Briselske vesti

Osnovana radna grupa odbora Evropskog parlamenta za praćenje primene Zakona o veštačkoj inteligenciji

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2024

-

14:45

Osnovana radna grupa odbora Evropskog parlamenta za praćenje primene Zakona o veštačkoj inteligenciji
Osnovana radna grupa odbora Evropskog parlamenta za praćenje primene Zakona o veštačkoj inteligenciji - Copyright Tanjug AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Dva odbora Evropskog parlamenta (EP) osnovala su zajedničku radnu grupu za praćenje primene Zakona o veštačkoj inteligenciji, koji stupa na snagu 1. avgusta, prenosi Evroaktiv pozivajući se na dva neimenovana izvora upoznata sa tim pitanjem.

Kako su naveli, Odbor EP za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača i Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove formiraće međuodborsku radnu grupu za Zakon o veštačkoj inteligenciji.

Nakon završetka leta biće otkriveni detalji o tome kako će raditi radna grupa, uključujući to kako će pristupiti Zakonu o veštačkoj inteligenciji, ko će biti u nju uključen i koliko često će se radna grupa sastajati.

Kako prenosi Evroaktiv, pažnju Evropskog parlamenta privuklo je to kako će Evropska komisija primenjivati Zakon o veštačkoj inteligenciji.

Poslanici Evropskog parlamenta ranije su izrazili zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti oko procesa popunjavanja osoblja Kancelarije za veštačku inteligenciju, kao i zbog učešća civilnog društva u delovima implementacionog procesa.

Evropski parlament tradicionalno nema veliku ulogu u sprovođenju propisa, ali pojedini poslanici pokušavaju da to promene, posebno imajući u vidu niz digitalnih propisa koji su stupili na snagu u protekloj godini.

U međuvremenu, Kancelarija Komisije za veštačku inteligenciju nastavlja svoj rad na primeni Zakona o veštačkoj inteligenciji, koji stupa na snagu 1. avgusta.

Šest meseci kasnije primenjivaće se zabrane iz zakona koje se odnose na određene upotrebe veštačke inteligencije.

Sprovođenje se odvija postepeno dok, dve godine nakon stupanja na snagu, ne počne potpuna primena zakona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa