Evropa

Predsednik Italije: Musolinijev fašizam bio je saučesnik u "nacističkoj surovosti"

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2024

-

18:19

Predsednik Italije: Musolinijev fašizam bio je saučesnik u "nacističkoj surovosti"
Đorđa Meloni i Serđo Matarela - Copyright Tanjug AP/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Italije Serđo Matarela izjavio je  danas da je fašistički režim nekadašnje Italijanske socijalne republike (RSI) bio saučesnik u "nacističkoj surovosti".

On je na događaju povodom italijanskog otpora u Drugom svetskom ratu u Furlaniji takođe rekao da je Italija ponosna na put kojim je krenula od oslobođenja u Drugom svetskom ratu, prenosi Ansa.

"Italija je ponosna na put koji je prošla u ovih skoro 80 ​​godina od oslobođenja", rekao je on na svečanosti povodom 80. godišnjice Slobodne zone Karnije i Gornje Furlanije. 

Italijanske partizanske republike ili slobodne zone bile su privremeni državni entiteti koje su stvorili italijanski partizani u oblastima oslobođenim od zajedničke naci-fašističke okupacije u leto 1944, za vreme Drugog svetskog rata.

Smešteni na planinskim i brdovitim teritorijama severne Italije, ti entiteti bili su univerzalno kratkog veka, a većinu ih je Vermaht ponovo osvojio u roku od nekoliko nedelja od njihovog formalnog osnivanja i ponovo pripojio u Italijansku Socijalnu Republiku.

Republika Karnija je bila kratkotrajna partizanska republika iz leta 1944. sa glavnim gradom Ampecom. 

Imala je površinu od oko 2.580 kvadratnih kilometara i oko 90.000 stanovnika. Iako Italija tada nije imala pravo da žene glasaju na izborima, Republika Karnija je dozvolila ženama da glasaju. Godinu dana kasnije, 1945, Italija je dozvolila ženama da glasaju. 

Republika Karnija je bila pod direktnom demokratijom i svaka opština je imala pravo glasa. Sastojala se od oko 40 opština. 

Oktobra 1944, kao i u drugim partizanskim državama, nemačke trupe i kozaci koji su izdali Sovjetski Savez došli su i zauzeli područje.

Kozacima je obećana ova zemlja. Mnogi partizani su pobegli u obližnju Jugoslaviju, navodi Ansa.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa