Evropa

Euractiv: Planu Ursule fon der Lajen za ogromna ulaganja u istraživanje veštačke inteligencije nedostaju detalji

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2024

-

22:01

Euractiv: Planu Ursule fon der Lajen za ogromna ulaganja u istraživanje veštačke inteligencije nedostaju detalji
AP/Geert Vanden Wijngaert - Copyright AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozivala je na velika ulaganja u istraživanje veštačke inteligencije (AI) pod nazivom "CERN za AI" i za te svrhe odobrila je ulaganje od 100 milijardi evra u periodu od pet do sedam godina, ali i zagovornici i kritičari takve strategije navode da planu nedostaju ključni detalji, objavio je danas Euractiv.

U političkim smernicama Fon der Lajen za sledeću EK navodi se da će ona predložiti uspostavljanje "Evropskog saveta za istraživanje veštačke inteligencije" gde mogu da se udruže svi resursi.

Profesor za veštačku inteligenciju na Univerzitetu RWTH u Ahenu i suosnivač Konfederacije laboratorija za istraživanje veštačke inteligencije u Evropi (CLAIRE) Holger Hos Humbolt rekao je za Euractiv da ono što je Fon der Lajen rekla o planovima za ulaganje u AI je neodređeno i da će zavisiti od detalja koji budu saopšteni.

Do sada su se države EU fokusirale na nacionalne inicijative povodom razvoja veštačke inteligencije, ali Hos Humbolt kaže da je njegov utisak da su ljudi shvatili da, ukoliko evropske zemlje ne rade zajedno u najsavremenijim istraživanjima veštačke inteligencije, to neće moći da bude obavljeno.

Humboltov kolega i suosnivač CLAIRE Morten Irgens rekao je da je "veća verovatnoća da će biti jak centar (za istraživanje veštačke inteligencije), ukoliko EK dobije pomoć od država članica.

"Ali neko mora da učini prvi korak", naveo je Irgens.

Evropa zaostaje daleko iza SAD u razvoju veštačke inteligencije, prema nedavnim izveštajima Evropskog revizorskog suda i EK. 

Predlog Fon der Lajen o istraživačkom savetu sugeriše da bi mogao da bude deo budžeta EK, kao što je slučaj sa Evropskim istraživačkim i Inovacionim savetom koji se finansiraju kroz program EK - Horizont Evropa.

Evropski Mehanizam za naučni savet (SAM) predložio je EK u martu osnivanje Evropskog distributivnog instituta za AI u nauci (EDIRAS), koji su opisali kao "distribuirani CERN za AI u istraživanju" koji bi trebalo da bude dopunjen namenskim finansiranjem kroz "Evropski savet za AI u nauci".

Evropska komisija tek treba da objavi zvanična ažuriranja predloga SAM.

Predlozi SAM i CLAIRE se preklapaju, ali tamo gde CLAIRE poziva na fokusirane napore, uključujući centralni objekat, EDIRAS ima za cilj da promoviše AI u nauci širom sveta.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa