Evropa

Dragi: EU treba da favorizuju sopstvenu industriju naoružanja, a ne da najviše novca troši kupovinom u SAD

Komentari

Autor: FoNet

09/09/2024

-

21:50

Dragi: EU treba da favorizuju sopstvenu industriju naoružanja, a ne da najviše novca troši kupovinom u SAD
Dragi: EU treba da favorizuju sopstvenu industriju naoružanja, a ne da najviše novca troši kupovinom u SAD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najviše novca za odbranu Evropska unija troši kupovinom u Sjedinjenim Američkim Državama, a umesto toga, njene članice trebalo bi da favorizuju sopstvenu industriju naoružanja kada kupuju oružje, naveo je bivši predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi u svom izveštaju o konkurentnosti EU.

Mnoge članice EU se ubrzano naoružavaju nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali 78 odsto od 75 milijardi evra, koliko su članice EU potrošile na odbranu između juna 2022. i juna 2023, otišlo je van bloka, a 63 odsto je otišlo u SAD, naveo je Dragi, prenosi Politiko.

Kupovina iz SAD "u nekim slučajevima može biti opravdana, jer EU nema neke proizvode u svom katalogu“, istakao je Dragi, ali je dodao da "u mnogim slučajevima postoji evropski ekvivalent ili bi mogao brzo da bude dostupan“.

Iako Evropa pravi sopstvenu opremu, kao što su avioni "Eurofajter" i "Rafal" ili borbeni tenk "Leopard 2 A7+", mnoge zemlje to kupuju iz inostranstva. Zemlje od Holandije do Nemačke, Poljske, Rumunije, Belgije, Danske, Češke i druge planiraju da kupe stelt lovac "Lokid Martin F-35".

Poljska je od Seula kupila raketne artiljerijske sisteme "Čunomo", lake borbene avione FA-50, tenkove K2 "Blek panter", K9 Tander 155 mm samohodne haubice i još mnogo toga, a sada je i Rumunija na tržištu sličnih sistema, dok južnokorejske kompanije imaju velike planove za ostatak Evrope, naveo je Dragi.

On je ukazao da evropske kompanije za proizvodnju oružja imaju problema sa povećanjem proizvodnje oružja i municije kako bi zadovoljile potražnju iz nacionalnih programa i za snabdevanje Ukrajine, a odgovor je bolje usmeravanje toka gotovine.

Rešenje "konsolidaciju namenske industrijske"

Dragi je pozvao na „značajne mehanizme podsticaja“ kako bi podstakli vlade da kupuju evropsko naoružanje.

Jedan pristup mogao bi biti da se finansiranje poveže sa mehanizmima kriterijuma podobnosti, kao što su oni koji već postoje u Evropskom odbrambenom fondu (EDF) i u predloženom programu Evropske odbrambene industrije (EDIP).

Izveštaj je, takođe, pozvao zemlje da urade bolji posao u zajedničkoj potrošnji i zajedničkim nabavkama, kako bi se prevazišlo malo i fragmentirano odbrambeno tržište Evrope.

Zato je Dragi rekao da bi blok trebalo da poveća obim svojih kompanija za proizvodnju oružja tako što će dozvoliti "konsolidaciju namenske industrijske, tamo gde je to potrebno“.

Kao primer, naveo je da se od 1990. odbrambena industrijska baza SAD smanjila sa 51 vodeće kompanije na samo pet.

Odbrambena industrija bloka takođe bi trebalo da dobije bolji pristup finansijama EU "kako bi mobilisala privatni kapital“, rekao je Dragi.

Na primer, kreditne politike Evropske investicione banke trebalo bi da podržavaju odbrambene investicije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa