Evropa

Žena opisala užas kada je saznala da je godinama bila drogirana i silovana: "Žrtvovana sam na oltaru poroka"

Komentari

Autor: BBC

05/09/2024

-

21:48

Žena opisala užas kada je saznala da je godinama bila drogirana i silovana: "Žrtvovana sam na oltaru poroka"
Žizel Peliko - Copyright Tanjug AP/Lewis Joly

veličina teksta

Aa Aa

Francuskinja koju su nepoznati muškarci silovali više od 10 godina nakon što ju je muž drogirao da uspava ispričala je sudu o svom užasu kada je saznala kako je bila zlostavljana, prenosi BBC.

Naime, Žizel Peliko, koja ima 72 godine, svedočila je trećeg dana suđenja u Avinjonu, na jugoistoku Francuske, protiv 51 muškarca – uključujući i svog  50-godišnjeg supruga Dominika sa kojim je bila u braku više od 50 godina. Svi oni su optuženi za silovanje.

Dokumenti pred sudom pokazuju da je 71-godišnji Dominik Peliko priznao policiji da mu je pružalo zadovoljstvo gledanje drugih muškaraca kako su sa njegovom suprugom dok je bila bez svesti. Mnogi optuženi u ovom slučaju osporavaju optužbu za silovanje protiv njih, tvrdeći da su mislili da učestvuju u sporazumnoj seksualnoj igri.

Međutim, Žizel Peliko je na sudu rekla da "nikada nije bila saučesnik" u seksualnim činovima i da se nikada nije pretvarala da spava, prenosi BBC. Dodala je da "žrtvovana na oltaru poroka" i da je tretirana "kao krpena lutka".

Ovaj slučaj je šokirao Francusku, tim pre što se suđenje vodi javno, prenosi britanski javni servis.
Žizel Peliko se odrekla prava na anonimnost kako bi "sramotu" vratila na optuženog, saopštio je njen pravni tim. Zauzimajući stav u četvrtak, ona je rekla da govori u ime "svake žene koja je bila drogirana a da to nije znala, tako da nijedna žena ne mora da pati".

Ona se prisetila trenutka u novembru 2020. godine kada ju je policija zamolila da prisustvuje razgovoru zajedno sa svojim mužem.

Neposrredno pre toga, njen suprug je uhvaćen kako fotografiše žene ispod suknje u supermarketu, a Žizel je rekla sudu da veruje da je sastanak sa policijom bio formalnost u vezi sa tim incidentom.

Tanjug AP/Lewis Joly

 

"Policajac me je pitao o mom seksualnom životu. Odgovorila sam mu da nikada nisam praktikovala razmenu partnera ili trojke. Rekla sam da sam žena koja ima jednog muškarca, nisam mogla da podnesem ničije ruke na sebi osim muževljevih", rekla je ona na sudu.

Međutim, kako je dodala, posle sat vremena policajac je rekao: "Pokazaću vam neke stvari koje neće biti prijatne". Tada je, dodaje, otvorio fasciklu i pokazao fotografiju.

"Nisam prepoznala ni muškarca ni ženu koji su spavali na krevetu.  Policajac je pitao: "Gospođo,da li je ovo vaš krevet i noćni ormarić", rekla je ona i nastavila: "Bilo je teško prepoznati sebe obučenu na nepoznat način. Onda mi je pokazao drugu i treću fotografiju.Zamolio sam ga da prestane. Bilo je nepodnošljivo. Bila sam inertna, u svom krevetu, a muškarac me silovao. Moj svet se raspao", rekla je.

Žizel je navela i da je do tada njihov brak uglavnom bio srećan, kao i da su ona i njen suprug su prevazišli niz finansijskih i zdravstvenih poteškoća. Rekla je da je oprostila uzdignuću nakon što joj je obećao da je to bio jednokratan incident.

"Sve što smo zajedno izgradili je nestalo. Naše troje dece, sedmoro unučadi. Nekada smo bili idealan par. Samo sam želela da nestanem. Ali morao sam da kažem svojoj deci da je njihov otac uhapšen. Zamolio sam zeta da ostane pored moje ćerke kada sam joj rekla da me je njen otac silovao, a da su me silovali drugi. Ispustila je urlik, čiji zvuk mi je još uvek urezan u umu", ispričala je.

U narednim danima, sud će saslušati još dokaza iz istrage o tome kako je Dominik navodno kontaktirao muškarce preko sajtova za seks četovanje i pozivao ih u svoju kuću u predgrađu Mazana, grada severoistočno od Avinjona.

Policija tvrdi da su muškarcima data stroga uputstva. Morali su da se parkiraju na izvesnoj udaljenosti od kuće kako ne bi privukli pažnju i da čekaju do sat vremena kako bi lekovi za spavanje koje je dao Žizel mogli da deluju.

Dalje tvrde da je muškarcima, jednom u kući, rečeno da se skinu u kuhinji, a zatim da ugreju ruke toplom vodom ili na radijatoru. Duvan i parfem nisu bili dozvoljeni u slučaju da probude Žizel. Kondomi nisu bili potrebni. 

Tanjug AP/Lewis Joly

 

Prema istrazi, Dominik je gledao i snimao postupak, i na kraju napravio fajl na čvrstom disku sa oko 4.000 fotografija i video zapisa. Kao rezultat ove epizode, policija je pronašla fajlove na njegovom računaru.

Policija kaže da ima dokaze o oko 200 silovanja izvršenih između 2011. i 2020. godine, prvobitno u njihovoj kući van Pariza, uglavnom u Mazanu, gde su se preselile 2013. godine.
Istražitelji navode da je nešto više od polovine silovanja izvršio njen suprug. Većina ostalih muškaraca živela je samo nekoliko kilometara dalje.

Prepoznala komšiju

Na pitanje u četvrtak od strane sudije da li poznaje nekog od optuženih, Žizel je rekla da je prepoznala samo jednog.

"Bio je naš komšija. Došao je da proveri naše bicikle. Viđala sam ga u pekari. Uvek je bio ljubazan. Nisam imao pojma da će doći da me siluje", navela je.

Sudija je Žizel potom podsetio da je, kako bi se poštovala pretpostavka nevinosti, na sudu dogovoreno da se ne koristi reč silovanje već "scena seksa".

Ona je odgovorila: "Ja samo mislim da bi trebalo da priznaju činjenice. Kada pomislim šta su uradili, obuzme me gađenje. Oni bi barem trebali imati odgovornost da prepoznaju ono što su uradili."

Nakon što je istina izašla na videlo, Žizel je otkrila da nosi četiri polno prenosive bolesti.

"Ne saosećam se ni sa jednim od optuženih. Jedan HIV pozitivan muškarac je došao šest puta. Moj muž nijednom nije izrazio zabrinutost za moje zdravlje", rekla je ona. Nakon svega, sada je u procesu razvoda od supurga. 

Komentari (0)

Evropa