Briselske vesti

Fon der Lajen traži od država članica da imenuju kandidate za komesare

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2024

-

13:46

Fon der Lajen traži od država članica da imenuju kandidate za komesare
AP/Geert Vanden Wijngaert - Copyright AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija (EK) poslala je jutros pisma predsednice EK Ursule fon der Lajen državama članicama EU, u kojim je od njih tražila da imenuju svoje kandidate za komesare, izjavila je danas portparolka Evropske komisije Arijana Podesta.

Podesta je na brifingu za novinare navela da države članice EU imaju rok do 30. avgusta da odgovore na zahtev predsednice Komisije. Fon der Lajen je prošle nedelje u Strazburu rekla da će poslati pisma u kojima će tražiti od zemalja članica da predlože po jednog muškarca i ženu kao kandidate za komesare i poručila da će njen cilj biti rodna ravnopravnost polova i u narednom sastavu Komisije.

Što se tiče same procedure izbora, kako je ranije objašnjeno iz Evropske komisije, Fon der Lajen će prvo, na predlog zemalja EU, usvojiti listu 26 kandidata za komesare, koju moraju da odobre lideri EU u Evropskom savetu. Svaka zemlja dobija po jednog komesara. Fon der Lajen se smatra izborom Nemačke, a bivša estonska premijerka Kaja Kalas, koju su lideri EU imenovali za mesto visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, predstavnikom Estonije.

profimedia

Kaja Kalas

Svi kandidati će morati da se pojave na saslušanjima pred relevantnim odborima Evropskog parlamenta, koji će glasati o njihovoj podobnosti za tu funkciju. Evropski parlament će potom glasati o odobrenju narednog sastava Evropske komisije, a potom će Evropski savet i zvanično imenovati novu Komisiju za narednih pet godina.

Fon der Lajen traži od svake države članice EU da imenuje po muškarca i ženu za kandidata za komesara, osim u slučaju kada aktuelni komesar ostaje na funkciji. Nekoliko vlada odlučilo je da izbegne unutrašnje sukobe tako što će zadržati svoje aktuelne komesare, pa je tako Slovačka najavila da će imenovati izvršnog potpredsednika EK Maroša Šefčoviča za svog kandidata.

Prema navodima Politika, očekuje se da će Valdis Dombrovskis iz Letonije ostati pet godina u Evropskoj komisiji, kao i hrvatska komesarka Dubravka Šuica, iako je njena vlada nije još zvanično imenovala na tu funkciju.

Na mesto komesara za klimatske akcije mogao bi da se vrati i Vopke Hoekstra iz Holandije, koji je u oktobru na toj funkciji zamenio Fransa Timermansa. Za sada još nije jasno da li će francuski i grčki lideri odlučiti da pošalju na još jedan mandat svoje sadašnje komesare Tjerija Bretona i Margaritisa Šinasa.

Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

Maroš Šefčovič

Španija se nada da će obezbediti energetski i klimatski portfelj za svoju ministarku za ekološku tranziciju Terezu Riberu, Švedska će poslati svoju ministarku za EU ​​Džesiku Rozval, Finska poslanicu Evropskog parlamenta Henu Virkunen, Slovenija bivšeg predsednika Revizorskog suda Tomaža Vesela, Irska ministra finansija Majkla Mekgrata, a Češka ministra industrije i trgovine Jozefa Sikelu.

Očekuje se da će narednih nedelja više zemalja predložiti svoje kandidate. Kako će pregovori o proširenju EU na Ukrajinu biti jedan od politički najosetljivijih pitanja Komisije, portfelj za proširenje biće jedan od najviše pozicioniranih portfelja. Pominje se mogućnost da kandidat za komesara iz proširenje dođe iz Poljske, imajući u vidu podršku Varšave Kijevu, ali bi ta uloga mogla da stvori probleme u unutrašnjoj politici, pošto poljski poljoprivrednici nisu oduševljeni idejom o integrisanju ogromnog ukrajinskog poljoprivrednog sektora u EU.

Francuskoj ide ekonomski portfelj?

Prema nekim predviđanjima, Francuska bi mogla da dobije ekonomski portfelj, koji će pomoći u usmeravanju industrijske agende bloka u suočavanju sa konkurencijom iz SAD i Kine, potencijalno uz nadzor nad oblastima u kojima Brisel ima jaku moć kao što su trgovina i konkurencija. Međutim, Italija takođe traži ovaj porfelj.

Ključno pitanje je da li će Fon der Lajen odlučiti da udovolji liderki desnice u Evropskom parlamentu i italijanskoj premijerki Đorđi Meloni tako što će glavni posao dati Italijanu iz njenog tabora ili će odlučiti da joj ostavi joj simboličniji novi portfelj nadležan za Mediteran.

profimedia

Đorđa Meloni

Za mesto komesara za Mediteran zainteresovan je Kipar. Izbor komesara za poljoprivredu takođe izaziva pažnju, a trenutno se najviše spekuliše da će to mesto zauzeti Luksemburžanin Kristof Hanzen iz Evropske narodne partije desnog centra, pošto se čini da su socijalisti odustali od nade da će aktuelni komesar iz Luksemburga i vodeći kandidat socijalista za predsednika Komisije Nikolas Šmit ostati na još jedan mandat.

Kada je reč o potencijalnom mestu komesara za odbranu, ranije se spekulisalo da će to mesto zauzeti poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski, ali je on rekao da nije zainteresovan za tu poziciju.

Za sada nijedna zemlja nije predložila dva kandidata za komesara, kao što je to tražila Fon der Lajen, a kako navodi Politiko, u pojedinim slučajevima doći će do cenkanja iza kulisa oko imena i portfelja, dok se u drugim političari otvoreno sukobljavaju oko imenovanja kandidata, kao na primer predsednik i premijer u Litvaniji.

U Poljskoj se sukobi odvijaju iza zatvorenih vrata, a u drugim zemljama, kao što su Bugarska i Belgija, u jeku je formiranje novih vlada, što otežava donošenje odluke o imenovanju kandidata za komesara.

Kako odluku o tome ko će dobiti koji portfelj donosi Fon der Lajen, ona mora da vodi računa o ravnopravnosti polova, balansu političkih partija i geografskoj ravnoteži. Predsednica Komisije će od sredine avgusta početi da intervjuiše nove kandidate za komesare.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa