Evropa

Radić za Euronews o NATO planu podrške Kijevu: Morate rasformirati neke bataljone, ako želite dati oružje Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2024

-

16:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Danas u Briselu počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO, koji će biti posvećen ratu u Ukrajini, budućim odbrambenim planovima alijanse i jačanju kapaciteta odbrambene industrije. 

Ovo je prvi sastanak kojem će predsedavati novi generalni sekretar NATO-a, Mark Rute. Takođe, po prvi put na sastanak dolazi japanski ministar odbrane. Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov takođe će učestvovati na skupu, a postoji šansa da dođe i predsednik Volodimir Zelenski.

Iz Brisela je za Euronews Srbija govorio vojni analitičar Aleksandar Radić, koji procenjuje da Zelenski pokušava da privuče pažnju Zapada za novi talas podrške jer je jasno da je ukrajinska vojska ostala bez mnogo složenih borbenih sistema. NATO, sa svoje strane, prvi put stvara trajni mehanizam za podršku na nivou saveza.

"Rat je to istrošio, nešto je uništeno, nešto je naprosto, zbog upotrebe ispalo iz stroja. U svakom slučaju, kad podvučete liniju, verovatno sada Ukrajinci imaju mnogo manje sredstava, prvo onih kritičnih od haubičke artiljerije, pa do raketnih sistema protiv vazdušne odbrane velikog dometa u odnosu na potrebe. Zelenski je krenuo u jednu snažnu ofanzivu, pokušava i da privoli svoje saveznike da odvoje naoružanje koje je sada u jedinicama savezničke vojske. Znači, morate rasformirati neke bataljone, ako želite dati naoružanje Ukrajini u ovom momentu", navodi Radić.

Analitičar kaže da se "u kuloarima" u Briselu priča i o dolasku Zelenskog na skup, što po njemu ne bi bilo iznenađenje.

Na pitanje o upozorenju portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove da Zelenski gura NATO u rat, Radić kaže da Moskva pokušava da obeshrabri članice saveza kroz političke pritiske i vojne pretnje, ali da on misli da se tek sada stvaraju mehanizmi koji treba da omoguće pružanje podrške Ukrajini na nivou Alijanse.

"Od početka rata podrška je bila kroz bilateralne formate. Nekoliko zemalja se znalo okupljati u takozvane koalicije, recimo za borbene avione, kao recimo Holanđani, Belgijanci, Danci, Norvežani, ali sam NATO nije bio direktno uključen u događaje. Oni su pruđali iz svojih fondova, neku pomoć u uniformama, nekim materijalima, nekim specifičnim obukama, ali sad se formira posebna komanda NATO koja će imati sedište u Vizbadenu i iz te komande će se koordinirati aktivnosti i plan je da se ove godine utroši budžet od najmanje 40 milijardi evra za potrebe podrške Ukrajini", kaže naš sagovornik i naglašava da je to koordinacioni mehanizam na nivou NATO-a.

To, prema Radiću, znači da je podrška Ukrjaini, posmatrano kroz organizacijske i političke odluke, u porastu.

Što se daljeg toka sukoba i politike NATO-a prema Rusiji tiče, on pre svega vidi sve jaču radikalizaciju, bez obzira na verovatno preispitivanje modela kako okončati rat u dogledno vreme. 

"Argument sile koja stoji iza toga je u ovom trenutku u narastanju i iz NATO-a se očekuje povećanje proizvodnje naoružanja koje treba da se usmeri ka Ukrajini. Vrlo je bitno primetiti da novi generalni sekretar NATO naglašava da će njegova politika, njegov mandat da se bazira na odvraćanju i na odbrani. On očekuje da će sada NATO trošiti mnogo više novca, da će se obnoviti lanci proizvodnje i snažno se insistira na tome da sve članice NATO sada moraju da pokrenu masivnu proizvodnju naoružanja po nižim cenama nego što su to bile do sada. I naravno, poruka je dvostruka. Sa jedne strane Ukrajina će dobiti više materijala. Sa druge strane zemlje NATO žele da pojačaju svoju odbranu jer mnogo puta smo čuli zadnjih meseci od ljudi koji predvode zapadne oružane sile da cene da postoji visok nivo pretnje od direktnog oružanog konflikta sa Rusijom u godinama koje predstoje"

Ostatak razgovora sa vojnim analitičarem Aleksandrom Radićem, u kojem će biti reči o širenju liste prioriteta NATO-a na Pacifik i stvaranja koalicije neprijateljskih zemalja, možete pogledati u videu na početku teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa