Evropa

Gruzijska vladajuća stranka želi da zabrani pokret bivšeg predsednika Sakašvilija

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2024

-

14:54

Gruzijska vladajuća stranka želi da zabrani pokret bivšeg predsednika Sakašvilija
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vladajuća partija Gruzijski san namerava da zabrani vodeću opozicionu stranku Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM) koju je osnovao bivši predsednik Mihail Sakašvili, ukoliko pobedi na parlamentarnim izborima u oktobru.

UNM je osnovao i vodi Sakašvili koji je u zatvoru već godinama zbog optužbi za zloupotrebu vlasti, a čije zdravstveno stanje se u jednom trenutku toliko pogoršalo da su organizacije za ljudska prava pozvale na njegovo oslobađanje iz medicinskih razloga, prenosi Politico.

U najnovijem saopštenju, stranka Gruzijski san okrivila je UNM za rat između Rusije i Gruzije 2008., tvrdeći bez dokaza da ta partija želi da otvori "drugi front" u aktuelnom rusko-ukrajinskom sukobu.

"Kada dobijemo ustavnu većinu, iniciraćemo pravni proces kojim će Ujedinjeni nacionalni pokret i svi njihovi sateliti ili stranke naslednice biti proglašeni neustavnim", naveli su iz partije Gruzijski san.

Kako se navodi cilj tog saopštenja je da se birači ubede da je stranci potrebna ustavna većina da ispuni obećanje, ali čak i bez toga oni već mogu da podnesu žalbu Ustavnom sudu kako bi se zabranila partija koja želi da ukine ili nasilno promeni ustavni poredak u Gruziji, naruši nezavisnost i teritorijalni integritet zemlje, ili propagira rat i nasilje, navodi briselski portal.

Osim ove zabrane, Gruzijski san namerava i da uvede zakon inspirisan ruskim kojim bi ograničili prava LGBTQ+ zajednice na šta su upozoravali EU i organizacije za ljudska prava.

Kako navode iz vladajuće stranke, oni takođe žele da izmene ustav kako bi "mirno uspostavili" teritorijalni integritet zemlje tako da "korespondira novoj realnosti", ne navodeći detalje, ali što je izazvalo strahovanja opozicije da bi to moglo značiti ustupke Rusiji, koja je prošle godine zapretila da će anektirati otcepljene gruzijske regione Južne Osetije i Abhazije.

Parlamentarni izbori u Gruziji zakazani su za 26. oktobar, a šest opozicionih partija postiglo je u junu sporazum da će sarađivati kako bi srušili vladajuću partiju za koju navode da je skrenula zemlju sa puta evrointegracija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa