Evropa

Slovačka odbacila kritike EU o vladavini prava: Vlada smatra da su delovi izveštaja neuravnoteženi i obmanjujući

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2024

-

18:04

Slovačka odbacila kritike EU o vladavini prava: Vlada smatra da su delovi izveštaja neuravnoteženi i obmanjujući
Slovačka odbacila kritike EU o vladavini prava: Vlada smatra da su delovi izveštaja neuravnoteženi i obmanjujući - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Slovačke danas je odbacila kritike Evropske komisije u vezi sa stanjem vladavine prava, nazivajući ih "obmanjujućim".

U godišnjem izveštaju o vladavini prava koji je objavljen prošlog meseca, Evropska komisija, izvršna vlast EU, izrazila je zabrinutost zbog reforme krivičnog zakonodavstva, ukidanja specijalnog tužilaštva koje se bavi korupcijom i zbog nedovoljne nezavisnosti pravosuđa i medija u Slovačkoj, prenosi Rojters.

"Smatramo da je ovogodišnje poglavlje o situaciji u oblasti vladavine prava u Slovačkoj neuravnoteženo i u nekim delovima čak drastično obmanjujuće", navodi se u dokumentu slovačke vlade povodom izveštaja EU.

Uprkos intenzivnom dijalogu sa Evropskom komisijom slovačka vlada koju predvodi populistička stranka SMER-SSD pod vođstvom premijera Roberta Fica tvrdi da nije imala priliku da komentariše informacije iz trećih izvora koje su korišćene u finalnom izveštaju EK.

"Brojne procene u izveštaju su zasnovane na člancima iz tri dnevna lista koja imaju anti-vladinu uređivačku politiku" navodi se u dokumentu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa