Evropa

Britanski zatvorenik dobio pet miliona funti odštete pošto je izboden u zatvorskoj kuhinji

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2024

-

10:54

Britanski zatvorenik dobio pet miliona funti odštete pošto je izboden u zatvorskoj kuhinji
Britanski zatvorenik dobio pet miliona funti odštete pošto je izboden u zatvorskoj kuhinji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Provalnik Stiven Vilson dobio je pet miliona funti odštete zbog toga što je izboden u zatvorskoj kuhinji u Čelmsfordu, u Engleskoj. Njega je napao osuđeni ubica kojem je, zbog loše procene rizika, dozvoljeno da radi u kuhinji gde je imao lak pristup noževima, preneo je Guardian.

Vilson je zadobio posekotine na stomaku, povredu jetre i pretrpeo je nepotpunu leziju kičme, pošto ga je napadač izbo nekoliko puta nožem od 22 centimetra u julu 2018. u zatvorskoj kantini.

Njegov napadač je služio doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva, ali mu je dozvoljeno da radi u zatvorskoj kuhinji sa pristupom noževima jer je procenom rizika utvrđeno da je "nije poznato" da li može da ostane bez nadzora.

Vilson je bio u zatvoru zbog provale u vreme uboda nožem. Nakon incidenta podneo je zahtev za odštetu, a devetogodišnja kazna mu je zbog zadobijenih povreda smanjena na šest i po godina. Pušten je na slobodu u junu 2021. godine.

Sudija Melisa Klark dodelila je Vilsonu 5,4 miliona funti odštete jer su, kako je navela, na njegov život radikalno i trajno uticale fizičke i psihološke povrede izazvane napadom u zatvorskoj kuhinji.

Sudija je kazala da su kao posledica povreda Vilsonu bila potrebna invalidska kolica, štap za hodanje i hodalica za kretanje, u zavisnosti od nivoa bola i umora.

Ona je navela da iz medicinskih dokaza iznetih na suđenju proizilazi da će Vilsonu verovatno biti potrebna 24-časovna pomoć i stalno korišćenje invalidskih kolica za kretanje kako u zatvorenom tako i na otvorenom, uz poteškoće sa transferima i pomoć u ličnoj nezi kada bude navršio 60 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa