvela mlada Lena.

Kladionice pokazuju da su male šanse da se takav uspeh ove godine ponovi, budući da je Isaak trenutno 20. na listi favorita.

21.27 Ukrajinke izvele pesmu "Teresa & Maria"

Posle nezaboravnih Šveđana, na sceni su Ukrajinke - Aljona Aljona i Džeri Hejl sa pesmom "Teresa & Maria".

Ukrajina poslednjih godina ostvaruje izuzetan uspeh na Evroviziji, pa je i ovog puta na šestom mestu liste favorita za pobedu.

Aljona Aljona je najpopularnija reperka u Ukrajini i osnivač izdavačke kuće s kojom su ugovor potpisali i evrovizijski pobednici Kalush Orchestra.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Džeri je takođe popularna u Ukrajini, a proslavila se zahvaljujući društvenim mrežama.
Njihova pesma, kako kažu, šalje poruku da su sve "dive rođene kao obični ljudi" i podseća nas da uspeh zavisi od naših postupaka.

Od 18 učešća Ukrajine na Evroviziji, predstavnici ove zemlje odneli su pobedu čak tri puta: 2004. kada je trijumfovala Ruslana sa pesmom "Wild Dances", zatim 2016. kada je pobedila Džamala ("1944") i 2022. nastupom čuvenog Kalush Orchestra sa pesmom "Stefania".

Pored "petorke", jedina nje zemlja koja se kvalifikovala za finale svake godine kada je učestvovala, a samo šest puta nije ušla u prvih deset.

21.25 Holandija neće objaviti glasove žirija

Holandski javni servis AVROTROS saopštio je na društvenim mrežama da neće objaviti večeras bodove žirija, zato što je njihov predstavnik Just Klajn diskvalifikovan.

"Sada kada AVROTROS više nije deo velikog finala Evrovizije, ne osećamo potrebu da delimo bodove holandskog žirija. U konsultaciji sa Niki de Jager, koja je večeras trebalo da bude naša predstavnica, odlučili smo da to ne radimo. Baš kao i Niki, ovo veče smo zamišljali sasvim drugačije", naveli su oni u saopštenju.

 

 

Više o diskvalifikaciji Justa Klajna možete pročitati ovde.

21.19 Šveđani prvi na sceni

Led probijaju domaćini, blizanci Markus i Martinus sa svojom pesmom Unforgettable. 

Njihova pesma "Elektrisk" bila je svojevremeno 66 nedelja na skandinavskim top listama, a beleže više od 1,5 milijardi strimova na različitim platformama.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Pokušaće da ponove uspeh svoje zemljakinje Lorin, koja je Švedskoj prošle godine donela pobedu na Evroviziji, a prema kladionicama su 11. na listi favorita.

Švedska uz Irsku beleži najviše pobeda na Evroviziji - čak sedam, a jedan od najvećih dragulja na učešćima ove zemlje u najvećem muzičkom takmičenju je grupa ABBA, koja je trijumfovala 1974. sa pesmom "Waterloo".

21.18 Počelo glasanje 

Od prošle godine moguće je glasati već od početka finala, a pravo glasa imaju žiriji i publika iz svih 37 država učesnica. Ovog puta mogu glasati i zemlje koje se ne takmiče, a svi ti glasovi će biti računati kao glasovi dodatne 38. zemlje. U srazmeri 50/50 će biti izabran i ovogodišnji pobednik.

Žiri iz svih zemalja učesnica ovogodišnje Evrovizije je svoje bodove raspodelio tokom druge generalne probe finala prethodnog dana. Publika će za svoje favorite moći da glasa od početka prve pesme, pa sve do 15 minuta nakon završetka poslednje numere. Naravno, i Srbija može da glasa za svoje omiljene pesme.

Glasovi žirija biće objavljeni na tradicionalni evrovizijski način – svaka zemlja će u direktnom uključenju saopštiti bodove od 1 do 12. Glasovi publike će saopštiti voditelji i oni će biti objavljeni u zbirnoj (kumulativnoj) vrednosti.

Međutim, glasovi gledalaca će biti saopšteni na isti način kao i na prethodna tri takmičenja; prvo će biti objavljeno kako je zemlja koja je najlošije prošla kod žirija bila kotirana kod gledalaca, i to će sve tako trajati dok ne bude objavljeno kako je publika kotirala državu koja je najbolje prošla kod žirija.

Srbija glasa slanjem poruke na broj 1557.

21.02 Princeza Viktorija poželila sreću učesnicima

Finale je i zvanično počelo, a otvorila ga je snimljena video poruka švedske princeze Viktorije, koja je učesnicima poželela sreću. 

Usledio je nastup popularnog švedskog pevača Bjorna Skifsa koji je izveo pesmu "Hooked on a Feeling", a zatim i tradicionalni defile zastava, u kom je scenom prošetala predstavnica Srbije Teya Dora.

screenshot/Youtube/Eurovision Song Contest

 

20.43 Karija otkazao čitanje glasova za Finsku

Ne smiruju se tenzije oko učešća Izraela. Prošlogodišnji učesnik Evrovizije Kaarija iz Finske, koji je 2023 osvojio drugo mesto na muzičkom takmičenju, ove godine je trebalo da pročita glasove svoje zemlje u prenosi uživo, međutim, on je odlučio da se povuče.

"Odlučio sam da ne budem prezenter glasova od žirija za Finsku. Izgovaranje glasova na glas, večeras ne deluje ispravno", poručio je Kaarija na društvenim mrežama.

Njegovim putem pošla je i bivša učesnica Norveške Alessandra, koja je takođe odustala da bude prezenter glasova za svoju zemlju. Više o tome možete pročitati u odvojenom tekstu.

Istovremeno se na društvenim mrežama širi poruka mira koju je sinoć poslao predstavnik Francuske Sliman. On je prekinuo probu, kako bi izjavio: 

"Kada sam bio dete maštao sam o muzici, maštao sam o ovom snu, da pevam u miru. Svaki umetnik ovde želi da peva o ljubavi i miru. Mi moramo biti ujedinjeni kroz muziku, da, ali sa ljubavlju prema miru", rekao je Francuz, koji će večeras izvesti pesmu "Mon amour".

20.40 Revijalni deo posvećen grupi ABBA

Kao i polufinalne večeri, i vođenje završnice povereno je švedskoj glumici Malin Ekerman i trostrukoj evrovizijskoj voditeljki Petri Mede.

Revijalni deo večeri biće posvećen obeležavanju 50. godišnjice evrovizijskog trijumfa grupe ABBA, a njihove hitove pevaće tri nekadašnja evrovizijska pobednika: Šveđanke Šarlota Pereli (1999. i 2008) i Karola (1983, 1991. i 2006) uz pomoć Končite Vurst iz Austrije (2014). 

Ranije je najavljeno da će u revijalnom delu finala Evrovizije 2024. nastupiti i aktuelna pobednica Lorin sa novim singlom "Forever", kao i da će se pojaviti nekada izuzetno popularna grupa "Alcazar"  čuvena po pesmi "Crying at the Discoteque".

20.30 Redosled nastupa

Veče otvaraju predstavnici zemlje domaćina Markus i Martinus, dok će predstavnica Srbije Teya Dora nastupiti 15. Ovako izgleda redosled večerašnjih nastupa.

  • Švedska: Markus & Martinus, "Unforgettable"
  • Ukrajina: Aljona Aljona i Džeri Hejl, "Teresa & Maria"
  • Nemačka: Isaak, "Always on the Run"
  • Luksemburg: Tali, "Fighter"
  • Izrael: Eden Golan, "Hurricane"
  • Litvanija: Silvester Belt, "Luktelk"
  • Španija: Nebulossa, "Zorra"
  • Estonija: 5 Miinust x Puuluup | (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
  • Irska: Bambie Thug, "Doomsday Blue"
  • Letonija: Dons, "Hollow"
  • Grčka: Marina Sati, "Zari"
  • Velika Britanija: Oli Aleksander, "Dizzy"
  • Norveška: Gåte, "Ulveham"
  • Italija: Angelina Mango, "La noia"
  • Srbija: Teya Dora, "Ramonda"
  • Finska: Windows95man, "No Rules!"
  • Portugalija: Jolanda, "Grito"
  • Jermenija: Ladaniva, "Jako"
  • Kipar: Silija Kapsis, "Liar"
  • Švajcarska: Nemo, "The Code"
  • Slovenija: Raiven, "Veronika"
  • Hrvatska: Baby Lasagna, "Rim tim tagi dim"
  • Gruzija: Nutsa Buzaladze, "Firefighter"
  • Francuska: Sliman, "Mon amour"
  • Austrija: Kaleen, "We Will Rave"

20.20 Propalestinski protesti u Malmeu

Ostalo je malo više od 30 minuta do početka finala najvećeg muzičkog takmičenja na svetu, koje će bez sumnje, pored izvanredne organizacije zemlje domaćina, ostati upamćeno i zbog niza skandala.  

AP Photo/Martin Meissner

Propalestinski protesti u Malmeu zbog učešća Izraela na Evroviziji

Najviše pažnje danas je privukla diskvalifikacija predstavnika Holandije samo nekoliko sati pre početka završnice takmičenja, o čemu više možete pročitati u odvojenom tekstu.

Just Klajn, koji je večeras trebalo da pod rednim brojem 15. izvede svoju pesmu "Europapa" je navodno bio neprijatan prema snimateljki, koja ga je protiv njegove volje sledila do grin ruma, a Evropska radiodifuzna unija odlučila je zbog toga da ga isključi iz finala.

Odluka je od strane tima predstavnika Holandije ocenjena kao "preterana" i "disproporcijalna" u odnosu na Justov prestup, jer prema njihovim navodima nije došlo do bilo kakvog fizičkog kontakta među njima.

Mnogi, međutim, smatraju da Justovo isključenje ima neke veze i sa njegovim tihim bojkotom predstavnice Izraela Eden Golan, zato što se tokom konferencije za štampu, dok je ona govorila, pravio da spava.

Iako su iz EBU demantovali da je nesuđeni predstavnik Holandije u finalu pravio bilo kakve probleme sa drugim učesnicima, Eden je prema reakcijama javnosti, ali i jednog dela takmičara trenutno persona non grata u Malmeu.

Zbog učešća Izraela već danima traju propalestinski protesti u tom švedskom gradu, čiji učesnici smatraju da bi zbog rata koji se trenutno vodi u Gazi ta zemlja trebalo da bude diskvalifikovana. Smatra se da je i izostanak Izraela, Grčke i Švajcarske sa defilea zastava koji se tradicionalno održava pred finale Evrovizije upravo posledica bojkota.

Istovremeno, u Finskoj je održan skup ispred tamošnjeg javnog servisa, na kom su učesnici zahtevali da se njihov predstavnik povuče iz takmičenja u znak protesta zbog učešća Izraela.

Komentari (0)

Kultura