Evropa

Flamanski separatista Bart De Vever ima još jednu šansu za formiranje vlade: "Novi-stari" mandatar dobio novi rok

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2024

-

14:20

Flamanski separatista Bart De Vever ima još jednu šansu za formiranje vlade: "Novi-stari" mandatar dobio novi rok
Flamanski separatista Bart De Vever ima još jednu šansu za formiranje vlade: "Novi-stari" mandatar dobio novi rok - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lider separatističke Nove flamanske alijanse Bart De Vever ponovo je izabran za mandatara u pregovorima o formiranju belgijske koalicione vlade.

Belgijski kralj Filip zatražio je od De Vevera da nastavi pregovore između pet mogućih koalicionih partija i da ga o tome obavesti 23. septembra, navodi se u saopštenju palate, prenosi briselski Politiko.

De Vever pokušava da formira kabinet desnog centra koji bi uključivao pet partija - Novu flamansku alijansu (desno krilo), frankofonski liberalni reformistički pokret (desni centar), demohrišćansku i flamansku stranku (centrista), Flamanski napred partija (centar levo) i Les Engages (centrista).

Ukoliko uspe u tome, postaće prvi flamanski separatista koji će predvoditi saveznu vladu Belgije kao premijer.

Pregovori su prvobitno propali nakon svađe oko budžeta i predložene implementacije poreza na kapitalnu dobit, zbog čega je Belgija postala jedina zemlja Evropske unije koja je propustila rok do 31. avgusta da imenuje kandidata za svog sledećeg evropskog komesara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa