Evropa

Poslanici EP predlažu da budžet Evropske unije za 2025. godinu iznosi skoro 201 mlijardi evra

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2024

-

16:47

Poslanici EP predlažu da budžet Evropske unije za 2025. godinu iznosi skoro 201 mlijardi evra
Poslanici EP predlažu da budžet Evropske unije za 2025. godinu iznosi skoro 201 mlijardi evra - Copyright Tanjug AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Evropskog parlamenta predložili su danas da ukupan nivo izdvajanja za budžet Evropske unije za 2025. iznosi skoro 201 milijardu evra, što je za 1,24 milijarde evra više od predloga Evropske komisije iz prošlog juna.

Parlament želi da podstakne programe od vitalnog značaja za rešavanje zdravstvenih izazova, podršku mladima, poljoprivredi i ruralnim oblastima, pomoć ljudima koji pate od prirodnih katastrofa, podsticanje klimatskih akcija, upravljanje migracijama i bezbednosnim potrebama i jačanje podrške EU susednim regionima koji prolaze kroz geopolitičku i humanitarnu krizu.

Kako se navodi, poslanici Evropskog parlamenta zahtevaju budžet za sledeću godinu koji se fokusira na poboljšanje života ljudi, jačanje konkurentnosti i rešavanje trenutnih izazova, navodi se na veb stranici Evropske komisije.

"Tražimo povećanje od 110 miliona evra za akcije u oblasti zdravstva, dodatnih 70 miliona evra za Erazmus, 42 miliona evra za zaštitu naših građana od posledica prirodnih katastrofa, dodatnih 96 miliona evra za poljoprivredu 120 miliona evra za humanitarnu pomoć i 110 miliona evra za istočno i južno susedstvo", izjavio je generalni izvestilac za budžet EU Viktor Negresku.

Za razliku od nacionalnih budžeta, budžet EU je prvenstveno usmeren na investicije kako bi stvorio rast i otvorio nove mogućnosti širom Evropske unije, ističe se u saopštenju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa