Evropa

Izbor premijera na čekanju: Makronova odluka razbesnela levičare, Francuska ostaje u "političkom ćorsokaku"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, AFP, France 24

27/08/2024

-

16:29

Izbor premijera na čekanju: Makronova odluka razbesnela levičare, Francuska ostaje u "političkom ćorsokaku"
Emanuel Makron - Copyright Tanjug AP/Manon Cruz, Pool via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Više od mesec dana od održavanja parlamentarnih izbora, Francuska je još jednom zakoračila korak dublje u političku krizu. Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je u ponedeljak da imenuje premijera iz levičarske koalicije koja je na pomenutim vanrednim izborima i osvojila najviše poslaničkih mesta. Francuska tako, barem zasad, ostaje u "političkom ćorsokaku" u kom je parlament podeljen na gotovo tri jednaka dela - levicu, centar i desnicu - od kojih nijedan nema većinu.

Nakon dvodenvnih razgovora sa liderima partija kako bi se prekinuo zastoj i omogućilo imenovanje novog premijera uz međustranačku podršku, Makronova odluka da ne izabere kandidata Novog narodnog fronta naišla je na ljutnju među političkim liderima i pretnje da će tražiti da Makron bude opozvan.

U saopštenju objavljenom u ponedeljak uveče, Jelisejska palata opisala je razgovore kao "fer, iskrene i korisne", ali uz napomenu da se nije došlo do "izvodljivog rešenja". Vlada koju bi formirala levičarska alijansa Novi narodni front (NFP), koji čine Nepokorena Francuska, Socijalistička partija, Zeleni i Komunistička partija, dovela bi do momentalnog glasanja o poverenju i kolapsa, smatra Makron.

Tanjug AP/Thibault Camus

 

Predsednik je takođe najavio i da će u utorak početi još jedan krug konsultacija sa stranačkim liderima i političkim veteranima, prenosi Guardian.

"U ovom trenutku bez presedana u Petoj republici, kada su očekivanja francuskog naroda velika, šef države poziva sve političke lidere da iskoriste priliku tako što će pokazati duh odgovornosti. Moja odgovornost je da obezbedim da zemlja ne bude ni blokirana, ni oslabljena", saopštio je Makron.

Podsetimo, Makron je zakazao vanredne parlamentarne izbore u julu, nakon izbora za Evropski parlament koji su održani nedugo pre toga. U francuskom parlamentu ukupno ima 577 mesta, a on je sada podeljen između Novog narodnog fronta (190), Makronove centrističke alijanse (160) i desničarskog Nacionalnog zbora Marin le Pen (140).

Ko će se odazvati novom pozivu?

Pitanje je veliko, međutim, ko će se odazvati novom pozivu na razgovore. Koalicija NFP je odmah navela da neće učestvovati u daljim razgovorima osim ako se ne razgovara o formiranju vlade. Ova koalicija je za premijerku predložila Lusi Kastet, 37-godišnju ekonomistikinju, a nakon najnovijeg saopštenja levičar Žan Lik Melanšon optužio je Makrona da je stvorio "izuzetno ozbiljnu situaciju".

"Narodni i politički odgovor mora da bude brz i čvrst", rekao je Malonšon.

Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

 

Njegova stranka Nepokorena Francuska pozvala je na demonstracije pozivajući predsednika da "poštuje demokratiju" i rekao da će to predstavljati predlog za opoziv Makrona.

"Predsednik republike ne priznaje rezultat opšteg glasanja, na kom je Novi narodni front bio prvi. On odbija da imenuje Lusi Kastet za premijerku. Pod ovim uslovima, predlog za opoziv će podneti poslanici Nepokorene Francuske", rekao je on.

Marin Tondelijer, generalni sekretar Zelenih, rekao je da je postupak predsednika "sramota" i "opasna demokratska neodgovornost".

Inače, Makron je ostavio Gabrijela Atala kao privremenog lidera vlade jer traži figuru sa dovoljno širokom podrškom da "preživi" glasanje o poverenju, piše France 24.

Pritisak, međutim, postoji, jer je rok za predstavljanje nacrta budžeta za 2025. za samo mesec dana.

Levičarske stranke tražile su da Kastet bude premijerka, a Melanšon je čak rekao da bi mogla da postoji levičarska vlada bez ministara iz njegove stranke, ali se tome i dalje protive Makron i stranke desnog centra.

Predsednik je u više navrata nazvao Nepokorenu Francusku "ekstremnim" pokretom, označavajući ovu stranku jednako revnosnom kao i Le Penovu.

Komentari (0)

Evropa