Evropa

RAT U UKRAJINI Ruski trajekt u luci Kavkaz u Kerčkom moreuzu potonuo posle napada Oružanih snaga Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2024

-

07:54

RAT U UKRAJINI Ruski trajekt u luci Kavkaz u Kerčkom moreuzu potonuo posle napada Oružanih snaga Ukrajine
RAT U UKRAJINI Ruski trajekt u luci Kavkaz u Kerčkom moreuzu potonuo posle napada Oružanih snaga Ukrajine - Copyright X/NEXTA/Screeenshot

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 911 dana. Ukrajina je u sredu izvela jedan od najvećih napada bespilotnim letelicama na Moskvu, dok ukrajinske trupe nastavljaju napredovanje u ruskoj oblasti Kursk, uz istražne napade na gradove i sela na liniji fronta. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je presrelo 11 dronova kamikaza pre nego što su stigli do prestonice. Nekoliko ih je oboreno iznad grada Podolska, 40 kilometara južno od Moskve i nedaleko od međunarodnog aerodroma Domodedovo. Ministarstvo je saopštilo da je uništilo 45 dronova iznad ruske teritorije, uključujući 23 u pograničnom regionu Brjanska i šest iznad Belgorodske oblasti. Još dva su presretnuta iznad pokrajine Kursk, gde je Ukrajina pokrenula iznenadnu invaziju pre nešto više od dve nedelje. Tri su oborena iznad Kaluge, dok su ostali su primećeni u severnoj oblasti Murmansk gde se nalazi aerodromu koji koriste ruski bombarderi.

Ključni događaji:

  • U Brjanskoj oblasti zaustavljen pokušaj ukrajinskih diverzanata da prodru u Rusiju
  •  Klimenko:Za tri dana Rusi su granatirali Donjecku oblast više od 50 puta,11 poginulo
  • Ruska PVO oborila 45 ukrajinskih dronova iznad pet regiona, 11 iznad Moskve
  • Filaškin: Sva deca evakuisana iz 90 naselja u Donjeckoj oblasti
  • Zelenski: Glavni fokus je na Pokrovskom pravcu, operacija u Kurskoj oblasti je u toku
  • Pavel: Verujem da će za nekoliko godina obe strane shvatiti da je nemoguće ići dalje           

          Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.            

                  Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

22.18 IAEA dobila informaciju o ostacima drona pronađenim na području nuklearke Kursk

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je dobila informaciju o ostacima drona koji su pronađeni na području nuklearne elektrane Kursk u ruskoj istoimenoj oblasti.

U saopštenju, objavljenom na sajtu te organizacije, navodi se da će generalni direktor IAEA Rafael Grosi s tim u vezi posetiti nuklearnu elektranu u Kursku da bi lično procenio situaciju na terenu sledeće sedmice.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas na sastanku o situaciji u pograničnim regionima Rusije da su ukrajinske oružane snage pokušale tokom noći da napadnu nuklearnu elektranu Kursk.

19.37 Moskva: Potonuo trajekt u luci Kavkaz

Potonuo je trajekt u luci Kavkaz koju su napale Oružane snage Ukrajine (AFU), saopštio je operativni štab Krasnodarske teritorije.

"Usled pričinjene štete, trajekt je potonuo u vodama luke Kavkaz", objavljeno je na Telegramu.

Konstatovano je i da nije bilo požara na teritoriji same luke, piše Izvestia.

Trajekt je bio natovaren gorivom, saopštile su lokalne vlasti.

Trajekt sa 30 cisterni sa gorivom pretrpeo je značajnu štetu usled napada koji je izazvao požar, potvrdio je načelnik okruga grada Temrjuka Fjodor Babenkov. U toku je procena eventualnih žrtava. 

Ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na ministarstvo saobraćaja, javila je da su svi zaposleni u luci evakuisani.

18.41 Oružane snage Ukrajine napale železnički trajekt sa gorivom u luci Kavkaz

Oružane snage Ukrajine napale su železnički trajekt u luci Kavkaz, saopštio je danas Operativni štab Krasnodarske teritorije.

"U luci Kavkaz napadnut je železnički trajekt sa rezervoarima za gorivo, a specijalne službe rade na licu mesta",  navodi se u saopštenju na Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti.

Oblast požara i informacije o nastradalima se utvrđuju. Luka "Kavkaz" nalazi se u Kerčkom moreuzu.

17.00 Zelenski o operaciji u Kurskoj oblasti: Vraćamo rat tamo odakle je došao

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je operacija u Kurskoj oblasti Rusije apsolutno fer i da Ukrajina vraća rat "tamo odakle je došao". 

"Upravo sam se vratio iz naše Sumske oblasti, sa granice, iz onih oblasti koje se graniče sa neprijateljom i gde su naše jedinice izuzetno efikasne u odgovoru na invaziju Rusije. Slanjem rata tamo gde ga je Rusija dovela u naše zemlju, šaljemo je kući, to je apsolutno pošteno, ali pored pravde, to je i veoma efikasno", rekao je Zelenski na 7. godišnjem Međunarodnom forumu veterana "Ukrajina. Veterani. Jedinstvo", prenosi Ukrinform. Opširnije pročitajte OVDE.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

14.38 Putin: Ukrajinske snage tokom noći pokušale da napadnu nuklearnu elektranu Kursk

Oružane snage Ukrajine pokušale su da udare na nuklearnu elektranu Kursk, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka o situaciji u pograničnim regionima, Kurskoj, Belgorodskoj i Brjanskoj oblasti.

"Neprijatelj je tokom noći pokušao da udari u nuklearnu elektranu", rekao je Putin.

On je naveo da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) obaveštena o pokušajima udara na nuklearnu elektranu Kursk.

"Međunarodna agencija za atomsku energiju je obaveštena, obećali su da će poslati stručnjake da procene situaciju", rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

13.50 Češki predsednik: Mirovni sporazum između Rusije i Ukrajine verovatno neće biti fer

Češki predsednik Petr Pavel ocenio je da eventualni mirovni sporazum između Rusije i Ukrajine verovatno ne bi bio fer i dodao da je "fantazija" očekivati da Ukrajina povrati kontrolu nad Krimom i dobije odštetu od Rusije.

Prema njegovim rečima, SAD, zajedno sa Kinom, Evropskom unijom i demokratskim zemljama, treba da pritisnu Ukrajinu i Rusiju da pregovaraju o miru, koji, međutim, kako je naveo, neće biti potpuno fer.

"Pravedan mir, ako ga zamislimo kao 100 odsto ili ništa, značio bi vraćanje pune kontrole Ukrajini nad njenom teritorijom, uključujući Krim", primetio je Pavel, prenosi češki portal Novinki.

On je dodao i da bi pravedan mir značio nadoknadu ratne štete.

"Realnost će biti malo drugačija. Trebalo bi da razgovaramo o tome da želimo da se što više približimo pravednom miru", rekao je on.

Na pitanje novinara o ukrajinskoj ofanzivi na rusku teritoriju, Pavel je izneo stav da je najverovatniji cilj Kijeva da dobije argumente za naknadne pregovore sa Rusijom.

"Dobijanjem kontrole nad delom ruske teritorije, Ukrajina će imati jaču poziciju u ovim razgovorima", istakao je Pavel.

Tanjug AP/Petr David Josek

 

13.43 Modi: Indija podržava napore da se što pre obnovi mir u Ukrajini

Indijski premijer Narendra Modi izjavio je tokom posete Poljskoj da se nijedan rat ne završava na bojnom polju i podržao je diplomatske napore da se rat u Ukrajini okonča što je pre moguće.

Modi je na brifingu sa predsednikom poljske vlade Donaldom Tuskom rekao da situacija u Ukrajini i u regionu zapadne Azije izaziva "ozbiljnu zabrinutost". 

"Čvrsto verujemo da ne postoji takav problem ili sukob koji se može rešiti na bojnom polju. Nevini ljudi gube živote u svakoj krizi, to je ogroman izazov za čitavu civilizaciju. Zato podržavamo dijalog i diplomatske napore da se što pre obnovi mir i stabilnost", rekao je Modi, prenosi Ukrinform.

On je dodao da je Indija spremna da sarađuje sa drugim prijateljskim nacijama kako bi pružila što veću podršku mirovnim naporima da se uspostavi mir u Ukrajini.

Tusk je izrazio zadovoljstvo što je premijer Indije potvrdio spremnost "ličnog angažovanja u mirnom, pravednom i brzom okončanju rata".

"Obojica smo uvereni da Indija ovde može da igra veoma važnu i pozitivnu ulogu", naglasio je Tusk i ocenio da Modijeva poseta Kijevu može da ima "strateški i istorijski karakter".

Tusk je takođe izrazio uverenje da je uključivanje Indije, kao i Poljske i cele EU ključ za uspostavljanje trajnog mira u ovom delu sveta.

AP Photo/Manish Swarup

 

 

12.48 Zelenski obišao pograničnu oblast odakle je pokrenut upad u Kursku oblast

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je objavio da je obišao pograničnu oblast na severoistoku zemlje odakle su ukrajinske snage krenule u veliku ofanzivu na ruski region Kurska.

On je kazao da se sastao sa vrhovnim komandantom ukrajinske vojske Oleksandrom Sirskim tokom posete regionu Sumi, više od dve sedmice nakon što je Kijev izveo prodor preko granice Rusije sa hiljadama svojih vojnika, prenela je agencija Reuters.

Zelenski je dodao da su u nekim područjima regiona Kurska pod kontrolom Ukrajine ostvarena zarobljavanja koja omogućavaju razmenu, misleći pri tom na zarobljene ruske vojnike koji mogu biti razmenjeni za ukrajinske zatvorenike koje drži Moskva.

Ukrajinski lider je objavio i video na kojem se rukuje i grli sa Sirskim.

12.45 Ruske trupe preuzele kontrolu nad selom Meževo u Donjeckoj oblasti

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad naseljem Meževo u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. "Kao rezultat uspešnih dejstava jedinica grupe trupa Centar, oslobođeno je naselje Meževo u Donjeckoj Narodnoj Republici", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva. Meževo je naselje šest kilometara južno od Progresa, a ruske jedinice se sistematski kreću u ovom pravcu.

12.14 FSB: Protiv tri strana novinara pokrenut krivični postupak zbog snimanja u Kursku

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je pokrenula krivični postupak protiv novinara Si-En-Ena (CNN) Nika Pejtona Volša i dvoje ukrajinskih dopisnika koji su ilegalno prešli rusku granicu i snimali materijale u selu Sudža u Kurskoj oblasti.

FSB je dodao da će novinari uskoro biti stavljeni na međunarodnu poternicu, prenosi Interfaks.

Maksimalna sankcija za ilegalan prelazak državne granice predviđa kaznu zatvora do pet godina. Ranije je FSB najavio da će pokrenuti krivični postupak protiv italijanskih novinara Simonija Trainija i Stefani Batistini, koji su radili u Sudži u Kurskoj oblasti nakon ilegalnog prelaska državne granice.

FSB je saopštio da se trenutno vrši pravna procena materijala koji su snimili novinari.

Pejton Volš je prošle nedelje snimio izveštaj iz Sudže u regionu Kursk dok je tamo bila ukrajinska vojska.

profimedia

 

08.59 Bogomaz: Odbijen pokušaj ukrajinskih diverzanata da se probiju u Brjansku oblast

Guverner Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da je došlo do pokušaja ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe da se probije u ovaj ruski region. On je precizirao da se pokušaj upada dogodio tokom jučerašnjeg dana u okrugu Klimovo, koji se graniči sa ukrajinskom Černigovskom oblasti.

"Neprijatelj je pogođen vatrom“, napisao je on sinoć na Telegramu kanalu, prenosi Interfaks.

Situacija je stabilizovana i pod kontrolom je regionalnog operativnog štaba, dodao je Bogomaz. Brjanska oblast se nalazi severozapadno od Kurske oblasti Rusije gde je od početka avgusta u toku ukrajinski upad.

07.52 Grosi namerava da poseti nuklearnu elektranu u Kursku

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi namerava da sledeće nedelje poseti nuklearnu elektranu Kursk i proceni rizik od njenog oštećenja usled napada Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Kurske oblasti, piše Fajnenšel tajms.

Tanjug/AP/Heinz-Peter Bader

 

Grosi je naveo da takođe namerava da proceni stanje prilaznih puteva nuklearnoj elektrani Kursk zbog mostova preko reke Sejm koje su srušile ukrajinske trupe.

07.30 Požar u objektu ruskog Ministarstva odbrane u Volgogrdskoj oblasti nakon napada drona

Ruske snage PVO odbile su napad ukrajinskih bespilotnih letelica na teritoriji Volgogradske oblasti, većina dronova je uništena, a zbog pada jednog oborenog drona izbio je požar na vojnom objektu, saopštio je guverner region Andrej Bočarov.

On je u objavi na Telegramu dodao da je napad bio u reonu Marinovka i da je zbog pada bespilotne letelice izbio požar na teritoriji objekta ruskog Ministarstva odbrane, ali nije precizirao o kom je objektu reč, prenosi agencija RIA Novosti.

"Vatrogasno-spasilačke službe su odmah počele sa gašenjem požara na teritoriji objekta Ministarstva odbrane", saopštio je Bočarov. Rojters prenosi da se u rejonu sela Marinovka nalazi ruska vojna vazduhoplovna baza.

07.29 Budanov: Ukrajina je tokom noći napala dronovima pet regiona Rusije

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov saopštio je danas da su u noći između utorka i srede ukrajinske snage napale dronovima pet regiona Rusije, uključujući Moskvu.

"Danas smo izveli nekoliko operacija koristeći bespilotne letelice. Osim napada na radio-obaveštajni centar, Glavna obaveštajna uprava je dronovima napala i aerodrom Ostafjevo u Moskvi i vazdušnu bazu Milerovo u Rostovskoj oblasti. Ukupno je korišćeno oko 50 dronova", rekao je Budanov za "The War Zone", prenosi Unian. On je naveo da se još utvrđuju razmere pričinjene štete na objektima.

06.50 U Brjanskoj oblasti zaustavljen pokušaj ukrajinskih diverzanata da prodru u Rusiju

U Klimovskom okrugu Brjanske oblasti zaustavljen je pokušaj ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe (DRG) da prodre na rusku teritoriju, saopštio je guverner Aleksander Bogomaz.

"Pokušaj proboja sprečile su snage FSB Rusije u Brjanskoj oblasti i jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije. Neprijatelj je pogođen vatrom", naveo je on na Telegram kanalu.

06.45 Šolc: Nismo znali da Ukrajina planira upad u Kursk

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da Ukrajina nije konsultovala Nemačku u vezi sa upadom u Rusiju, istakavši da očekuje da će ta vojna operacija biti ograničena i vremenski i teritorijalno.

Šolc je rekao da Berlin pažljivo prati dalji razvoj događaja oko Kurska.

"Ukrajina je vrlo tajno i bez povratnih informacija pripremila vojnu operaciju u Kurskoj oblasti", rekao je Šolc. 

Tanjug/AP/Michael Kappeler

 

06.39 Klimenko: Za tri dana Rusi su granatirali Donjecku oblast više od 50 puta,11 poginulo

Od početka nedelje, ruska vojska je granatirala naseljena područja Donjecke oblasti više od 50 puta, pri čemu je poginulo 11 ljudi, saopštio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

On je naveo da se istovremeno odvija evakuacija i podvukao da je pitanje spasavanja života ljudi od velike važnosti.

06.30 Filaškin: Sva deca evakuisana iz 90 naselja u Donjeckoj oblasti

U Donjeckoj oblasti sva deca su evakuisana iz 90 naselja, a još 4.912 dece ostalo je u 30 graničnih naselja Kramatorskog i Bahmutskog okruga, saopštio je regionalni guverner Vadim Filaškin.

Prema njegovim rečima, situacija na frontu se komplikuje, a samim tim i humanitarna situacija.

"Za nas i naše zapadne saveznike važno je da to zapamtimo", naveo je Filaškin na Fejsbuku.

06.20 Zelenski: Glavni fokus je na Pokrovskom pravcu, operacija u Kurskoj oblasti je u toku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je izvršena inspekcija u vezi sa snabdevanjem Odbrambenih snaga Ukrajine granatama i istakao važnost realnog ispunjavanja obaveza od strane partnera.

Politička i vojna komponenta ukrajinskog upada u Kursk: Neki ciljevi su ostvareni, ali sve to nosi veliki rizik.On je dodao da su operacije u Kurskoj oblasti u toku. 

"Naš borbeni rad se nastavlja, preduzimaju se koraci. Kontrolišemo određene oblasti", rekao je predsednik Ukrajine.

06.11 Predsednik Češke: Verujem da će za nekoliko godina obe strane shvatiti da je nemoguće ići dalje

Rat u Ukrajini biće nastavljen sve dok ne bude dovoljno snage da se obe strane ubede u nemogućnost ostvarivanja političkih ciljeva vojnim putem, rekao je predsednik Češle Petr Pavel i dodao da postoji nekoliko opcija za okončanje rata Rusije protiv Ukrajine.

"Ovo bi se moglo desiti ove godine, ali bi se moglo dogoditi sledeće godine, ili možda posle mnogo godina", rekao je Pavel u podkastu PoliTalk, prenosi češki portal Novinki. 

Komentari (0)

Evropa