Evropa

Mađarski ministar: Nastojimo da olakšamo Srbiji napredovanje u procesu integracija u EU

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2024

-

17:23

Mađarski ministar: Nastojimo da olakšamo Srbiji napredovanje u procesu integracija u EU
Janoš Boka - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski ministar za evropska pitanja Janoš Boka saopštio je danas da se sastao s ambasadorkom Srbije u Budimpešti Aleksandrom Đurović i naveo da Mađarska nastoji kao predsedavajuća EU da olakša Srbiji napredovanje u procesu integracija u EU.

"Prioritet predsedavanja Mađarske EU je politika proširenja zasnovana na zaslugama, uravnotežena i kredibilna. Srbija je kandidat za članstvo u EU od 2012 i Mađarska (kao predsedavajući EU) radi na tome da Srbiji olakša korake u procesu integracija", napisao je Boka na X-u.

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da je EU angažovana na osiguravanju evropske perspektive Zapadnog Balkana i poručio da bi trebalo da se otvore pregovori sa Srbijom o Klasteru 3, koji se bavi konkurentnošću i inkluzivnim rastom.

Varhelji je tokom Konferencije parlamentarnih odbora za poslove EU (COSAC) u Budimpešti, koja okuplja odbore za pitanja EU nacionalnih parlamenata, kao i predstavnike Evropskog parlamenta, a čiji je domaćin Mađarska kao predsedavajuća Savetom EU, govorio o trenutnom stanju u procesu proširenja EU i izrazio uverenje da će naredna Komisija biti Komisija proširenja. Istakao je i da je Komisija počela unutrašnji proces procene reformskih agendi predvođenih Planom rasta za Zapadni Balkan i poručio da je u toku završna faza za davanje predloga Savetu EU radi odobrenja.

"Zadatak mađarskog predsedavanja EU da se čuje glas građana Evrope"

Zadatak mađarskog predsedavanja EU je da obezbedi da se glas građana Evrope čuje i uzme u obzir prilikom donošenja odluka, izjavio je danas mađarski ministar za evropska pitanja Janoš Boka, tokom Konferencije parlamentarnih odbora za poslove EU (COSAC) u Budimpešti.

On je u svom obraćanju naglasio da je poruka nedavnih izbora za Evropski parlament da "Evropljani očekuju da EU ima bolji i veći učinak", prenela je agencija MTI.

"Ako bismo se pretvarali da evropski proces odlučivanja može da se nastavi kao i do sada, izneverili bismo naše građane I izdali njihova očekivanja i nade", ukazao je Boka.

Govoreći o proširenju EU, on je naveo da taj proces treba i dalje da se zasniva na zaslugama kandidata, na balansiran i autentičan način.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, Boka je kazao da će se, pored upravljanja procesom integracija, i dalje razmotriti mogućnost postepene integracije, odnosno opcije da kandidati za prijem u EU dobiju programe i projekte pre sticanja punopravnog članstva.

On je ukazao i da će mađarsko predsedništvo nastojati da unapredi evropsku produktivnost i konkurentnost, što je od ključnog značaja za EU kao celinu ali i njene pojedinačne članice, navodi MTI.

Boka je dodao da je jačanje evropske odbrambene politike još jedan važan cilj, navodeći da bi EU "trebalo da ima veću ulogu u osiguranju sopstvene bezbednosti jačanjem svoje otpornosti i kapaciteta delovanja".

Kada je reč o ratu u Ukrajini, Boka je pozdravio iskren I otvoren dijalog o toj temi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa