Evropa

Najviši zvaničnici Slovačke potpisali memorandum o spoljnoj politici

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2024

-

16:30

Najviši zvaničnici Slovačke potpisali memorandum o spoljnoj politici
Najviši zvaničnici Slovačke potpisali memorandum o spoljnoj politici - Copyright Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Slovačke Peter Pelegrini, zamenik predsednika Nacionalnog saveta Peter Žiga i premijer Robert Fico potpisali su danas memorandum o pravcima u oblasti spoljne politike. 

U memorandumu se ističe "čvrsto usidrenje Slovačke u Evropsku uniju (EU) i Severnoatlantsku alijansu (NATO)" i otvaranje tema koje mogu poboljšati odnose unutar EU i NATO-a, prenosi portal Aktuality.

"Slovačka želi da i dalje bude punovažna članica EU i NATO-a, potpuno svesna svojih prava... Nikada se ne plašimo da govorimo u inostranstvu suverenim glasom, jer čak i mala država poput Slovačke ima pravo da promoviše interese svojih građana u inostranstvu", naglasio je Pelegrini.

Slovački premijer Robert Fico je objasnio da sadržaj dokumenta jasno govori o tome u kojim međunarodnim strukturama zemlja želi da deluje.

"Zato odbijam svako zastrašivanje izlaskom iz EU i NATO", poručio je Fico.  

On je dodao da će Slovačka nastaviti da daje prednost slanju humanitarne pomoći žrtvama vojnih sukoba.

"Vrlo je ispravno da dajemo prioritet humanitarnoj pomoći u svakom vojnom sukobu. I to bi trebalo da se odrazi i na spoljnopolitičke aktivnosti ove države", rekao je premijer.

Vršilac dužnosti predsednika Skupštine pridružio se apelima za suverenu poziciju Slovačke u pitanjima spoljne politike, a pozvao je i opoziciju da se pridruži memorandumu i njegovom sadržaju.
U memorandumu, tri najviša zvaničnika su se takođe saglasila da će promovisati spoljnu politiku "na sva četiri kraja sveta".

Prema dokumentu, Slovačka će snažno promovisati mirna rešenja sukoba i međunarodna rešenja i mere koje neće štetiti interesima Slovačke.
 

Komentari (0)

Evropa