Evropa

Bugarska mala stranka ITN dobila mandat da formira novu vladu: Ako propadne i ovaj pokušaj, ide se na izbore

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2024

-

13:30

Bugarska mala stranka ITN dobila mandat da formira novu vladu: Ako propadne i ovaj pokušaj, ide se na izbore
Bugarska mala stranka ITN dobila mandat da formira novu vladu: Ako propadne i ovaj pokušaj, ide se na izbore - Copyright Tanjug/AP/Valentina Petrova

veličina teksta

Aa Aa

Bugarski predsednik Rumen Radev dao je danas mandat za formiranje vlade maloj stranki "Postoji takav narod" (ITN) koja je zauzela šesto mesto na prošlomesečnim parlamentarnim izborima.

Izgleda da je malo verovatno da će stranka ITN uspeti da formira vladajuću koaliciju nakon što u tome nisu uspele dve veće stranke, GERB, koja je stranka desnog centra bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova, i reformistička "Nastavljamo promene" (PP), preneo je Reuters.

Ukoliko i ovaj pokušaj formiranja vlade propadne, Bugarska će morati da organizuje sedme parlamentarne izbore od 2021. godine. 

ITN, koja je osvojila samo 16 mesta u skupštini od ukupno 240 poslanika na izborima 8. juna, neće imati vremensko ograničenje za pokušaj formiranja nove vlade.

Lider poslaničke grupe ITN-a Toško Joradnov rekao je da će razgovarati sa svim parlamentarnim strankama, kao i sa nezavisnim poslanicima i da će procesi pregovaranja biti izuzetno transparentni.

GERB je na junskim izborima osvojila najviše mandata - 68, dok je partija PP obezbedila 39. 

Bugarska, najsiromašnija članica EU i jedna od njenih najkorumpiranijih država, bori se s čestim promenama vlasti od masovnih antikorupcijskih protesta 2020. godine. 

Od tada je održano pet izbora nakon koji su formirane koalicije koje su se brzo raspale, podseća britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa