Evropa

Oslobođeni ruski opozicionar želi da se vrati u Rusiju: Jašin tvrdi da je proteran i da nije tražio da ode iz domovine

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2024

-

22:28

Oslobođeni ruski opozicionar želi da se vrati u Rusiju: Jašin tvrdi da je proteran i da nije tražio da ode iz domovine
Oslobođeni ruski opozicionar želi da se vrati u Rusiju: Jašin tvrdi da je proteran i da nije tražio da ode iz domovine - Copyright Tanjug/AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Ilja Jašin, ruski aktivista i opozicionar koji je oslobođen iz zatvora u Rusiji u okviru velike razmene zatvorenika u četvrtak, izjavio je danas da nije dao saglasnost da bude deportovan iz Rusije u okviru razmene zatvorenika, dodajući da će razmena "podstaći" ruskog predsednika Vladimira Putina da uzme više "političkih zatvorenika".

"Nisam dao saglasnost da odem iz Rusije. Ono što se dogodilo 1. avgusta nije razmena. Ovo je moje proterivanje iz Rusije mimo moje volje. Moja prva želja u Ankari je bila da kupim kartu i vratim se u Rusiju", rekao je Jašin novinarima u Bonu, a prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Michael Probst

 

On je dodao da mu je pripadnik ruske FSB rekao da će, ako se vrati u Rusiju, "završiti kao Navaljni", misleći na ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je umro u zatvoru u februaru ove godine.

Jašin je rekao da je patriota i da je odbio da potpiše molbu Putinu za pomilovanje.

Razmena 26 zatvorenika iz Rusije, Belorusije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Poljske, Slovenije i Norveške izvršena je juče u Ankari, a akciju je koordinirala Turska.

Među razmenjenim zatvorenicima su i novinar Volstrit džurnala Evan Gerškovič i američki marinac Pol Vilan, koji su bili u zatvoru u Rusiji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa