Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Rusija izvela seriju vazdušnih napada na Kijev i druge gradove širom zemlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

16/10/2024

-

08:26

RAT U UKRAJINI Rusija izvela seriju vazdušnih napada na Kijev i druge gradove širom zemlje
RAT U UKRAJINI Rusija izvela seriju vazdušnih napada na Kijev i druge gradove širom zemlje - Copyright Tanjug/AP/Marko Ivkov/Russian Defense Ministry Press Service/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 966. dana. Ruska vojska je tokom prethodnog dana odbila devet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u zoni "specijalne operacije". Prema izveštaju Generalštaba Vojske Ukrajine, najžešći pravci su limanski, kurahovski, a u obraćanju predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog naveden je i pokrovski pravac. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Sibiga naložio je svim ambasadama da pooštre mere bezbednosti, pošto su primile anonimna pisma u kojima su im upućene pretnje bombom. Načelnik ukrajinske Harkovske oblasti naredio je evakuaciju civila iz Kupjanska i okolnih naselja zato što vojska tamo više ne može da im garantuje bezbednost.

Ključni događaji:

  • Moskva: U jednom danu odbijeno devet kontranapada
  • Bela kuća: SAD zabrinute zbog navoda o severnokorejskim borcima u Ukrajini
  • Proglašena obavezna evakuacija svih civila iz Kupjanska i tri susedna naselja
  • Češka vraća ambasadora u Rusiju posle nekoliko godina
  • Ukrajina pojačala mere bezbednosti u više ambasada nakon pretnji bombom
  • Serija eksplozija u Kijevu

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

12.59

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je govorom u Vrhovnoj radi Ukrajine izložio svoj dugo najavljivani "plan pobede“.

Zelenski je poslanicima rekao da je "pobeda za neke postala neprijatna reč“ i da će "plan pobede biti most do mirovnog samita“. Zahvaljujući njemu, rat će biti moguće okončati najkasnije 2025. tvrdi ukrajinski lider.

Plan ima pet tačaka i tri tajna inakse uz 3. i četvrtu tačku, koji su predstavljeni saveznicima:

- Pozivanje Ukrajine u NATO pre kraja rata

- Nastavak operacija na teritoriji Rusije i ukidanje ograničenja za udare na njenoj teritoriji. Obaranje ruskih aviona, proširenje upotrebe ukrajinskih dronova i projektila zajedno sa partnerima, kao i pristup obaveštajnim podacima partnera

- Raspoređivanje "nenuklearnog paketa odvraćanja“ na teritoriji Ukrajine

- Razvoj strateškog i ekonomskog potencijala Ukrajine i jačanje sankcija protiv Ruske Federacije

- Nakon završetka rata, ukrajinska vojska može iskoristiti svoje iskustvo za jačanje odbrane NATO-a i Evrope. Američki kontingent u Evropi moći će da zameni ukrajinsku vojsku

Opširnije pročitajte u posebnom tekstu OVDE.

12.40 Slovačka: Premijer Robert Fico uveren da će se rat u Ukrajini uskoro završiti

Slovački premijer Robert Fico izrazio je danas uverenje da postoji velika verovatnoća da će se rat u Ukrajini uskoro završiti, preneli su slovački mediji. Fico je dao ovu izjavu uoči odlaska na samit Evropske unije na koji je pozvan i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski da bi predstavio ukrajinski "Plan pobede", prenosi slovačka novinska agencija TASR. "Velika je verovatnoća da će se rat u Ukrajini završiti u kratkom roku. Već sutra očekujem neki nagoveštaj jer se iznenada pojavila tema poziva Ukrajini u NATO, a takav poziv ne može biti besplatan", rekao je Fico, prenela je agencija RIA Novosti.

12.30 Francuska najavila isporuke novih dronova-kamikaza Ukrajini

Francuska je danas najavila isporuke novih bespilotnih letelica-kamikaza Ukrajini u narednim nedeljama. Francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu objavio je danas na mreži Iks da su uspešno izvedena testiranja prvog francuskog projektila na daljinsko upravljanje, koji se naziva i dron-kamikaza. "Isporuke Ukrajini i našim snagama počeće u narednim nedeljama", napisao je on. Ministar je dodao da je Francuska ovladala tim segmentom od ključnog značaja za francusku vojsku, i to za manje od dve godine.

10.20 Sirski sa britanskim admiralom razmatrao mete napada duboko u Rusiji

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, general Oleksandr Sirski, razgovarao je sa načelnikom Generalštaba britanske vojske, admiralom ser Tonijem Radkinom, o nabavci naoružanja i mogućnostima dejstvovanja na ruske vojne objekte "po operativnoj i strateškoj dubini ruske teritorije", preneli su danas ukrajinski mediji.

"Informisao sam britanskog kolegu o trenutnoj strateškoj situaciji i organizaciji otpora ruskoj oružanoj agresiji na Ukrajinu na pojedinim delovima fronta. Posebno smo razgovarali o mogućnostima gađanja vojnih objekata neprijatelja po operativnoj i strateškoj dubini ruske teritorije. Trenutno, britanska strana razrađuje sopstvene predloge u okviru praktične implementacije Plana pobede", istakao je Sirski, prenosi Ukrinform.

On je, kako se navodi, ukazao i na pitanje nabavke vojne opreme i naoružanja, obuke kadrova i povećanja efikasnosti upotrebe visokotehnološkog naoružanja.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske skrenuo je pažnju britanskom kolegi na, kako se navodi, "cinično kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ratne zločine koje su počinile ruske trupe" i ukazao na "ruske raketne i vazdušne udare po objektima kritične infrastrukture u Ukrajini i neselektivno masovno bombardovanje civilnih objekata".

08.05 Ukrajina: Rusija izvela seriju vazdušnih napada na Kijev i druge gradove širom zemlje

Rusija je tokom protekle noći izvela seriju napada dronovima i raketama ciljajući Kijev i druge ukrajinske gradove, a ukrajinski zvaničnici danas su potvrdili da su ruski napadi izazvali požar u industrijskom objektu u regionu Ternopilna na zapadu Ukrajine.

Do 04.40 sati po srednjevropskom vremenu ruske snage su lansirale oko 136 ofanzivnih dronova i  ispalile tri rakete, pri čemu je ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila 51 dron, saopštila je ukrajinska ratna avijacija na svom kanalu na Telegramu, prenosi Rojters.

07.10 U Kijevu odjeknula serija eksplozija, u toku vazdušna uzbuna

U Kijevu je sinoć odjeknula serija eksplozija tokom ruskog napada bespilotnim letelicama, saopštio je načelnik gradske vojne uprave Sergej Popka.

"Vazdušna uzbuna je i dalje na snazi! U glavnom gradu radi protivvazdušna odbrana", napisao je on na Telegramu i pozvao građane da ostanu u svojim skloništima, prenosi Ukrinform. 

Vazduhoplovne snage Ukrajine su ranije saopštile da je u Kijevu i nizu regiona proglašena vazdušna uzbuna zbog opasnosti od napadnih bespilotnih letelica.

"'Šahedi' u Kijevskoj oblasti u oblasti glavnog grada, protivvazdušna odbrana je aktivirana", navodi se u saopštenju. 

06.55 Moskva: U jednom danu odbijeno devet kontranapada

Ruska vojska je tokom jučerašnjeg dana odbila devet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u zoni "specijalne operacije", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Napominje se da su četiri kontranapada odbile jedinice grupe snaga "zapad", a tri grupe snaga "jug" i dva kontranapada jedinice "centar".

"Jedinice dnjeparske grupe trupa razbile su formacije 35. brigade marinaca i 124. brigade kopnene odbrane u rejonima naselja Stepne – Zaporoška oblast, i Antonovka – Hersonska oblast", ​​saopšteno je iz resora.

Profimedia

 

06.33 Ukrajina pojačala mere bezbednosti u više ambasada nakon pretnji bombom

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Sibiga naložio je svim ambasadama da pooštre mere bezbednosti, nakon što su ambasade primile anonimna pisma u kojima im se preti bombom.

"U pismima su sadržane pretnje koje imaju za cilj da poremete aktivnosti naših misija", saopštila je ukrajinska ambasada u Hagu, preneo je NL tajms.

Takođe je navedeno da su desetine ukrajinskih ambasada širom sveta primile slična pisma, dok su lokalni mediji preneli da je ugroženo ukupno šest ambasada.

EPA-EFE/VITALII NOSACH

 

06.25 Češka vraća ambasadora u Rusiju posle nekoliko godina

Češka će vratiti ambasadora u Moskvu u narednih nekoliko meseci, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, piše Politiko.

Češka će vratiti ambasadora u Rusiju posle pauze od nekoliko godina.

Diplomatski odnosi Praga i Moskve pogoršali su se 2021. godine, kada su češke obaveštajne službe potvrdile umešanost Rusije u seriju eksplozija u češkim skladištima municije u Vrbeticama 2014. godine.

Dve zemlje su potom smanjile broj diplomata u ambasadama. Odnosi su se dodatno pogoršali i posle ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine

06.14 Bela kuća: SAD zabrinute zbog navoda o severnokorejskim borcima u Ukrajini

SAD su zabrinute zbog izveštaja o severnokorejskim vojnicima koji se bore zajedno sa ruskim trupama u Ukrajini, izjavio je potparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Šon Save.

Istakao je da bi umešanost severnokorejskih trupa u Ukrajini, ako je istina, označila značajno povećanje odbrambenih odnosa Severne Koreje i Rusije, prenosi Rojters. 

Komentari (0)

Evropa