Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski predstavio "plan pobede", Šolc spreman da razgovara sa Putinom o rešenju za Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

16/10/2024

-

08:26

RAT U UKRAJINI Zelenski predstavio "plan pobede", Šolc spreman da razgovara sa Putinom o rešenju za Ukrajinu
RAT U UKRAJINI Zelenski predstavio "plan pobede", Šolc spreman da razgovara sa Putinom o rešenju za Ukrajinu - Copyright Tanjug/AP/Marko Ivkov/Russian Defense Ministry Press Service/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 966. dana. Ruska vojska je tokom prethodnog dana odbila devet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u zoni "specijalne operacije". Prema izveštaju Generalštaba Vojske Ukrajine, najžešći pravci su limanski, kurahovski, a u obraćanju predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog naveden je i pokrovski pravac. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Sibiga naložio je svim ambasadama da pooštre mere bezbednosti, pošto su primile anonimna pisma u kojima su im upućene pretnje bombom. Načelnik ukrajinske Harkovske oblasti naredio je evakuaciju civila iz Kupjanska i okolnih naselja zato što vojska tamo više ne može da im garantuje bezbednost.

Ključni događaji:

  • Moskva: U jednom danu odbijeno devet kontranapada
  • Bela kuća: SAD zabrinute zbog navoda o severnokorejskim borcima u Ukrajini
  • Proglašena obavezna evakuacija svih civila iz Kupjanska i tri susedna naselja
  • Češka vraća ambasadora u Rusiju posle nekoliko godina
  • Ukrajina pojačala mere bezbednosti u više ambasada nakon pretnji bombom
  • Serija eksplozija u Kijevu

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

21.56 Stejt department: SAD obezbedile hitnu vojnu pomoć Ukrajini od 425 miliona dolara

SAD su obezbedile novi paket hitne dodatne vojne pomoći za Ukrajinu u iznosu od 425 miliona dolara, saopštio je danas Stejt department.

profimedia

 

U saopštenju se precizira da novi paket dodatne vojne pomoći obuhvata municiju za američko-norveške napredne raketne sisteme zemlja-vazduh (NASAMS), protivvazdušne rakete RIM-7 i "stinger", municiju za raketne sisteme HIMARS.

Navodi se da pomoć obuhvata i artiljerijsku municiju kalibra 155 i 105 milimetara, kao i kasetnu municiju, zatim protivtenkovsko oružje AT-4 i druge protivoklopne sisteme.

21.00 Podoljak: Plan pobede ne predviđa oslobađanje svih ukrajinskih teritorija vojnim putem

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavio je danas da "plan pobede", koji je predstavio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ne podrazumeva oslobađanje svih okupiranih teritorija vojnim putem.

profimedia

Mihail Podoljak

Podoljak je istakao da je Zelenski više puta govorio o tome da to nije pitanje oslobađanja svih ukrajinskih teritorija vojnim putem, već da je to plan da se Rusija prinudi da napusti sve teritorije Ukrajine. Ocenio je da mirovni predlozi za Ukrajinu koje su ranije izložili evropski i američki političari neće dovesti do rezultata.

18.34 Rute: Zahtev za uključenje Ukrajine u NATO neopoziv

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute rekao je danas da je prva tačka "plana pobede" koji je predstavio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, za uključivanje te zemlje u NATO neopoziva, dodajući da taj plan sadrži i druge tačke o kojima je razgovarao sa saveznicima.

Rute je istakao je da je znao za detalje ukrajinskog "plana pobede" koji je Zelenski predstavio ranije danas i da je bio u kontaktu sa zemljama saveznicima u vezi sa narednim koracima, saopštava Rojters. 

"U kontaktu smo sa saveznicima i Ukrajinom i razmatramo koji su sledeći koraci koji mogu biti preduzeti kako bi uključivanje Ukrajine u NATO bilo uspešno" rekao je Rute iako nije direktno odgovorio na zahteve iz Kijeva.

18.10 Stotine rođaka nestalih ukrajinskih vojnika protestovalo u Kijevu

Nekoliko stotina članova porodice ukrajinskih vojnika koji su nestali u borbama na Pokrovskom pravcu protestovalo je danas na Trgu nezavisnosti u Kijevu. Demonstranti su ispred zgrade Kabineta ministara, zahtevali su da im se obrati predstavnik vlasti, a svoje zahteve izneli su policajcima.

Jedan od glavnih zahteva je protiv mobilizacije mladih Ukrajinaca, prenosi Strana.ua. Učesnici protesta smatraju da borci zauzimaju poziciju "sa jednim mitraljezom" protiv "strašne tehnike" Ruske Federacije, "naših 28 protiv njihovih 900".

17.55 Rute: NATO ne može da potvrdi podatke o učešću severnokorejskih trupa u Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute izjavio je danas da NATO ne može da potvrdi izveštaje ukrajinskih medija o učešću vojnika iz Severne Koreje u ruskoj operaciji u Ukrajini.

"Nemamo potvrdnih izveštaja, ali verujemo da Severna Koreja već podržava vojne napore Rusije u tehničkom smislu", rekao je Rute odgovarajući na pitanja južnokorejskih novinara. S tim u vezi, on je pozvao Južnu Koreju da aktivnije podrži Ukrajinu.

17.30 U granatiranju Belgorodske oblasti povređeno pet osoba

Pet civila Belgorodske oblasti povređeno je u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga grada Šebekina i sela Nova Tavolžanka, javio je na svom Telegram kanalu regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Prema njegovim rečima, tokom granatiranja Šebekina tri civila su zadobila povrede od gelera. "Grad Šebekino je bio pod vatrom. Jedna žena i dva muškarca su zadobili višestruke rane od šrapnela", naveo je Gladkov, prenosi RIA Novosti.

16.39 Šolc kaže da je spreman da razgovara sa Putinom o rešenju za Ukrajinu 

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je spreman da razgovara o mirnom rešavanju situacije u Ukrajini sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Govoreći u Bundestagu, kancelar se založio za održavanje mirovne konferencije o Ukrajini uz učešće Rusije.

Detaljnije možete pročitati u ODVOJENOM TEKSTU

16.17 Zaharova: "Plan pobede" Zelenskog je skup nekoherentnih slogana

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je danas da tekst "plana pobede" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog predstavlja "skup nekoherentnih slogana".

"Ovo, naravno, nije plan, to je skup nekoherentnih slogana. Ovo je krvava pena na usnama ubice, neonaciste", rekla je ona na brifingu, prenosi Izvestija.

profimedia

Marija Zaharova

Zaharova je upozorila da plan Zelenskog gura NATO u direktan sukob sa Rusijom.

Zelenski je ranije tokom dana predstavio Vrhovnoj radi svoj "Plan pobede" u pet tačaka i tri aneksa koji će pomoći, kako je rekao, da se dobije rat sa Rusijom.

16.02 Sibiha: Rusija se sprema da udari nuklearna postrojenja u Ukrajini

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Sibiha izjavio je danas da se ruske trupe spremaju da udare na nuklearne energetske objekte u Ukrajini.

"Rusija ima potpunu dominaciju u vazduhu. Znamo da oni spremaju udare na naše nuklearne energetske objekte", rekao je Sibiha na zajedničkom brifingu sa ministrima spoljnih poslova osam nordijsko-baltičkih zemalja u Odesi, prenosi Ukrinform.

Zbog toga Ukrajina insistira na ukidanju bilo kakvih ograničenja za upotrebu raketa dugog dometa protiv vojnih objekata na teritoriji Rusije, istakao je Sibiha.

"To je naše pravo, prema povelji UN... Ovo pravo na samoodbranu je opravdano i potrebno nam je sada. Drago mi je što smo moje kolege i ja istog mišljenja", naglasio je šef ukrajinske diplomatije.

15.24 Rute sa letonskom premijerkom Silinom razgovarao o Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute danas se u Briselu sastao sa letonskom premijerkom Evikom Silinom, sa kojom je razgovarao o letonskom doprinosu Alijansi i ratu u Ukrajini. Rute je ponovio da je neophodno da NATO ispuni obaveze dogovorene na Vašingtonskom samitu, vezane za jačanje mehanizama koordinacije kako bi se brže odgovorilo na vojne potrebe Ukrajine.

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

 

On je napomenuo da je Rusija napala ključnu energetsku infrastrukturu Ukrajine, a da još veći rizik predstavlja zima koja dolazi, navodi se na veb-stranici NATO-a. Rute je pozdravio letonske doprinose Alijansi i "opsežnu vojnu obuku za ukrajinske vojnike" koju je Riga pružila, kao i saradnju ove zemlje sa industrijom na snabdevanju dronova za Ukrajinu.

14.58 U Odesu su doputovali ministri spoljnih poslova osam nordijsko-baltičkih zemalja

Ministri spoljnih poslova Švedske, Norveške, Estonije, Finske, Islanda, Litvanije, Letonije i Danske (NB8) posetili su danas Odesu i razgovarali o jačanju ukrajinskih odbrambenih sposobnosti i energetske otpornosti uoči zime, kao i o Planu pobede predsednika Volodimira Zelenskog, saopštio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrij Sibiha.

Profimedia

 

"Čestitao sam svojim kolegama iz Nordijsko-baltičke Grupe osam (NB8) u Odesi. Razgovarali smo o jačanju odbrambenih sposobnosti i energetskoj stabilnosti Ukrajine uoči zime. Objavljeni su Plan pobede predsednika Volodimira Zelenskog i Formula mira. Cenimo vođstvo i snažnu podršku naših prijatelja", naveo je ministar na društvenoj mreži Iks.

Sibiha je na konferenciji za novinare u Odesi istakao da su diplomate započele posetu obeležavanjem sećanja na poginule vojnike i posetom vojnoj bolnici. On je dodao da je sa svojim kolegama razgovarao o jačanju podrške, zaštiti Ukrajinaca, posebno Odese i regiona, zaštiti luka i energetike, kao i procesuiranju ruskih kriminalaca.

Sibiha je informisao ministre o situaciji na ratištu i ruskim napadima, vojnim i energetskim potrebama Ukrajine.

14.34 Zelenski: "Plan pobede" je most ka primeni Formule mira 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je danas da će "Plan pobede" pomoći da se otvori put za drugi samit mira, koji će staviti pravednu tačku na, kako je rekao, rat za Ukrajinu. "Plan pobede je put za jačanje Ukrajine. To je potrebno ne samo da zaštitimo naše pozicije, već i da izgradimo most do održavanja drugog samita mira, čime će se staviti pravedna tačka na ovaj rat za Ukrajinu", naglasio je Zelenski tokom govora u Vrhovnoj radi, prenosi Ukrinform.

Predsednik je naglasio da je Ukrajina otvorena za diplomatiju, ali za poštenu diplomatiju, zbog čega, kako je naveo, postoji Formula mira.

"Plan pobede je garancija da će ludaci u Kremlju izgubiti priliku da nastave rat. Dakle, 'Plan pobede' je most ka primeni Formule mira i put do poštene diplomatije. Kao rezultat toga, Rusija mora zauvek izgubiti kontrolu nad Ukrajinom, pa čak i želju za takvom kontrolom. Ovo je garancija života za Ukrajinu. I u isto vreme, to je garancija mira za Evropu", rekao je Zelenski.

Tanjug/AP/Press Service Of The President Of Ukraine

 

12.59 Zelenski predstavio "Plan pobede"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je govorom u Vrhovnoj radi Ukrajine izložio svoj dugo najavljivani "plan pobede“.

Zelenski je poslanicima rekao da je "pobeda za neke postala neprijatna reč“ i da će "plan pobede biti most do mirovnog samita“. Zahvaljujući njemu, rat će biti moguće okončati najkasnije 2025. tvrdi ukrajinski lider.

Plan ima pet tačaka i tri tajna inakse uz 3. i četvrtu tačku, koji su predstavljeni saveznicima:

- Pozivanje Ukrajine u NATO pre kraja rata

- Nastavak operacija na teritoriji Rusije i ukidanje ograničenja za udare na njenoj teritoriji. Obaranje ruskih aviona, proširenje upotrebe ukrajinskih dronova i projektila zajedno sa partnerima, kao i pristup obaveštajnim podacima partnera

- Raspoređivanje "nenuklearnog paketa odvraćanja“ na teritoriji Ukrajine

- Razvoj strateškog i ekonomskog potencijala Ukrajine i jačanje sankcija protiv Ruske Federacije

- Nakon završetka rata, ukrajinska vojska može iskoristiti svoje iskustvo za jačanje odbrane NATO-a i Evrope. Američki kontingent u Evropi moći će da zameni ukrajinsku vojsku

Opširnije pročitajte u posebnom tekstu OVDE.

12.40 Slovačka: Premijer Robert Fico uveren da će se rat u Ukrajini uskoro završiti

Slovački premijer Robert Fico izrazio je danas uverenje da postoji velika verovatnoća da će se rat u Ukrajini uskoro završiti, preneli su slovački mediji. Fico je dao ovu izjavu uoči odlaska na samit Evropske unije na koji je pozvan i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski da bi predstavio ukrajinski "Plan pobede", prenosi slovačka novinska agencija TASR. "Velika je verovatnoća da će se rat u Ukrajini završiti u kratkom roku. Već sutra očekujem neki nagoveštaj jer se iznenada pojavila tema poziva Ukrajini u NATO, a takav poziv ne može biti besplatan", rekao je Fico, prenela je agencija RIA Novosti.

12.30 Francuska najavila isporuke novih dronova-kamikaza Ukrajini

Francuska je danas najavila isporuke novih bespilotnih letelica-kamikaza Ukrajini u narednim nedeljama. Francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu objavio je danas na mreži Iks da su uspešno izvedena testiranja prvog francuskog projektila na daljinsko upravljanje, koji se naziva i dron-kamikaza. "Isporuke Ukrajini i našim snagama počeće u narednim nedeljama", napisao je on. Ministar je dodao da je Francuska ovladala tim segmentom od ključnog značaja za francusku vojsku, i to za manje od dve godine.

10.20 Sirski sa britanskim admiralom razmatrao mete napada duboko u Rusiji

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, general Oleksandr Sirski, razgovarao je sa načelnikom Generalštaba britanske vojske, admiralom ser Tonijem Radkinom, o nabavci naoružanja i mogućnostima dejstvovanja na ruske vojne objekte "po operativnoj i strateškoj dubini ruske teritorije", preneli su danas ukrajinski mediji.

"Informisao sam britanskog kolegu o trenutnoj strateškoj situaciji i organizaciji otpora ruskoj oružanoj agresiji na Ukrajinu na pojedinim delovima fronta. Posebno smo razgovarali o mogućnostima gađanja vojnih objekata neprijatelja po operativnoj i strateškoj dubini ruske teritorije. Trenutno, britanska strana razrađuje sopstvene predloge u okviru praktične implementacije Plana pobede", istakao je Sirski, prenosi Ukrinform.

On je, kako se navodi, ukazao i na pitanje nabavke vojne opreme i naoružanja, obuke kadrova i povećanja efikasnosti upotrebe visokotehnološkog naoružanja.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske skrenuo je pažnju britanskom kolegi na, kako se navodi, "cinično kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ratne zločine koje su počinile ruske trupe" i ukazao na "ruske raketne i vazdušne udare po objektima kritične infrastrukture u Ukrajini i neselektivno masovno bombardovanje civilnih objekata".

08.05 Ukrajina: Rusija izvela seriju vazdušnih napada na Kijev i druge gradove širom zemlje

Rusija je tokom protekle noći izvela seriju napada dronovima i raketama ciljajući Kijev i druge ukrajinske gradove, a ukrajinski zvaničnici danas su potvrdili da su ruski napadi izazvali požar u industrijskom objektu u regionu Ternopilna na zapadu Ukrajine.

Do 04.40 sati po srednjevropskom vremenu ruske snage su lansirale oko 136 ofanzivnih dronova i  ispalile tri rakete, pri čemu je ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila 51 dron, saopštila je ukrajinska ratna avijacija na svom kanalu na Telegramu, prenosi Rojters.

07.10 U Kijevu odjeknula serija eksplozija, u toku vazdušna uzbuna

U Kijevu je sinoć odjeknula serija eksplozija tokom ruskog napada bespilotnim letelicama, saopštio je načelnik gradske vojne uprave Sergej Popka.

"Vazdušna uzbuna je i dalje na snazi! U glavnom gradu radi protivvazdušna odbrana", napisao je on na Telegramu i pozvao građane da ostanu u svojim skloništima, prenosi Ukrinform. 

Vazduhoplovne snage Ukrajine su ranije saopštile da je u Kijevu i nizu regiona proglašena vazdušna uzbuna zbog opasnosti od napadnih bespilotnih letelica.

"'Šahedi' u Kijevskoj oblasti u oblasti glavnog grada, protivvazdušna odbrana je aktivirana", navodi se u saopštenju. 

06.55 Moskva: U jednom danu odbijeno devet kontranapada

Ruska vojska je tokom jučerašnjeg dana odbila devet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u zoni "specijalne operacije", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Napominje se da su četiri kontranapada odbile jedinice grupe snaga "zapad", a tri grupe snaga "jug" i dva kontranapada jedinice "centar".

"Jedinice dnjeparske grupe trupa razbile su formacije 35. brigade marinaca i 124. brigade kopnene odbrane u rejonima naselja Stepne – Zaporoška oblast, i Antonovka – Hersonska oblast", ​​saopšteno je iz resora.

Profimedia

 

06.33 Ukrajina pojačala mere bezbednosti u više ambasada nakon pretnji bombom

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Sibiga naložio je svim ambasadama da pooštre mere bezbednosti, nakon što su ambasade primile anonimna pisma u kojima im se preti bombom.

"U pismima su sadržane pretnje koje imaju za cilj da poremete aktivnosti naših misija", saopštila je ukrajinska ambasada u Hagu, preneo je NL tajms.

Takođe je navedeno da su desetine ukrajinskih ambasada širom sveta primile slična pisma, dok su lokalni mediji preneli da je ugroženo ukupno šest ambasada.

EPA-EFE/VITALII NOSACH

 

06.25 Češka vraća ambasadora u Rusiju posle nekoliko godina

Češka će vratiti ambasadora u Moskvu u narednih nekoliko meseci, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, piše Politiko.

Češka će vratiti ambasadora u Rusiju posle pauze od nekoliko godina.

Diplomatski odnosi Praga i Moskve pogoršali su se 2021. godine, kada su češke obaveštajne službe potvrdile umešanost Rusije u seriju eksplozija u češkim skladištima municije u Vrbeticama 2014. godine.

Dve zemlje su potom smanjile broj diplomata u ambasadama. Odnosi su se dodatno pogoršali i posle ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine

06.14 Bela kuća: SAD zabrinute zbog navoda o severnokorejskim borcima u Ukrajini

SAD su zabrinute zbog izveštaja o severnokorejskim vojnicima koji se bore zajedno sa ruskim trupama u Ukrajini, izjavio je potparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Šon Save.

Istakao je da bi umešanost severnokorejskih trupa u Ukrajini, ako je istina, označila značajno povećanje odbrambenih odnosa Severne Koreje i Rusije, prenosi Rojters. 

 

Komentari (0)

Evropa