Evropa

Opada uzgoj kanabisa: U Holandiju i dalje ilegalnim putevima pristiže najveća količina kokaina u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2024

-

11:55

Opada uzgoj kanabisa: U Holandiju i dalje ilegalnim putevima pristiže najveća količina kokaina u Evropi
Opada uzgoj kanabisa: U Holandiju i dalje ilegalnim putevima pristiže najveća količina kokaina u Evropi - Copyright mup.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

U Holandiji se smanjuje uzgoj kanabisa, budući da sve više zemalja dozvoljava njen uzgoj, ali ta zemlja ostaje na prvom mestu u Evropi po količini kokaina koji u nju pristiže ilegalnim putevima, navodi se u najnovijem izveštaju holandske policije o kretanjima na tržištu droga.

Poslednjih godina policija uništava sve manje farmi kanabisa - prošle godine policija je u Holandiji pronašla "samo" 1.230 plantaža kanabisa, kojih je 2019. godine bilo tri puta više, prenosi portal NOS.

U međuvremenu, policija sve češće pronalazi strani kanabis namenjen holandskom tržištu, poput kanabisa iz Kanade gde je ta biljka legalna od 2018. godine.

Iako se manje uzgaja domaći kanabis, Holandija ostaje glavni igrač u globalnoj trgovini drogom, navodi se u izveštaju i ističe da je Holandija i dalje jedna od najvažnijih zemalja uvoznica kokaina u Evropi.

Međutim, kao i u Belgiji i Španiji, poslednjih godina je zaplenjeno sve više kokaina, navodi se u policijskom izveštaju.

Takođe u Holandiji ne opada proizvodnja sintetičkih droga, a broj pronađenih laboratorija za tu proizvodnju se povećava.

"Sa ovim 'kombi laboratorijama', kriminalci mogu brzo da odgovore na potražnju za različitim vrstama droge", navodi policija u izveštaju.

Dodaje se i da su u porastu nove varijante droge, kao što su ketamin, 3-MMC i sintetički kanabis.

Kako se navodi trgovci drogom se često fokusiraju na prodaju više vrsta droga u isto vreme, a ako se ukaže prilika oni se bave i drugom unosnom trgovinom, kao što su ilegalni lekovi, cigarete ili vatreno oružje.

U izveštaju se zaključuje i da su narkomreže isprepletene.

"Svako je izgleda povezan sa svima, svako može da radi sa svakim. Niko nije nezamenjiv", piše u izveštaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa