Evropa

Šolc: Projekat iskopavanja litijuma u Saksoniji je projekat najvišeg prioriteta

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2024

-

16:20

Šolc: Projekat iskopavanja litijuma u Saksoniji je projekat najvišeg prioriteta
Šolc: Projekat iskopavanja litijuma u Saksoniji je projekat najvišeg prioriteta - Copyright Tanjug/AP/Lisi Niesner

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da je planirano iskopavanje litijuma u Altenbergu u nemačkoj pokrajini Saksoniji "projekat najvišeg prioriteta".

"Treba da budemo spremni da ovako nešto uradimo širom Evrope. To nije tema samo kod nas, na mnogim mestima u Evropi postoje sirovine koje možemo da iskopavamo i koje su nam hitno potrebne", rekao je Šolc i dodao da to zahteva spremnost da se sirovine iskopavaju, i to ne samo u inostranstvu, preneo je portal Vesti onlajn.

Šolc je danas posetio pokrajinu Saksoniju i obišao projekat iskopavanja litijuma u okviru projekta "Zinvald litijum" u blizini Altenberga, i tom prilikom istakao da Nemačka namerava da bude nezavisnija po pitanju sirovina.

Tanjug/Lisi Niesner/Pool Photo via AP

 

Ministar ekonomije pokrajine Saksonije Martin Dulig izjavio je da je potrebno da Nemačka više koristi sopstvene sirovine.

"Ne možemo samo da gledamo na svet i verujemo da će drugi rešiti naše probleme. Sami smo odgovorni. Želimo da postanemo nezavisniji. Mi smo zemlja automobila. Imamo interes da obezbedimo da dodatna vrednost ostane u Saksoniji i da se naše sirovine i resursi koriste u skladu sa tim", rekao je Dulig, dodajući da Nemačka želi da pokaže da je moguće iskopavati litijum uz poštovanje visokim standarda.

Generalni direktor projekta iskopavanja litijuma "Zinvald" Marko Ulig je istakao da je podrška Savezne vlade Nemačke i pokrajine Saksonije važan stub za budućnost i održivu proizvodnju litijuma u Altenbergu, i dodao da Šolcova poseta predstavlja signal da su proizvodnja litijuma i moderno rudarstvo visoki prioritet, prenosi portal Vesti onlajn.

Tanjug/AP/Lisi Niesner

 

Projekat "Zinvald" predviđa investicije od 500 miliona evra, i očekuje se da bude otvoreno najmanje 400 radnih mesta, a projekat je u skladu sa odlukama Evropske unije o kritičnim sirovinama.

U saopštenju pokrajine Saksonije navodi se da projekat "Zinvald" "treba prepoznati i relaizovati kao strateški projekat", i da bi pokrajina zbog toga mogla dati važan doprinos doprinos ispunjavanju nacionalnih i evropskih ciljeva politike sirovina.

U saopštenju pokrajine Saksonije navodi se da je, pod rukovodstvom Ministarstva ekonomije Nemačke, poseban fokus stavljen na ekstrakciju litijuma, koji se opisuje kao centralna sirovina za proizvodnju baterija i drugih visokotehnoloških proizvoda, poput baterija za električne automobile.

Navodi se da se očekuje da će potražnja za električnim automobilima porasti 35 puta do 2050. godine, i da projekat "Zinvald" planira da proizvodi 15.000 tona litijum hidroksida kompatibilnog sa baterijama, što pokriva potrebu za oko milion baterija godišnje za električne automobile prosečne veličine.

Komentari (0)

Evropa