Evropa

Parlament u Kijevu usvojio zakon kojim se otvara put zabrani Ukrajinske pravoslavne crkve

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2024

-

12:42

Parlament u Kijevu usvojio zakon kojim se otvara put zabrani Ukrajinske pravoslavne crkve
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovna rada Ukrajine (skupština) usvojila je Zakon o zaštiti ustavnog poretka u oblasti delatnosti verskih organizacija, kojim se na teritoriji Ukrajine zabranjuje delatnost verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom.

U zakonu se navodi da nijednoj verskoj organizaciji koja deluje na ukrajinskoj teritoriji nije dozvoljeno da ima upravni centar u Rusiji, uključujući Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (Moskovska patrijaršija), prenosi Ukrinform.

Zakon zabranjuje Rusku pravoslavnu crkvu na ukrajinskoj teritoriji i predviđa zabranu, koja bi trebalo da stupi na snagu sudskom odlukom, verskih organizacija koje su sa njom povezane.

Prema tekstu zakona, nisu dozvoljeni odnosi, veze, komunikacije verskih organizacija, uključujući verske zajednice, i drugih pravnih lica sa stranim verskim organizacijama, čija je delatnost zabranjena u Ukrajini.

Zakonom se predviđa stvaranje komisije koja će ispitivati potencijalne veze verskih organizacija sa Moskvom, a koje će nakon utvrđivanja činjenica imati 60 dana da ih prekinu, pre nego što slučaj završi na sudu. Vrhovna rada usvojila je nacrt ovog zakona u prvom čitanju u oktobru prošle godine, a danas je za ovu inicijativu glasalo 265 poslanika.

Inače, Ukajinci su vekovima slavili Božić 7. januara, dana kada je Isus rođen prema julijanskom kalendaru. Međutim, nakon iznvazije Rusije na ovu zemlju u feburaru 2022. godine, Pravoslavna crkva u Ukrajini po prvi put je dozvolila svojim kongregacijama da slave Božić 25. decembra, udaljavajući se tako od Rusije ka Zapadu, pisao je tada britanski "Gardijan".

Kako je ranije objasnio portparol Ukrajinske crkve, arhiepiskop Jevstratij Zorija pre potpune invazije Rusije, trećina parohija je želela da se "preseli" na zapadni Božić. Zbog rata je, kako je naveo, podrška tome je sve veća.

Od 2019. godine, 1.600 parohija pristupilo je Pravoslavnoj crkvi Ukrajine iz Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je donedavno bila lojalna Moskovskoj patrijaršiji. Sada se udaljila od patrijarha Kirila, a oko polovine eparhija ga više ni ne pominje u molitvama.

Dve crkve nose slična imena. Prethodnik predsednika Volodimira Zelenskog, Petro Porošenko pokušao je da primora Ukrajinsku pravoslavnu crkvu da se pravno preimenuje u Rusku pravoslavnu crkvu u Ukrajini. Pokušaj je propao nakon što se prokremljanska stranka Opozicioni blok - sada zabranjena - žalila Ustavnom sudu.

Zorija je rekao da Pravoslavna crkva Ukrajine podržava državnost, nezavisnost, suverenitet i demokratiju Ukrajine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa