Aktuelno iz kulture

Izrael uložio žalbu Evroviziji zbog uzvikivanja njegovoj predstavnici Eden Golan

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2024

-

12:06

Izrael uložio žalbu Evroviziji zbog uzvikivanja njegovoj predstavnici Eden Golan
Izrael uložio žalbu Evroviziji zbog uzvikivanja njegovoj predstavnici Eden Golan - Copyright Printskrin/YouTube/Eurovision Song Contest

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski javni emiter Kan, koji organizuje takmičenje Izraela na takmičenju Pesma Evrovizije, saopštio je danas da je podneo žalbu Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) i švedskom javnom emiteru (SVT) zbog uzvikivanja koje se juče čulo tokom probe izraelske pevačice Eden Golan i propalestinskih poruka u prvom polufinalu u utorak.

Kan je "tražio od EBU i SVT da rade na prevenciji ponavljanja ovakvih slučajeva i zahtevao da dozvole Izraelu da se ravnopravno takmiči u večerašnjem polufinalu", prenosi Times of Israel.

U prvom polufinalu u utorak je na otvaranju takmičenja u Malmeu švedski pevač Erik Sade je u znak protesta protiv rata u Gazi oko zgloba ruke nosio kefiju, tradicionalnu palestinsku maramu, što je kasnije EBU osudila.

Predstavnica Irske Bambi Tag izjavila je da ju je EBU naterala da ukloni propalestinske natpise sa svog lica i noge, a jedan od australijskih izvođača Fred Lion je, posle svog nastupa, objasnio da je nacrtana lubenica na njegovim grudima bila znak podrške za "hiljade nevine dece, majki i očeva koji umiru u genocidu" u Gazi.

Inače, lubenica, koja u preseku ima boje palestinske zastave - crvenu, crnu, zelenu i belu - postala je njen simbol u vreme kada je Izrael zabranjivao javno isticanje palestinskih obeležja u Gazi i Zapadnoj obali.

Kladionice predviđaju da će se pesma "Hurricane" izraelske predstavnice plasirati u 10 najboljih, dok su mediji u subotu izvestili da je Golan upozorena da ne napušta hotelsku sobu, osim kada ide na nastupe i zvanične događaje, zbog propalestinskih protesta u Malmeu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura