Briselske vesti

Mišel: Ukrajina centralna tema samita lidera EU, u fokusu i Bliski istok i migracije

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2024

-

15:27

Mišel: Ukrajina centralna tema samita lidera EU, u fokusu i Bliski istok i migracije
Šarl Mišel - Copyright Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel uputio je pozivno pismo šefovima država i vlada EU za sutrašnji samit Evropskog saveta, u kojem je naveo da će Ukrajina biti centralna tema diskusija, ali da će fokus biti i na Bliskom istoku i migracijama. 

Mišel je u pismu, kada je reč o Ukrajini, ukazao da će lideri EU tokom samita imati priliku da čuju predloženi plan pobede ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i da će raditi na narednim koracima za izgradnju konsenzusa u vezi sa mirovnom inicijativom ukorenjenom u principima Povelje UN i međunarodnog prava. 

On je dodao da će fokus biti i na finansijskom angažmanu EU u Ukrajini i izrazio očekivanje da će EU ispuniti svoju obavezu, datu u junu ove godine zajedno sa partnerima iz G7, da se obezbedi oko 45 milijardi evra do kraja godine za podršku vojnim, budžetskim i rekonstrukcijskim potrebama Ukrajine. 

"Uprkos ovim važnim napretcima, trebalo bi, takođe, da procenimo podršku koja je do sada obezbeđena i intenziviramo naše napore kako se zima približava", naveo je Mišel.

Podvukao je da će fokus  biti i na Bliskom istoku.

"Godinu dana od brutalnih Hamasovih terorističkih napada na izraelski narod 7. oktobra, situacija dramatično eskalira. Na terenu se pogoršava humanitarna situacija, uz neprihvatljiv gubitak nedužnih civila", upozorio je Mišel.

Navodeći da je prioritet trenutni prekid vatre i oslobađanje talaca, Mišel je ocenio da Evropski savet mora čvrsto da insistira na deeskalaciji i na poštovanju međunarodnog i humanitarnog prava.

"Nedavni napadi na mirovne snage UN u južnom Libanu su neodgovorni i neprihvatljivi. Sigurnost osoblja UN i humanitarnih radnika mora da bude  zaštićena", poručio je Mišel i dodao da će lideri EU ponovo potvrditi svoju snažnu podršku UN i generalnom sekretaru UN. 

Kako se navodi u saopštenju Evropskog saveta, Mišel je dodao da će se lideri EU baviti i  konkurentnošću i ekonomskom otpornošću EU.

"Migracija će takođe biti glavna tačka diskusije, gde predviđam stratešku razmenu mišljenja među liderima. Imaćemo priliku da se fokusiramo na konkretne mere za sprečavanje neregularnih migracija, uključujući pojačanu kontrolu naših spoljnih granica, poboljšana partnerstva i ojačane politike povratka", naveo je Mišel.

Prema njegovim rečima, Evropski savet raspravljaće i o nekoliko političkih pitanja koja se odnose na međunarodne odnose EU, uključujući o situaciji u Moldaviji i Gruziji koje se, kako je naveo, "suočavaju sa ključnim momentom za njihov evropski put".

"Odgovornost Evropskog saveta, sadržana u ugovorima, je da definiše opšte političke pravce i prioritete Unije i oblikuje naš kolektivni stav o međunarodnim odnosima. Uveren sam da ćemo podržavati naše zajedničke vrednosti i međunarodni poredak zasnovan na pravilima, dodatno jačajući uticaj Evropske unije na globalnoj sceni", zaključio je Mišel.

Komentari (0)

Evropa