Evropa

Lokalni izbori sa nacionalnim značajem: Euronews Srbija u Podgorici uoči glasanja koje će dati sliku političke scene

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/09/2024

-

20:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Podgorici i Kotoru će sutra biti održani lokalni izbori. Izborna tišina će trajati do zatvaranja biračkih mesta u 20 časova, a analitičari ovo izjašnjavanje građana smatraju veoma značajnim posle najnovijih turbulencija na političkoj sceni Crne Gore.

U Podgorici pravo glasa ima 145.724 birača, a na izborima će učestvovati 13 lista. U izbornoj trci biće koalicija Pokreta Evropa sad i Demokratske Crne Gore, kao i koalicija "Za Budućnost Podgorice" koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija, Slobodna Crna Gora i Prava Crna Gora.

Na izborima će učestvovati i koalicija "Za bolju Podgoricu Jakov Milatović" koju čine Pokret za Podgoricu, Građanski pokret URA i Pokret za promjene, zatim Demokratska partija socijalista, Bošnjačka stranka, prenosi RTCG.

Za mesto u lokalnom parlamentu boriće se i Stranka evropskog progresa, Evropski savez, koji čine Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Liberalna partija, zatim Pokret Preokret, Pokret Naprijed, Podgorička lista, Crnogorska građanska akcija, Crnogorska evropska partija i Pokret podstanara Podgorica.

U Kotoru pravo glasa ima 18.498 građana, koji će birati između 12 lista. Na izborima će učestvovati Crnogorska građanska akcija, lista "Za Kotor – Miljan Popović", Demokratska alternativa – “dr Davor Kumburović – Da se Kotor pita”, Evropski savez i Grupa građana – Čuvari grada.

U trci za mesto u lokalnom parlamentu biće koalicija Za budućnost Kotora, koju čine Nova srpska demokratija Demokratska narodna partija, zatim Kotorski pokret – Siniša Kovačević, Hrvatska građanska inicijativa, Demokratska partija socijalista.

Na izborima će učestvovati i koalicija koju čine Demokrate i Pokret Evropa sad, Grbaljska lista, kao i koalicija sačinjena od Socijalističke narodne partije i Demokratske srpske stranke.

Izbori posle političkog raskola

Kako javlja reporter Euronews Srbija iz Podgorice, do prevremenih izbora u glavnom gradu dolazi posle političkog raskola koji se u poslednjih godinu dana dogodio u zemlji. Ističe da iako su sutrašnji izborni lokalni, njihov značaj jeste nacionalni.

Zapravo bi sutrašnji izbori u Podgorici, a donekle i u Kotoru, trebalo da pokažu kako se kreće politički život Crne Gore, pre svega posle raskola u pokretu Evropa sad. Da podsetimo, nekadašnji partneri i lični prijatelji predsednik Vlade Milojko Spajić i predsednik države Jakov MIlatović su sada, čini se, najljući politički protivnici,a  crna Gora prolazi kroz težak period kohabitacije. Sada će se videti kako birači reaguju na tu podelu.

Sutra ima pravo glasa više od trećine građana Crne Gore, a ishod glasanja će zapravo pokazati građanima i političkim partijama kako da se postave u narednom periodu i upravo je u tome značaj ovih izbora.

Reporter Euronews Srbija ističe da se iz kampanje može naslutiti da su političke partije prepoznale važnost izbora. Na momente su pominjani prilično megalomanski projekti, a deo nevladinog sektora je upozoravao na funkcionersku kampanju. I OEBS je podsećao da bi tu praksu trebalo napustiti.

Ipak, proces promena u Crnoj Gori nije otpočet pre godinu dana, već još u avgusti 2020. godine kada je Demokratska partija socijalista tadašnjeg lidera Mila Đukanovića izgubila parlamentarne izbore. Čini se da će taj proces svoju promenu pokazati i sutra.

Kada je reč o prognozama, nezahvalno je reći ko ima najveće šanse, ali je za sada se čini da će pobednik biti onaj ko bude spreman da proširi svoj koalicioni potencijal i ko bude spreman na kompromis.

Nije samo podeljeno biračko telo Evrope sad, već su se podelili i drugi politički faktori u zemlji. Potpuno su promenjena partnerstva i savezništva u odnosu na npr. prošlogodišnje parlamentarne izbore.

