Evropa

Protest penzionera u Zagrebu, traže da penzija bude 60 odsto prosečne zarade, Plenković: Oni podržavaju Milanovića

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2024

-

14:23

Protest penzionera u Zagrebu, traže da penzija bude 60 odsto prosečne zarade, Plenković: Oni podržavaju Milanovića
FoNet/HINA/Tomislav Pavlek - Copyright FoNet/HINA/Tomislav Pavlek

veličina teksta

Aa Aa

Pod geslom "protiv siromaštva", na Međunarodni dan starijih osoba - u Zagrebu, na centralnom gradskom Trgu bana Jelačića, i Rijeci u toku je protest penzionera, a glavni njihov zahtev Vladi je da prosečna penzija bude 60 posto prosečne zarade.

Politička stranka "Blok umirovljenici zajedno" od Vlade traži penzije koje će biti dovoljne za dostojanstven život.

Predsednik BUZ-a Milivoj Špika kaže da ne vidi razlog da neko ne može naslediti više od partnerovih primanja nakon njegove smrti, nego što je to trenutno propisi dozvoljavaju.

"Tražimo da prosečna penzija bude 60 posto prosečne plate. I to odmah. Već danas je penzija trebalo da bude 790 evra po obećanju HDZ-a, a ne 600", rekao je Špika.

Prozvao je i "predstavnike penzionera koji su se slizali s Vladom".

FoNet/HINA/Tomislav Pavlek

 

"Čije intrese oni zastupaju kad kažu da tražimo previše. Halo?! Oni guraju rastuće siromaštvo i kažu da se ne može. Može! Budžet je u vreme Plenkovićeve Vlade udvostručen, BDP je udvostručen", kaže Špika navodeći da postoje svi finansijski uslovi da se penzije povećaju "doslovno odmah".

Govoreći o oporezivanju Špika je rekao da je to priča iz Alana Forda.

"To samo ljudi bez mozga mogu predložiti i napraviti", rekao je i podsetio da su penzioneri iz kategorije stanovništva kojima je potrebna jednokratna pomoć.

Upitao je zašto se penzije uopšte oporezuju i zašto plaćati bilo kakav porez.

"Ali kad se Vlada već odlučila za harač, kako je moguće da se oporezuju one za koje se daje finansijska pomoć", upitao je takođe.

FoNet/HINA/Tomislav Pavlek

 

Na tvrdnje premijera Andreja Plenkovića da penzionerima nikada nije bilo bolje, Špika je poručio: "Sačuvaj nas Bože tako dobroga".

Istakao je da penzionerima nikad nije bilo lošije nego danas, a Plenkoviću je poručio: "Premijeru, znate li koliko je gladnih penzionera? Znate li da ih je više od pola s penzijama ispod linije siromaštva?".

Plenković se, kaže Špika, hvali rekordnom zaposlenošću, ali ne spominje one koji su se odselili.

Pitao je i da li je sramota za sve to što penzioneri kopaju po kontejnerima, a početkom 90-ih, kad je bilo pola miliona izbeglica to niko nije radio i svi su bili zbrinuti.

"Penzionerima je, prema Plenkoviću, toliko dobro da njih 2/3 treba pakete pomoći. Kako? Laže. Umirovljenicima nikad nije bilo lošije nego danas", istakao je Špika.

"Neko to organizuje iz politikantskih razloga"

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da će poslušati poruke sa današnjeg protesta penzionera, ali je istakao da je organizator tog protesta "Blok umirovljenici zajedno" (BUZ), koji podržava Zorana Milanovića za predsednika Hrvatske na predstojećim izborima.

"Neko to organizuje iz politikantskih razloga, to je sada sasvim jasno s obzirom na to da je organizator politička stranka BUZ koja se svrstala da podržava jednog kandidata u predsedničkoj kampanji. Okvir protesta je jasan", izjavio je Plenković nakon svečanog otvaranja škole i dečjeg vrtića u velikogoričkom naselju Dubranec.

Tanjug/HINA/Damir Seničar

 

Organizator protesta koji je na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića održan pod nazivom "Protiv siromaštva" je neparlamentarna stranka Blok umirovljenici zajedno (BUZ) koja je objavila da će podržati Zorana Milanovića za predsednika RH.

Na protestu je govorio i predstavnik seniora najuticajnije opozicione SDP, javio je HRT.

Plenković smatra smešnim to što, kako kaže, BUZ podržava Milanovića koji nije napravio ništa.

"Smešno je da podržavaju za predsednika RH nekoga ko kao premijer nije napravio ništa", naglasio je premijer Plenković, komentarišući BUZ-ovu podršku Milanovićevoj kandidaturi .

Plenković je podsetio da je proteklih godina prosečna penzija rasla i došla na iznos od 620 evra, te da je cilj da u ovom mandatu Vlade dođe na najmanje 750 evra.

"Od početka mog mandata kao premijera dosad je rasla 74 odsto, rasle su i najniže penzije. Mi ćemo nastaviti kao do sada da činimo da penzionerima bude kvalitetnije,", naveo je Plenković i istakao da je cela politika njegove Vlade bila usmerena prema ranjivim grupama, između ostalog, i prema penzionerima.

Komentarišući danas objavljene stope inflacije, za septembar od 1,6 posto te nastavak rasta cene hrane, Plenković je rekao da je međugodišnja stopa inflacije u septembru od 1,6 odsto najniža u poslednje tri godine.

"Smatram da je trend pada inflacije jako dobar. Što se tiče pojedinih segmenata, mislim da je i te kako važno da i cene hrane dođu u okvire koji su realni", rekao je premijer.

Kada je reč o uslugama i hrani, smatra da se još uvek oseća uticaj turističke sezone.

Usluge su na godišnjem niovu u septembru poskupele za 6,2 odsto, hrana, piće i duvan 3,2 odsto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije 0,6 odsto, dok je cena energije pala za 7,3 odsto.

Premijer je podsetio na vladine projekcije prema kojima bi rast BDP-a na nviou cele ove godine trebalo da iznosi oko 3,6 odsto, a godišnja stopa inflacije oko tri odsto.

Najvažnijim ocenjuje da Hrvatska, kako je rekao, lovi korak sa zemljama u EU, pogotovo onima koje su u EU ušli deset godina pre Hrvatske i da po proseku razvijenosti na kraju trećeg mandata trenutne Vlade dođe na oko 82 odsto proseka Evropske unije.

Komentari (0)

Evropa