Evropa

Da li Putin menja taktiku? Pretnje Zapadu nuklearnim oružjem više ne prolaze, Rusija sprema novi odgovor

Komentari

Autor: Newsweek, The Washington Post

29/09/2024

-

16:15

Da li Putin menja taktiku? Pretnje Zapadu nuklearnim oružjem više ne prolaze, Rusija sprema novi odgovor
Da li Putin menja taktiku? Pretnje Zapadu nuklearnim oružjem više ne prolaze, Rusija sprema novi odgovor - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin razmatra drugačiji odgovor u slučaju da Zapad odobri rakete dugog dometa za ukrajinske napade unutar Rusije nakon što je shvatio da nuklearne pretnje koje promoviše Kremlj, gube na svom uticaju, izveštava Newsweek.

Od početka sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, Putin je hvalio nuklearne sposobnosti Moskve, kao i komentatori na ruskoj državnoj televiziji koji su otišli korak dalje od ruskog predsednika, pozivajući na raketne napade na zemlje koje podržavaju Kijev.

Aleksandar Mihajlov, direktor Biroa za vojnu političku analizu, rekao je ovog meseca za kanal Rusija-1 da Moskva treba da bombarduje makete Londona i Vašingtona sa replikama Bakingemske palate, Big Bena i Bele kuće.

To je najnovija u nizu pretnji usred neslaganju nekih od ukrajinskih saveznika, poput SAD-a i Velike Britanije, da dozvole Kijevu da koristi oružje poput ATACMS-a i Storm Shadow raketa za napade duboko unutar ruske teritorije, iz straha od eskalacije.

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

Međutim, zvaničnici bliski ruskim diplomatama kažu da se Moskva hvalila svojim nuklearnim sposobnostima, ali da to počinje da gubi moć nad zapadnim zvaničnicima i "ne plaši više nikoga", što dovodi do nezadovoljstva među ruskim partnerima na takozvanom Globalnom jugu, izveštava Washington Post.

S obzirom na to da se moskovske crvene linije neprekidno prelaze, Putin razvija "suptilniji i ograničeniji odgovor" na buduće zapadno odobrenje ukrajinskih napada raketama dugog dometa unutar Rusije, izveštava Post, ne navodeći detalje.

Jedan izvor povezan sa visokim ruskim diplomatama rekao je da je upotreba nuklearnog oružja "najmanje mogući" od svih scenarija, ne samo zbog toga što bi saveznici Rusije na Globalnom jugu bili nezadovoljni time, već i zato što, "sa vojnog stanovništa, to nije veoma efikasno".

Alternativne opcije mogle bi uključivati pojačavanje sabotažnih operacija protiv vojnih ciljeva ili druge infrastrukture na Zapadu, gde bi bilo teško dokazati učešće Rusije. Moskva bi takođe mogla da se okrene proksi grupama poput Hutske milicije u Jemenu, koja napada brodski saobraćaj u Crvenom moru.

Neuspešno testirnaje "Sotone"

Satelitske slike snimljene u subotu pokazale su da je Rusija nedavno sprovela neuspešan test nuklearne međukontinentalne rakete RS-28 Sarmat, često nazivane i Sotona II.

Sve slike prikazuju veliki krater u lansiranom silosu Jubilejnaja na Pleseckom kosmodromu u Arhangelskoj oblasti, gde su se prethodni testovi održavali i četiri vatrogasna vozila koja reaguju na aktivne male požare u blizini uništenog silosa. Međunarodni posmatrači ocenili su testiranje "potpunim neuspehom".

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov

 

U međuvremenu, Vašington je saopštio da ne postoji neposredna opsnost da Moskva pribegne nuklearnom oružju u ratu koji je Putin započeo.

U svom najnovijem izveštaju, Institut za proučavanje rata (ISW) je rekao u nedelju da su dalje pretnje usmerene "na ometanje i odlaganje ključnih tačaka donošenja odluka u zapadnim političkim diskusijama o daljoj vojnoj pomoći Ukrajini".

Komentari (0)

Evropa