"Kada gledamo sadašnji izborni proces, imamo liste sa jedne strane koje podržava Evropa sad, odnosno Milojko Spajić, imamo kandidata i listu koja dobija podršku od predsednika Jakova MIlatovića, a te dve liste imaju potpuno drugačije saveznike u odnosu na parlamentarne izbore. Recimo i to da su prošle godine zajedno išli Demokrate Alekse Bečića i URA Dritana Abazovića. Sada Bečićeve Demokrate idu zajedno sa Milojkom Spajićem, Abazović ide zajedno sa Jakovom Milatovićem", kaže reporter Euronews Srbija iz Podgorice i dodaje da su oni koji su okupljeni oko bivšeg Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića stabilni.

Napominje i da bi DPS mogao da predstavlja bitan faktor ukoliko dođe do razgovora da oni postanu deo vlasti.

Kosović: Očekujem veliku apstinenciju, videćemo kome će to naneti štetu

Podgorički novinar Srđan Kosović kaže za Euronews Srbija da se značaj ovih izbora ogleda u momentu u kojem se održavaju.

"Prvi put nakon prošlogodišnje serije parlamentarnih i lokalnih izbora dobija se neka slika o tome gde je danas politička scena u Crnoj Gori i kakav je odnos snaga na nečemu što se za godinu dana značajno promenilo", istakao je.

Kaže da očekuje da će apstinencija biti velika, i da ostaje da se vidi kome će to naneti najviše štete. Veruje da je tome potencijalno najviše izložen pokret Evropa sad i podseća na njihove prošlogodišnje uspehe, odnosno na na Milatovićevu pobedu na predsedničkim izborima i formiranje vlade na čelu sa Spajićem. Zbog toga ističe da su njihovi glasači najzahtevniji, ali dodaje i da URA ima zahtevno biračko telo koje je motivisano za ove izbore.

"A mislim da Demokratski front, odnosno bivši Demokratski front, kao i DPS imaju veliki potencijal da nešto naprave na ovim izborima", rekao je Kosović.

Smatra da je DPS-u ovo velika potencijalna prilika za povratak, da pokažu neku vrstu žilavosti.

"Nisu bili u fokusu ove kampanje. Nisu se usmerili ka drugom delu opozicione strukture, već su svu oštricu usmerili ka PES-u, Demokratama i naravno ka Demokratskom frontu. Ako uzmemo u obzir da iz Milatovićevog tabora i iz URA-e nisu direktno odbacili mogućnost da idu u koaliciju na nekom nivou sa DPS-om, to možda otvara prostor za otvaranje tog koalicionog kapaciteta DPS-a koji je bio njihov glavni problem", rekao je Kosović.

Međutim, napominje da sa druge strane na izbore izlazi i Duško Marković sa svojom partijom koja naročito targetira glasače DPS-a.

"Imamo činjenicu da su na Cetinju tri ili četiri odbornika napustila DPS i da su prešla ili se očekuje da će preći kod Markovića. Tako da mislim da, iako ovo nosi veliku šansu, nosi i veliki rizik za DPS, jer ako na ovim izborima ostvare rezultat koji je ispod očekivanja, onda to može dosta negativno da se odrazi na njihovu političku budućnost", naveo je.

Komentarišući kohabitaciju između Milatovića i Spajića kaže da su funkcionalnije bile kohabitacije Krivokapića i Đukanovića i Abazovića i Đukanovića.

"To govori dosta samo po sebi. Ono što nije naročito iznenađenje, barem za mene, jeste istorijat njihovog odnosa, odnosno velika očekivanja javnosti da će njihov odnos biti funkcionalniji nego što jeste. Jedno je kada ste zajedno u Vladi, kada vodite resore koji imaju uske nadležnosti, a drugo je kad vodite partiju koja se bavi širokim dijapazonom tema. Nije preterano iznenađenje to što se ispostavilo da su razlike između njih velike, ali jeste iznenađenje nivo eskalacije sukoba između njih. Na kraju krajeva i Milatovićev nivo uključivanja u ove izbore, gde je on imenom nosilac liste i gde se kao predsednik uključuje na ovom nivou da snima spotove i pojavljuje se na predizbornim mitinzima za listu koja je ipak lokalnog tipa", zaključuje Kosović.

Komentari (0)

Evropa