Aktuelno iz kulture

Muzej Prado izlaže Karavađov "Ecce Homo": Jedna od najvrednijih slika starih majstora u novom ruhu

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2024

-

09:32

Muzej Prado izlaže Karavađov "Ecce Homo": Jedna od najvrednijih slika starih majstora u novom ruhu
Ecce Homo - Copyright Tanjug AP/Prado Museum, via AP

veličina teksta

Aa Aa

Novi vlasnik slike "Ecce Homo" italijanskog baroknog majstora Karavađa ustupio je ovo delo na privremenu pozajmicu Nacionalnom muzeju Prado, gde će slika biti izložena od 28. maja do oktobra ove godine. 

Remek-delo proglašeno je 2021. godine za dobro od kulturnog značaja, što je sprečilo njegov odlazak iz Španije, prenosi agencija EFE.

Kako je danas saopštio Muzej Prado, platno čiji je vlasnik nepoznat, biće izloženo u posebnoj pojedinačnoj instalaciji 

Slika "Ecce Homo", koja datira iz perioda između 1605-1609, povučena je sa aukcije u Madridu 2021. godine nakon što su zvaničnici Muzeja Prado rekli da postoji "dovoljno stilskih i dokumentarnih dokaza" koji sugerišu da je reč o originalnom Karavađu. 

Komercijalna galerija "Colnaghi" sa sedištem u Londonu i Njujorku naknadno je nadgledala autentifikaciju i opsežnu restauraciju dela.

Tanjug AP/Prado Museum, via AP

 

"Od kada je Muzej Prado obavestio špansko Ministarstvo kulture o važnosti slike kada se ponovo pojavila u aukcijskoj kući Ansorena u aprilu 2021... delo je pod starateljstvom umetničke galerije Colnaghi, u saradnji sa Filipom Benapijem (Benappi Fine Art) i Andreom Lulom (Lullo Pampoulides)", navodi se u saopštenju. 

Aukcijsku kuća "Ansorena" ponudila je sliku za koju se u tom trenutku verovalo da je naslikao učenik španskog slikara iz 17. veka, Hosea de Ribere, sa orijentacionom cenom od 1.500 evra.

"Od svog pojavljivanja na ovoj aukciji pre tri godine, 'Ecce Homo' predstavlja jedno od najvećih otkrića u istoriji umetnosti, a postignut je konsenzus bez presedana u pogledu njegove autentičnosti", saopštio je Muzej.  

Poreklo slike detaljno su dokumentovali Prado i galerija Colnaghi: smatra se da je "Ecce Homo"  bio uključen u privatnu kolekciju Filipa IV od Španije 1664. godine, a kasnije se pominje da je bila izložena u stanu njegovog sina, Karla II, od 1701. do 1702. godine.

"Ecce Homo" prikazuje Isusa u trnovoj kruni pre njegovog raspeća i predstavlja jedno od oko 60 poznatih Karavađovih dela i stoga jedno od najvrednijih dela starih majstora u svetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura