Dirigent Aleksandar Kojić: Trudiću se da unapredimo kvalitet predstava u Narodnom pozorištu
Komentari20/10/2023
-14:55
Dirigent Aleksandar Kojić postao je stalni član Opere i baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
Kojić je rekao da mu je glavni izazov da "održi kvalitet, i pomeri nekoliko stepenika više, da finalni proizvod, predstava, bude prikazan u najboljem mogućem svetlu, kako to dolikuje nacionalnoj kući u glavnom gradu".
"Moram da nađem zajednički jezik sa jako mnogo ljudi, a to je jedna od poteškoća, ali i lepih stvari. Dirigentski posao je podeljen na ono što je struka i psihologija. Različiti ljudi reaguju različito, a svi imamo zajednički cilj", naveo je dirigent u razgovoru za Tanjug Reflektor.
Prema njegovim rečima, pristup ljudima mora biti "svakom ponaosob usmeren i namešten da bi se na kraju postiglo zajedništvo".
Kojić je dodao da jako mnogo ljudi radi u operskoj umetnosti, od orkestra, solista, hora i baleta, do mnoštva ljudi "koji se ne vide na scenu, a bez njih predstava ne može da ide".
"Dirigent je prvi među jednakima, neko ko sa distance mora da pogleda kako taj rezultat izgleda i da različite stvari usmerava i niveliše. To izgleda možda jednostavno, ali nikada nije", naveo je Kojić.
Navevši da je "svaka predstava teška", Kojić je dodao da je Mocartova "Figarova ženidba" po strukturi jednostavna "ali je izuzetno teška za postizanje stila, britkosti, čistoće zvuka".
Kojić je izdvojio Pučinijevu operu "Manon Lesko", koja će biti 22. oktobra u Narodnom pozorištu, i ocenio da je to "trenutno najzahtevnija, najteža i najvirtuoznija operska predstava za ansambl".
"To je izuzetno lep, ali jako težak i zahtevan naslov", naglasio je Kojić.
Podsetivši da je u Narodnom pozorištu nedavno izvedena i opera "Turandot", Kojić je najavio da će sledeće godine biti u svetu obeležena stota godišnjica od smrti njenog kompozitora Đakoma Pučinija, a nacionalni teatar će se tome pridružiti "izvođenjem što većeg broja njegovih dela".
Kojić je rekao pored muzike voli da sprema hranu, u čemu izuzetno uživa "sam, svi moraju da napuste prostoriju dok se hrana sprema".
"Tu sam jako miran, to me smiruje i tu negde pravim planove i koncepcije. A posledice su očigledne", rekao je Kojić.
Komentari (0)