Evropa

Putin: U Rusiji višestruko povećana proizvodnja naoružanja

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

18:16

Putin: U Rusiji višestruko povećana proizvodnja naoružanja
Putin: U Rusiji višestruko povećana proizvodnja naoružanja - Copyright Tanjug/AP/Gavriil Grigorov

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija značajno povećala proizvodnju veoma traženog naoružanja i poboljšala karakteristike na osnovu iskustva stečenog tokom rata u Ukrajini.

"U današnje vreme preduzeća odbrambene industrije rade ritmično i precizno. Ona čine sve što je potrebno da se trupe koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji snabdevaju savremenim naoružanjem, opremom i municijom. Zahvaljujući radnicima industrije, proizvodnja posebno popularnih uzoraka se povećala nekoliko puta. A njihovi taktičko-tehnički parametri su poboljšani i prilagođeni u skladu sa specifičnostima borbene upotrebe", rekao je ruski lider na sastanku vojno-industrijske komisije za razvoj bespilotnih avionskih sistema za specijalne namene, prenosi Izvestija.

Prema njegovim rečima, do 2030. godine u Rusiji će biti stvoreno 48 specijalnih istraživačkih i proizvodnih centara za projektovanje, ispitivanje i proizvodnju bespilotnih letelica (UAV).

"Radovi na projektovanju, testiranju i serijskoj proizvodnji bespilotnih letelica odvijaće se na bazi specijalnih istraživačko-proizvodnih centara. Do 2030. planirano je stvaranje 48 takvih objekata u različitim regionima", rekao je on.

Tanjug/AP/Grigory Sysoyev

 

Putin je naveo da je od ove godine na snazi nacionalni projekat "Bespilotni vazduhoplovni sistemi" koji će trajati do 2030, a među prioritetnim oblastima je promovisanje razvoja i proizvodnje domaćih komponenti i materijala za bespilotne letelice.

On je implementaciju ovog projekta nazvao ključem za "tehnološki suverenitet u za nas najvažnijoj oblasti".

Ranije danas, Putin je, tokom putovanja u Sankt Peterburg, posetio preduzeće za proizvodnju dronova "Special Technology Center" i obišao izložbu uzoraka robotskih sistema, radionicu za proizvodnju antena, kao i uzorke bespilotnih letelica (UAV).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa