Evropa

Nemački vicekancelar više od godina dana dobija pretnje smrću; Ministarka: Eskalacija antidemokratskog nasilja

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2024

-

17:40

Nemački vicekancelar više od godina dana dobija pretnje smrću; Ministarka: Eskalacija antidemokratskog nasilja
Nemački vicekancelar više od godina dana dobija pretnje smrću; Ministarka: Eskalacija antidemokratskog nasilja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vicekancelar i ministar ekonomije Nemačke Robert Habek više od godinu dana dobija pretnje smrću, zbog čega mu je pojačano obezbeđenje.

Kako prenosi Velt, od aprila 2023. godine, preko svoje kancelarije u Bundestagu i Ministarstva ekonomije, Habek je podneo više od 700 prijava na osnovu kojih su pokrenuti krivični postupci.

"Nijedan telohranitelj ne može da vas zaštiti ako bude bilo potrebno", navodi se u jednoj od poruka, koje su uglavnom dostavljene putem mejla.

Ministru ekonomije  iz redova Zelenih 13. jula upućena je još jedna pretnja.

"Glava će ti se zakotrljati, imaš izbor da li će to biti milom ili silom. Obesićemo te", navodi se u poruci.

Druga osoba je napisala: "Prokleti ludače, trebalo bi da budeš streljan!". U jednom od mejlova je navedeno: "Ako Nemci ustanu, onda će se za tebe i tvoju osakaćenu porodicu smračiti".

Preteće poruke najčešće su kratke i napisane sa mnogo gramatičkih grešaka. Napadači ne samo da prete da će se brutalno obračunati sa Habekom, već ga zasipaju i uvredama, navodi nemački list i podseća da se ministar privrede ponekad suočava sa otvorenim manifestacijama neprijateljstva. 

"Ova mržnja truje politički diskurs. Usmerena je na zastrašivanje i stvaranje atmosfere straha. U svetu mržnje, niko na kraju ne rešava probleme i ne daje predloge", rekao je Habek za Velt.

Habek nije jedini političar koji je izložen neprijateljstvu i pretnjama, navodi list. 

Prema podacima Federalne kancelarije kriminalističke policije (BKA), broj napada na zvaničnikena saveznom i lokalnom nivou značajno se povećao prošle godine. 

U poređenju sa 2022. godinom, broj krivičnih dela u ovoj kategoriji povećan je za oko 29 odsto na oko 5.400, prema statistici objavljenoj u maju.

Savezna ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (SPD) upozorila je na "eskalaciju antidemokratskog nasilja".

"Ovo podstiče klimu nasilja koja navodi na činjenje krivičnih dela", dodala je Fezer. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa