Evropa

Stotine putnika blokirano na lukama i aerodromima Korzike zbog štrajka

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2024

-

13:05

Stotine putnika blokirano na lukama i aerodromima Korzike zbog štrajka
Stotine putnika blokirano na lukama i aerodromima Korzike zbog štrajka - Copyright AP Photo/Claude Paris

veličina teksta

Aa Aa

Stotine putnika blokirano je danas u šest luka i na četiri aerodroma na Korzici zbog štrajka sindikata usled spora između državnih i lokalnih vlasti u vezi sa upravljanjem tim ostrvskim infrastrukturama, javljaju danas francuski mediji.

Pored putnika koji su blokirani na ostrvu, neki putnici su zaglavljeni na trajektima koji bi trebalo da pristanu uz obalu Korzike, prenosi televizija BFM.

Među stotinama putnika, koji su od juče popodne blokirani na Korzici, negodovanje je sve veće, naročito u lukama, koje su i dalje potpuno blokirane.

Što se aerodroma tiče, aerodrom Bastija-Poreta obezbedio je normalno funkcionisanje tri avionska leta, a aerodrom Kalvi-Balanj dva, objavila je Prefektura.

Saobraćaj na ostalim aerodromima je i dalje poremećen.

Juče je Aleksandar Patru, generalni sekretar za pitanja Korzike, izneo plan o formiranju dva otvorena mešovita lučka i aerodromska sindikata (SMO) do kraja godine, prenosi danas Mond.

Ti sindikati bi po planu, kako je on naveo, trebalo da daju koncesije Privrednoj i industrijskoj komori Korzike (CCI) kako bi ona nastavila da upravlja ostrvskim lukama i aerodromima počev od 1. januara 2025. godine.

Razilaženje u procenama između državnih i lokalnih vlasti u vezi sa upravljanjem lukama i aerodromima na Korzici juče je razgnevilo predsednika Izvršnog saveta Korzike Žila Simeonija.

"Za mene je to svojevrsna objava rata. Nema pregovora o tome. Lukama i aerodromima na Korzici neće upravljati međunarodne grupe", rekao je Simeoni.

On je osudio "odluku koju je država donela bez najave i gazeći svoju reč".

Ne čekajući razjašnjenje spora, sindikati CCI odmah su stupili u štrajk, zbog čega su od juče blokirani aerodromi i luke na Korzici.

Komentari (0)

Evropa